Puppy News☛

Τελικά οι σκύλοι "μιλάνε" με τα μάτια;

Όπως φαίνεται, ο άνθρωπος δεν είναι ο μόνος που χρησιμοποιεί το βλέμμα για να επικοινωνήσει.Ιάπωνες ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο και το Πανεπιστήμιο του Κιότο ανακάλυψαν ότι ένα βλέμμα αρκεί και στην περίπτωση των κυνοειδών - στα οποία συγκαταλέγονται οι σκύλοι, οι λύκοι, τα τσακάλια και οι αλεπούδες.

Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου και των ματιών συνολικά 25 διαφορετικών ειδών που ανήκουν στην εν λόγω οικογένεια, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια «κρυφή» γλώσσα μέσω των ματιών.

Μελετώντας τις συμπεριφορές των παραπάνω ειδών, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ενώ σχεδόν όλα τα ζώα κοιτάζονταν μεταξύ τους πάνω-κάτω τις ίδιες φορές, το βλέμμα των λύκων είχε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια συγκριτικά με εκείνο των αλεπούδων ή των σκύλων της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει την ανοιχτόχρωμη ίριδα κάποιων ειδών της συγκεκριμένης οικογένειας με την εξελικτική τους προσαρμογή στην ηλιακή ακτινοβολία - κάτι παρόμοιο δηλαδή με αυτό που συμβαίνει και στη διαφορά του χρώματος στο ανθρώπινο δέρμα.

Συγκρίνοντας κάποια είδη σκύλων, οι Ιάπωνες είδαν ότι το χρώμα της ίριδας δεν έφερε μεγάλη απόκλιση από είδος σε είδος. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενδεχομένως να σημαίνει ότι η αντίθεση της ίριδας με την κόρη των ματιών ίσως αναπτύχθηκε με στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας ανάμεσα στα ζώα.

Οι ίδιοι πιστεύουν ότι η επικοινωνία μέσω του βλέμματος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο» για τα κυνοειδή, συμπεριλαμβανομένων και των σκύλων.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι τείνουν να έχουν άμεση οπτική επαφή με τον άνθρωπο, γεγονός που θα μπορούσε να δείχνει την προσπάθεια «συντονισμού» τους με εκείνον!

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.