Puppy News☛

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ;

Κάντε αυτό το κουίζ για να μάθετε αν μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον σκύλο σας ή αν είσαστε δικτάτορας.






Εσείς και ο σκύλος σας μιλάτε διαφορετικές γλώσσες. Τα σκυλιά έχουν εκατομμύρια χρόνων εξελικτικής εμπειρίας που τους λέει ότι το να σκάβουν τα λουλούδια ή το έδαφος είναι ο σωστός τρόπος για να αποθηκεύσουν φαγητό και ότι το γάβγισμα είναι μια ζωτικής σημασίας μορφή επικοινωνίας. Η δική σας δουλειά είναι να εξηγήσετε πως εδώ, στη χώρα των γυμνών πιθήκων, κάποιες συγκεκριμένες συμπερι-φορές δεν αποδίδουν πάντα, ενώ άλλες, όπως το να πετάγεται κάποιος στο δρόμο, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Η ερώτηση είναι, μορφώνετε τον σκύλο σας σαν να είσαστε ένας νηπιαγωγός ή ένας στρατιωτικός επιτακτικός λοχίας; Κάντε αυτό το κουίζ για να το μάθετε.


1. Το γουέστερν που βλέπετε στην τηλεόραση έχει φτάσει στη σκηνή που γίνεται μεγάλη μάχη όταν ο Ρόβερ αρχίζει να κλαψουρίζει στην πόρτα. Εσείς:



Α. υπόσχεστε στον εαυτό σας ότι ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ θα δείτε όλη την ταινία καθώς πετάγεστε επάνω και βγάζετε βόλτα τον Ρόβερ.

Β. αγνοείτε τον Ρόβερ μέχρι το επόμενο διάλειμμα, και μετά τον βγάζετε έξω. Το να σηκωθείτε τώρα απλά τον επιβραβεύει για το κλαψούρισμα, το οποίο, ούτως ή άλλως, προσπαθείτε να του μάθετε να σταματήσει να κάνει.

Γ. λέτε στο Ρόβερ «Όχι». Πρέπει να μάθει ότι δεν μπορεί να βγαίνει έξω και να ξαναμπαίνει μέσα κάθε πέντε λεπτά.



Απάντηση: Α. Ο Ρόβερ σας λέει ΠΟΛΥ ευγενικά ότι χρειάζεται να βγει έξω. (Και τι έγινε αν βγήκε έξω πριν από πέντε λεπτά, προφανώς, ξέχασε να κάνει κάτι σημαντικό!). Το να αγνοήσετε το κλαψούρισμα του Ρόβερ είναι σα να αγνοείτε το «παρακαλώ» που λέει κάποιος και να τον αναγκάζετε να κάνει κάτι άλλο «αγενές», όπως να γρατσουνίσει την πόρτα ή να έχει κάποιο «ατύχημα». Αν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ δεν μπορείτε να βγάλετε έξω τον Ρόβερ αμέσως, τουλάχιστον ενημερώστε τον: «Σε ακούω, φιλαράκο – έρχομαι». Λέγοντάς του «όχι» είναι το πιο απάνθρωπο από όλα – φανταστείτε να πείτε σε κάποιον ότι πρέπει να πάτε στην τουαλέτα κι εκείνος να σας πει «όχι!». Αυτό πείτε το στην ουροδόχο κύστη σας!



2. Η Μάγκι είναι ορκισμένη «ζητιάνα φαγητού». Κάθε βράδυ στο δείπνο, γυροφέρνει την καρέκλα σας, της τρέχουν τα σάλια πάνω στο γόνατό σας και προσπαθεί να «κλέψει» φαγητό από το τραπέζι. Τι πρέπει να κάνετε;



Α. της δίνετε μερικές μπουκίτσες κάθε 2-3 λεπτά – είναι τόσο αξιολύπητη!

Β. ποτέ δεν της δίνετε αποφάγια. Αυτό την ενθαρρύνει μόνο και την κάνει να θέλει «ανθρώπινο» φαγητό αντί για το φαγητό για σκύλους.

Γ. της λέτε να ξαπλώσει και να μείνει, μέχρι που τελειώνει το δείπνο σας, και μετά, την επιβραβεύετε με 1-2 μικρές μπουκιές.

Δ. τίποτε από τα παραπάνω.



Απάντηση: Γ. Συνεχίστε και δώστε στην καημένη τη Μάγκι κάποια ποικιλία στη ζωή της και δίνετέ της φαγητό από το τραπέζι, απλά βεβαιωθείτε ότι το κάνετε τη ΣΩΣΤΗ στιγμή. Πρώτα, πάντα να ταίζετε τη Μάγκι το φαγητό της ΠΡΙΝ το δικό σας. Αν συνεχίσει να ζητιανεύει, πείτε της να ξαπλώσει και να μείνει. Μαθαίνοντας τη Μάγκι να περιμένει ήσυχα τις μπουκίτσες της είναι πραγματικά, πιο ευγενικό από το να την κρατάτε σε άγχος με το να της πετάτε φαγητό σποραδικά. (Συχνά τα σκυλιά βολεύονται να ξαπλώνουν πλαγιαστά και να μένουν και αυτό είναι χαλαρωτικό) Το να της δίνετε μπουκιές κατά τη διάρκεια του φαγητού της ΔΙΔΑΣΚΕΙ να ζητιανεύει, κάτι για το οποίο θα την μαλώσετε άδικα όταν αποφασίσετε ότι το πόδι της που ακουμπάει τον ώμο σας δεν είναι «γλυκό» ή όταν έχετε καλεσμένους για φαγητό.



3. Ο Φίντο κόβει την ανάσα όλων όσων συναντάει με ένα ενθουσιώδες ζευγάρι πατουσών που «καρφώνει» πάνω στο στήθος τους. Πώς μπορείτε να τον σταματήσετε από το να πηδάει;



Α. Να χτυπήσετε τα πίσω πόδια του Φίντο ώστε να μάθει να συσχετίζει τη δυσφορία με το πήδημα πάνω σε άλλους.

Β. Να δώσετε στους επισκέπτες λιχουδιές και να τους δώσετε οδηγίες να λένε στο Φίντο «κάτσε» όταν τους χαιρετάει.

Γ. Να σηκώσετε ψηλά το γόνατό σας καθώς ο Φίντο πηδάει, ώστε να χτυπάει στο γόνατό σας αντί επάνω σας.

Δ. Τίποτε από τα παραπάνω.



Απάντηση: Β. Το να πατήσετε τα πίσω πόδια του Φίντο είναι περιττό και θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμό. Το ίδιο ισχύει και για το γόνατο. Ο Φίντο πηδάει επάνω στους ανθρώπους επειδή χαίρεται που τους βλέπει – θέλετε πραγματικά, να συνδυάσει το ότι είναι φιλικός με τον πόνο; Γιατί να πληγώσετε και να μπερδέψετε το Φίντο όταν το να του ζητήσετε να εκφράσει το χαιρετισμό του με ένα διαφορετικό τρόπο, όπως με το να κάτσει, του περνάει το μήνυμα;



4. Η Πρίνσες είναι απασχολημένη με το να μασάει ένα νόστιμο μαξιλάρι του καναπέ. Εσείς μπαίνετε στο δωμάτιο και ουρλιάζετε «Πρίνσες!» Αυτή σηκώνει το βλέμμα της και σας κοιτάζει, αφήνει το μαξιλάρι και πηδάει και έρχεται προς το μέρος σας, κουνώντας χαρούμενα την ουρά της. Εσείς



Α. της λέτε ότι είναι κακό σκυλί και της κάνετε ένα αυστηρό κήρυγμα για το πόσο ακριβά είναι τα μαξιλάρια του καναπέ.

Β. γυρίζετε την πλάτη σας και την αγνοείτε.

Γ. δαγκώνετε τη γλώσσα σας και της δίνετε ένα χάδι και μια αγκαλιά.



Απάντηση: Γ. Αυτός είναι ίσως ο σημαντικότερος κανόνας που μπορείτε να μάθετε για την επικοινωνία με τον σκύλο σας: ΠΟΤΕ, ΜΑ ΠΟΤΕ, ΜΗΝ ΜΑΛΩΝΕΤΕ ΕΝΑ ΣΚΥΛΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ – άσχετα με το πόσο αργά έρχεται, ή το πόσο κακιά ήταν μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν. Αν η Πρίνσες σας είχε αγνοήσει και συνέχιζε να μασάει το μαξιλάρι, τότε το να πείτε «Όχι! Μάσημα σε ΑΥΤΟ», καθώς θα της απομακρύνατε το μαξιλάρι και θα της δίνατε ένα παιχνίδι, θα ήταν το σωστό. Όμως, δεν το έκανε – αυτό που έκανε ήταν να σταματήσει την «κακή» συμπεριφορά της και να έρθει σε σας. Το να έρχεται σε σας θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να είναι μια συναρπαστική εμπειρία – αν τη μαλώσετε θα μάθει –όχι να σταματήσει να τρώει τα μαξιλάρια- αλλά το ότι να έρχεται σε σας δεν είναι πάντα μια καλή ιδέα.



5. Ο Μπέντζι γαβγίζει στα ΠΑΝΤΑ: στο φεγγάρι, στον ήλιο, στα σκυλιά, στις γάτες, στις κατσαρίδες, στα κομματάκια σκόνης. Πώς μπορείτε να τον κάνετε να σταματήσει αυτό το ασταμάτητο γάβγισμα;



Α. Δίνοντας στον Μπέντζι ένα μπισκότο για να τον αποσπάσετε.

Β. Να πάτε κρυφά πίσω από τον Μπέντζι και να τον ξαφνιάσετε με ένα χτύπημα στα καπούλια ενώ ουρλιάζετε «Όχι!»

Γ. Παίρνοντας ένα από αυτά τα «έξυπνα» ηλεκτρικά κολάρα που «χτυπάνε» τον Μπέντζι όποτε κάνει τον παραμικρό θόρυβο.

Δ. Τίποτε από τα παραπάνω.



Απάντηση: Δ. Για αρχή, πώς μπορούν οι άνθρωποι να μιλάνε όλη μέρα, αλλά ένα μικρό γάβγισμα από τον Μπέντζι δέχεται ένα «πάψε» από εσάς; Ο Μπέντζι γαβγίζει επειδή προσπαθεί να σας πει κάτι «Πρόσεχε, έρχεται αυτός ο τύπος με το θορυβώδες φορτηγό!» ή «Έ, νιώθω μοναξιά ολομόναχος εδώ πέρα», ή «Βαριέμαι τρομερά – μπορούμε να πάμε μια βόλτα τώρα;»



Τι γίνεται όμως αν δεν σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το τι έχει να πει ο Μπέντζι για το σκουπιδιάρικο στις 7 το πρωί; Το να χτυπήσετε τον Μπέντζι και να του φωνάξετε είναι απάνθρωπο και άδικο – τον τιμωρείτε για κάτι που αυτός νομίζει ότι είναι πολύ σημαντικό – το να σας επαγρυπνήσει σε εισβολείς (ένα ένστικτο για το οποίο θα τον ευχαριστείτε αν εμφανιστεί κάποιος διαρρήκτης!)



Τα ηλεκτρονικά κολάρα που προκαλούν σοκ δεν είναι καθόλου καλύτερα: τιμωρούν τον Μπέντζι αδιακρίτως (και επώδυνα), συν ότι έχουν και πολλά άλλα μειονεκτήματα. Τα σκυλιά που εκπαιδεύονται με ηλεκτρικά κολάρα και «ηλεκτρο-νικούς φράχτες» μπορεί να αναπτύξουν φοβίες ή επιθετικότητα που κατευθύνεται σε αυτό που αυτά ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ότι είναι η πηγή αυτού του ενοχλητικού ηλεκτροσοκ – τα παιδιά που περνάνε πάνω σε ποδήλατα –τα οποία ο Μπέντζι αρχίσει να κυνηγάει και να τους γαβγίζει μέχρι να δεχτεί μια δυσάρεστη έκπληξη – ή ο σκύλος στη διπλανή πόρτα, που «καταφέρνει» ένα απότομο τίναγμα κάθε φορά που ο Μπέντζι τρέχει προς τα εκεί για να παίξει (δυο συγχυσμένα και μπερδεμένα σκυλιά κάποτε σκότωσαν ένα γειτονόπαιδο όταν πέρασε το φράχτη για να παίξουν). Τα σκυλιά είναι επίσης, γνωστό ότι τρέχουν αψήφιστα και περνάνε μέσα από ηλεκτρονικούς φράχτες στην καταδίωξή τους κάποιας γάτας ή προσπαθώντας να φύγουν μακριά από τρομακτικά βεγγαλικά, και μετά, φοβούνται να ξαναπεράσουν το φράχτη για να επιστρέψουν μέσα στο χώρο τους.



Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν; Να ζητήσετε από τον Μπέντζι να κάνει κάτι άλλο! Αρχίστε κάνοντας εξάσκηση στις 7 η ώρα το πρωί που περνάει το σκουπιδιάρικο, εξασκώντας την εντολή «ξάπλα» μέχρι ο Μπέντζι να καταλάβει ότι το να ξαπλώνει είναι αυτό που πρέπει να κάνει όταν έρχεται το σκουπιδιάρικο. (Δώστε στον Μπέντζι μια λιχουδιά μόνο ΑΦΟΤΟΥ κάνει αυτό που ζητάτε, όχι πριν, διαφορετικά θα ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΕ να γαβγίζει!) Επίσης, μπορείτε να προσπαθήσετε να μάθετε στον Μπέντζι την έννοια της λέξης «ησυχία» με το να κλείσετε ΑΠΑΛΑ κι ΕΛΑΦΡΑ το στόμα του με τα χέρια σας (όχι άγαρμπα και δυνατά, απλά του δείχνετε τι σημαίνει το «ησυχία») καθώς λέτε τη λέξη. Να θυμάστε, μην χάνετε την ψυχραιμία σας, μην ωρύεστε, ή με άλλο τρόπο χρησιμοποιείτε υπερβολικά ή καταχράζεστε την εντολή «ησυχία» - αφήνετε τον Μπέντζι να μιλάει μερικές φορές!



6. Ενώ λείπετε στη δουλειά, ο Φλάφι άδειασε τον κάδο απορριμμάτων σας και δημιούργησε ένα υπέροχο «έργο τέχνης» με κουτάκια σόδας, φλούδες από πεπόνι και σχισμένα χαρτιά πάνω στο πάτωμα του σαλονιού σας. Τι πρέπει να κάνετε όταν γυρίσετε σπίτι;



Α. να φέρετε τον Φλάφι στο «έργο τέχνης», να τρίψετε τη μούρη του επάνω και να του πείτε «κακό σκυλί!»

Β. να κλειδώνετε τον Φλάφι στην αποθήκη κάθε μέρα μέχρι να μάθει το μάθημά του.

Γ. να κάνετε σαν η διακόσμηση του Φλάφι δεν είναι κάτι σπουδαίο και να βρείτε πού να τοποθετήσετε τον κάδο σκουπιδιών ώστε να μην μπορεί να τον φτάσει ο Φλάφι.



Απάντηση: Γ. Άτακτε άνθρωπε! Αυτό που έκανε ο Φλάφι ήταν ΔΙΚΟ ΣΟΥ λάθος γιατί δεν κατάφερες να τον επιτηρείς! (ΟΚ, δεν μπορείτε να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας για να τον παρακολουθείτε όλη μέρα, όμως δεν ευθύνεται Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ γι’ αυτό!) Οι διορθώσεις έχουν αποτέλεσμα μόνον ως μια προειδοποίηση ΑΜΕΣΩΣ πριν γίνει κάτι («Ε-ε-ε, ούτε να σκεφτείς να ακουμπήσεις αυτόν τον κάδο σκουπιδιών!) ή όσο ο Φλάφι βρίσκεται «εν δράσει». Αν περιμένετε μετά από ώρες (ή ακόμη και λεπτά), ο Φλάφι θα νομίζει ότι τον μαλώνετε για αυτό που κάνει ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, όπως το ότι χαίρετε που σας βλέπει!



Η λύση βρίσκεται, όπως πάντα, στην πρόληψη. Η καλύτερη λύση είναι να βάλετε τον κάδο σκουπιδιών μέσα σε ένα ντουλάπι. (Ο περιορισμός του Φλάφι έχει αποτέλεσμα για ΕΣΑΣ, όμως, δεν λύνει τα δικά ΤΟΥ βασικά προβλήματα – ανία, μοναξιά και πολύ ενέργεια). Βεβαιωθείτε ότι ο Φλάφι έχει μια ποικιλία παιχνιδιών (και/ή συντρόφων) για να τον κρατάνε απασχολημένο και ότι λαμβάνει αρκετή άσκηση, ιδιαίτερα το πρωί: Ένας κουρασμένος σκύλος θέλει να κοιμηθεί, όχι να κάνει διακόσμηση!





Ποιο είναι το σκορ σας;



Δώστε στον εαυτό σας ένα πόντο για κάθε σωστή απάντηση.



0-2: Έι, Μουσολίνι, ηρέμησε λίγο! Πώς θα ένιωθες αν σου ουρλιάζαμε γιατί έκανες εμετό στο χαλί, σε χτυπάγαμε γιατί μιλούσες στους φίλους σου, σε κλειδώναμε στο υπόγειο γιατί έκανες έφοδο στο ψυγείο και να βλέπαμε αν θα ΣΟΥ άρεσε αυτό!



3-4: Δεν μιλάτε τέλεια τη γλώσσα των σκύλων ακόμη, όμως, πλησιάζετε σε αυτό το στόχο. «Ξεσκονίστε» τις επικοινωνιακές ικανότητές σας με το να διαβάσετε ένα βιβλίο, π.χ. το Don’t Shoot the Dog της Karen Pryor και εγγραφείτε σε μια καλή τάξη εκπαίδευσης.



5-6: Ο Γκάντι θα ήταν υπερήφανος! Τώρα πηγαίνετε να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τον τυχερό σκύλο σας!







Κερδίστε έξτρα πόντους-μπόνους αν κάνετε τα εξής:


- Σταματάτε και μυρίζετε τα τριαντάφυλλα και το δρόμο! Φανταστείτε τη σύγχυση από το να κάθεστε όλη μέρα μέσα στο σπίτι περιμένοντας μια βόλτα και μετά, όταν πάτε βόλτα, να σας τραβάνε γύρω στο τετράγωνο χωρίς να σας δίνουν καν μια ευκαιρία να εξερευνήσετε! Δώστε στο σκύλο σας μια ανάπαυλα με ένα επαναφερόμενο λουρί. Του δίνει χώρο να προπορευτεί και να τρέξει ή να αργοπορήσει σε συναρπαστικά δέντρα και μπορεί να κοντύνει για ασφάλεια όταν διασχίζετε το δρόμο. Επίσης, νιώστε μεγαλύτερη ασφάλεια βγάζοντας το σκύλο σας βόλτα με ένα σαμαράκι.



- Πολλά σκυλιά, ιδιαίτερα οι μικρότερες, γεμάτες ενέργεια φυλές όπως τα μπιγκλ και τα κανίς ή οι μεγαλύτερες, με λεπτεπίλεπτα κόκαλα όπως τα greyhound, έχουν τάση σε τραυματισμούς του λαιμού, που μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηροί και εξουθενωτικοί. Για σκυλιά που τραβάνε έντονα, δοκιμάστε να τους φορέσετε σαμαράκι, που βοηθάει στο να έχετε καλύτερο έλεγχο και κράτημα του σκύλου σας όταν τραβάει, κι έτσι, δεν τον πνίγετε από το λαιμό, αλλά κι αυτός, επιβραδύνει.



- Μη δίνετε εντολές στο σκύλο σας συνέχεια. Προσπαθήστε να προτείνετε και να κάνετε ερωτήσεις. Το να μάθετε στο σκύλο σας την έννοια λέξεων και φράσεων όπως «μπισκότο», «έξω;», «νερό;», «όλα εντάξει» και «θες να πάμε βόλτα;» μπορεί να κάνουν τη ζωή του σκύλου σας πολύ ευκολότερη.



- Φτιάξτε ένα πρόγραμμα «λερώματος» και επιμείνετε σχολαστικά σε αυτό. Βγάλτε τα κουτάβια έξω τουλάχιστον κάθε δυο ώρες (ή μέσα σε μισή ώρα αφού φάνε ή πιούνε), και οδηγήστε τα στο ίδιο σημείο όπου μπορούν να μυρίσουν ότι έχουν ξαναπάει πριν. Μέχρι να μεγαλώσει η ουροδόχος κύστη τους, μπορούν να περνάνε τη νύχτα σε ένα κλουβάκι δίπλα στο κρεβάτι σας ώστε να μπορούν να σας ξυπνήσουν όταν θέλουν να πάνε τουαλέτα. Αν χρησιμοποιείτε ένα κλουβάκι, προσέξτε να μην κάνετε κατάχρηση. Μην αφήνετε τα σκυλιά μέσα σε κλουβιά για περισσότερες από τρεις ώρες τη φορά κατά τη διάρκεια της ημέρας και ποτέ μην χρησιμοποιείτε το κλουβάκι ως τιμωρία. Ο σκύλος θα πρέπει να βλέπει το κλουβί του ως μια ασφαλής, σίγουρη φωλιά, όχι σαν μια φυλακή.

ΠΗΓΗ:Humane Training Gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.