Puppy News☛

Μπορεί ο σκύλος να μας προειδοποιήσει για επικείμενες ημικρανίες;

Η ημικρανία στον άνθρωπο αποτελεί μια χρόνια διαταραχή από επαναλαμβανόμενες μέτριες έως έντονου βαθμού κεφαλαλγίες, συχνά σε συνδυασμό με μια σειρά από συμπτώματα του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος. Επιπρόσθετα, υπάρχουν οι «πρόδρομοι των ημικρανιών» όπου συνοδεύουν αλλαγές ψυχολογίας και συμπεριφοράς που γίνονται αντιληπτές κάποιες ώρες πριν την πραγματική έναρξη της ημικρανίας. Τα συνήθη συμπτώματα των προδρόμων των ημικρανιών είναι χασμουρητό, συχνή ούρηση, έντονη επιθυμία για φαγητό, αλλαγές στη διάθεση και πόνο στον αυχένα. Ακόμα, μπορεί να περιλαμβάνουν και νευρολογικά συμπτώματα όπως θολή όραση, δυσκολία συγκέντρωσης και ζαλάδα. Οι πρόδρομοι αυτοί παρατηρούνται στο 80% περίπου των ανθρώπων.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως τα σκυλιά μπορούν να προειδοποιήσουν τους ιδιοκτήτες τους για επικείμενη ημικρανία. Είναι λοιπόν δυνατόν αυτά τα σκυλιά να αντιλαμβάνονται τους προδρόμους των ημικρανιών πριν ο ιδιοκτήτης τους βιώσει τον πονοκέφαλο;

Είναι σαφές ότι οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε ανεπαίσθητες αλλαγές που σχετίζονται με την υγεία του ιδιοκτήτη τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα «σκυλιά-συναγερμοί επιληπτικών κρίσεων» που διαισθάνονται και προειδοποιούν για επικείμενες επιληπτικές κρίσεις. Επιπρόσθετα, σε μία πρόσφατη μελέτη βρέθηκε πως τα 2/3 των ιδιοκτητών που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου Ι, πίστευαν πως οι σκύλοι τους ήξεραν πότε εμφάνιζαν υπογλυκαιμία καθώς υιοθετούσαν συγκεκριμένη συμπεριφορά προειδοποίησης όπως το γάβγισμα και το κούρνιασμα πάνω τους.

Θα μπορούσαν τα σκυλιά των ανθρώπων που πάσχουν από ημικρανίες να αισθάνονται τις επικείμενες κεφαλαλγίες και να προειδοποιούν τους ιδιοκτήτες τους; Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι «Ναι».

 Ο Dawn Marcus του Πανεπιστημίου Pittsburg και η Amrita Bhowmick του Health Union, L.L.C. ενδιαφέρθηκαν για την πιθανότητα τα σκυλιά να μπορούν να χρησιμεύσουν ως «σκυλιά- συναγερμοί ημικρανιών». Η ερευνητική τους μελέτη ήταν απλή. Κάλεσαν προς συμμετοχή μέσα από διάφορες ιστοσελίδες όπως το Migraines.com για ιδιοκτήτες που πάσχουν από ημικρανίες και έχουν ως κατοικίδιο σκύλο. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα σύντομο ηλεκτρονικό έγγραφο σχετικά με τον βαθμό αλλαγής συμπεριφοράς του σκύλου τους όταν είχαν ημικρανίες.

Το 54% από τους 1027 που πήραν μέρος στην μελέτη έχουν παρατηρήσει αλλαγές συμπεριφοράς στο σκύλο τους, είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της ημικρανίας τους. Περίπου το 60% των ατόμων αυτών, ανέφεραν πως ο σκύλος τους ήταν σε εγρήγορση περίπου μία ή δύο ώρες πριν από την έναρξη της κεφαλαλγίας!

Η πιο κοινή συμπεριφορά των συγκεκριμένων σκύλων είναι η ιδιαίτερη προσοχή που δείχνουν προς τους ιδιοκτήτες τους και η άρνηση να απομακρυνθούν από αυτούς. Άλλες συμπεριφορές προειδοποίησης είναι η επίμονη λείξη στον ιδιοκτήτη, το ξάπλωμα κοντά του, το κούρνιασμα πάνω του και το συνεχές κοίταγμα σε αυτόν. Ένας ιδιοκτήτης για παράδειγμα ανέφερε ότι περίπου μία με δύο ώρες πριν την έναρξη της ημικρανίας, ο σκύλος του γαβγίζει, κουνάει μανιωδώς την ουρά του και περιπλανάται σε κύκλους. Αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς το ακολουθεί κάθε 15 λεπτά μέχρι να ξεκινήσει η ημικρανία. Μετά ξαπλώνει στην μεριά του ιδιοκτήτη και κουρνιάζει το κεφάλι του στην αγκαλιά του. Ένας άλλος ιδιοκτήτης αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν επίκειται μια ημικρανία θα τον ξυπνήσει γλείφοντάς τον επίμονα στο πρόσωπο. Πλέον ο ίδιος ιδιοκτήτης αξιοποιεί αυτήν την ένδειξη λαμβάνοντας φάρμακα πριν την έναρξη της κεφαλαλγίας.

Το πιο σημαντικό εύρημα από την μελέτη αυτή είναι πως ένας στους τέσσερις ιδιοκτήτες σκύλων αναφέρει αλλαγή συμπεριφοράς του κατοικίδιου του πριν εμφανιστούν στον ίδιο τα συμπτώματα της ημικρανίας!

Ωστόσο οι περιορισμοί σε αυτήν την μελέτη είναι σημαντικό να αναφερθούν και είναι οι παρακάτω:

-Το 95% των συμμετεχόντων στην έρευνα άνηκαν στο γυναικείο φύλο. Πάραυτα, το ποσοστό δικαιολογείται από το γεγονός πως το 85-90% αυτών που πάσχουν από ημικρανίες, είναι γυναίκες.
-Η μελέτη αυτή βασίζεται σε αναδρομικές αναφορές από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Έτσι υπάρχει μεγάλη περίπτωση το αποτέλεσμα να έχει στρεβλωθεί από την αδυναμία σωστής μνήμης των περιστατικών ή από ασυνείδητη προκατάληψη. Παρά τους περιορισμούς αυτούς, η ιδέα πως τα σκυλιά μπορούν να αντιληφθούν νευρολογικές διαταραχές καθώς και αλλαγές στη συμπεριφορά των ιδιοκτητών τους, πριν οι ίδιοι βιώσουν τον πονοκέφαλο, γεννά μια σειρά ερωτημάτων όπως τα εξής:
-Τι ενδείξεις χρησιμοποιούν τα σκυλιά για να ανιχνεύσουν έναν πονοκέφαλο που θα συμβεί μετά από κάποιες ώρες; -Πόσο ακριβείς είναι οι προειδοποιήσεις των «σκύλων- συναγερμών ημικρανιών»; Δηλαδή, πόσο συχνά είναι τα ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά σήματα από τους σκύλους;
-Θα μπορούσε ένας σκύλος που έως τώρα δεν έχει εκφράσει τέτοια συμπεριφορά να εκπαιδευτεί ώστε να την εμφανίσει σε μελλοντική ημικρανία;

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και η χρησιμότητα τέτοιων σκύλων για τους ιδιοκτήτες που πάσχουν από ημικρανίες είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική.

Αυτό που προκύπτει από αυτήν την ενδιαφέρουσα μελέτη είναι πως αξίζει να ερευνηθεί περεταίρω. Έτσι, θα υπάρξουν επαρκή στοιχεία ώστε να δοθεί η ελπίδα στους πάσχοντες από ημικρανίες, πως θα μπορούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων πότε θα προκύψουν αυτές και να λαμβάνουν τα μέτρα τους.


Πηγή: DIAGNOVET.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.