Puppy News☛

Το πρώτο βήμα στην απόκτηση ενός σκύλου είναι...η ίδια η απόφαση!


Αποφασίσατε ότι θέλετε σκύλο; Ωραία! Όμως η απόφαση αυτή πρέπει να είναι οικογενειακή πρώτα απ όλα. Μην καταλήξετε επιπόλαια και χωρίς πολύ σκέψη. Ο σκύλος αφού τον αποκτήσετε θα γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειάς σας για πολλά χρόνια. Είναι μία απόφαση δεσμευτική εν ολίγης καθώς τα σκυλιά δεν είναι αντικείμενα που επιστρέφονται..

Αν κάποιο μέλος της οικογένειας διαφωνεί, είναι καλύτερα να το συζητήσετε ενδελεχώς παρά να πιέσετε μία κατάσταση. Ένας σκύλος έρχεται μαζί με κάποιες υποχρεώσεις και είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι να δεχτείτε αυτές τις υποχρεώσεις που υπαγορεύει η υπεύθυνη ιδιοκτησία.

Θα πρότεινα σε όλους τους υποψήφιους σκυλογονείς να αναρωτηθούν και να συμβουλευτούν τα ακόλουθα πριν την απόκτηση του σκύλου:

  • Πόσο χρόνο έχω πραγματικά στην ζωή μου για την φροντίδα ενός σκύλου?
    
Η απόκτηση ενός σκύλου σημαίνει ότι οφείλουμε να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ασχολούμαστε επαρκώς μαζί του και να μην τον παραμελούμε. Είστε σε θέση, τις εργάσιμες μέρες, να επιστρέφετε στο σπίτι καθορισμένη ώρα για να προσφέρετε στον σκύλο σας άσκηση και χρόνο για την τουαλέτα του? Έχετε υπ' όψιν ότι κάποια σκυλιά μπορούν να μένουν μόνα τους αρκετές ώρες χωρίς προβλήματα, όμως κάποια μπορεί να βιώνουν άγχος αποχωρισμού.
    

  • Πόσες ώρες λείπουν όλοι από το σπίτι?
    
Ισχύει η ίδια θεωρία με την προηγούμενη ερώτηση αλλά πιό συγκεκριμμένα όσο αναφορά την τουαλέτα ενός σκύλου, είναι συγκεκριμμένες οι ώρες που μπορεί να κρατηθεί ώστε να μην λερώσει μέσα και ειδικά σε νεαρή ηλικία αυτές οι ώρες είναι λίγες. Μεγαλώνοντας ο σκύλος έχει την δυνατότητα να περιμένει για μεγαλύτερο διάστημα αλλά οι βάσεις για την σωστή εκμάθηση τουαλέτας μπαίνουν όσο είναι κουτάβι και συνεπώς είναι απαραίτητες οι συχνές βόλτες έξω.
    

  • Τι σημαίνει “υποχρεώσεις” ενός ιδιοκτήτη σκύλου?
    
Θα μιλήσω μέσω του νόμου 4039/2012 όπου οι υποχρεώσεις δηλώνονται ξεκάθαρα:
  • Η σήμανση και η καταγραφή του ζώου του, η ενημέρωση του κτηνίατρου για τις τυχόν μεταβολές, η έκδοση βιβλιαρίου υγείας, καθώς και η τοποθέτηση  σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλικής κονκάρδας.
  • Η τήρηση των κανόνων ευζωίας και καλής μεταχείρισης του ζώου.
  • Η μέριμνα για την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από τη σχετική εγγραφή στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου.
  • Η μέριμνα για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου  του.
  • Η μέριμνα για τη στείρωση του  ζώου του, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων.
  • Να μην εγκαταλείπει το ζώο του.  Σε  περίπτωση  που επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς, πρέπει να γνωστοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου του τόπου της κατοικίας του την πρόθεσή του αυτή, να το παραδίδει στον Δήμο και να λαμβάνει από πιστοποιημένο κτηνίατρο αντίγραφο της μεταβολής της εγγραφής του ζώου του στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, όπου θα αναφέρεται ο Δήμος ως προσωρινός κάτοχος του αδέσποτου πλέον ζώου.
  • Η μέριμνα να γίνεται ο περίπατος των σκύλων του πάντα με συνοδό.
  • Η λήψη κατάλληλων μέτρων, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
  • Η δήλωση  μέσα σε πέντε ημέρες της απώλειας του ζώου του σε κτηνίατρο.
  • Ο  εφοδιασμός με το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό.
    
  • Έχω την οικονομική δυνατότητα να συντηρήσω έναν σκύλο?
    
Υιοθετώντας ή αγοράζοντας ένα σκυλί απαιτείται μια οικονομική δέσμευση για την υγεία και την ευεξία του. Αυτό το διάγραμμα θα σας δώσει μια γενική ιδέα για το πόσο μεγάλη είναι αυτή η δέσμευση για να έχετε υπόψη σας και να προγραμματίσετε τα έξοδα του σκύλου σας. (Οι δαπάνες αυτές, είναι εκτιμήσεις που βασίζονται σε έρευνα που έχει γίνει σε ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, ορισμένες δαπάνες μπορεί να είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες ανάλογα με το πού ζείτε και εξαρτώνται επίσης, από τη ράτσα και το μέγεθος του σκύλου σας.) Πηγή: www.i-pet.gr
  

  • Τι σκυλί ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου?
    
Η επιλογή του "κατάλληλου μοντέλου" θέλει προσεκτική μελέτη. Πριν αποκτήσετε τον σκύλο σας θα πρέπει να πάρετε κάποιες αποφάσεις, όπως το αν θα είναι ημίαιμο ή ράτσας καθώς και τον τύπο, την ιδιοσυγκρασία και την εμφάνιση του. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η εμπειρία σας στους σκύλους. Κάθε σκύλος έχει ανάγκη από άσκηση, αγάπη, βόλτες κτλ. Αυτές είναι πάγιες ανάγκες για όλα τα σκυλιά αλλά υπάρχουν φυλές με υψηλές ενεργειακές ανάγκες και άλλες με χαμηλότερες απαιτήσεις. Η κάθε φυλή έχει τα χαρακτηριστικά της τα οποία μπλέκονται με τον χαρακτήρα του σκύλου ο οποίος κατά μεγαλύτερο ποσοστό διαμορφώνεται από τον τρόπο που θα μεγαλώσει μαζί σας!
   

  • Που θα τρώει? Που θα κοιμάται?
    
Πριν την απόκτηση ενός σκύλου θα πρέπει να έχετε λάβει υπ' όψιν σας ότι τα σκυλιά θέλουν και αυτά τον χώρο τους μέσα στο σπίτι. Μεγαλόσωμα ή μικρόσωμα, όλα θέλουν και πρέπει να έχουν έναν δικό τους χώρο. Μία γωνιά του σπιτιού που θα είναι το καταφύγειό τους. Πρέπει εξάλλου να έχουν τον χώρο τους γιατί αλλιώς κινδυνεύετε να "καταχραστούν" ολόκληρο το σπίτι σας!
    

  • Που θα κάνει τις ανάγκες του όσο είναι κουτάβι? Πως?
    
Με την απόκτηση ενός κουταβιού πρέπει να είστε έτοιμοι για αρκετά "ατυχήματα" μέσα στο σπίτι. Αυτό είναι δεδομένο. Κανείς δεν μεγάλωσε ένα κουτάβι χωρίς να πέρασε αυτό το πρώτο στάδιο με τα λερώματα μέσα στο σπίτι. Για την μείωση όμως αυτών των ατυχημάτων καλό είναι να περιορίζεται το σκυλί ειδικά όταν δεν μπορείτε να το επιβλέπετε. Ένα μικρό δωμάτιο, η χρήση ενός κέννελ ή ενός πάρκου σκύλων, μειώνει τα ατυχήματα σε ανεπιθύμητες περιοχές μέσα στο σπίτι σας. Επίσης, ο περιορισμός είναι και το πρώτο βήμα για την εκπαίδευση πάνω στο θέμα της τουαλέτας.
    

  • Ράτσας ή διασταύρωσης?
    
Το κόστος ίσως επηρεάσει την επιλογή σας, αλλά να έχετε κατα νού ότι τα ράτσας δεν είναι απαραίτητα ανώτερα από τα ημίαιμα. Πράγματι, όσον αφορά την υγεία ισχύει το αντίθετο επειδή πολλά ράτσας έχουν την προδιάθεση για σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργούνται, αρχικά από περιορισμένα αποθέματα γονιδίων και αργότερα από έλλειψη ενδεδειγμένης τροφής για επιλεγμένες ράτσες.
    

  • Ενήλικο ή κουτάβι?
    
Πολλοί σκέφτονται να αποκτήσουν ένα κουτάβι. Οι περισσότεροι βασικά. Το θέμα είναι ότι μπορεί στην πορεία να μην αποδειχθεί η καλύτερη επιλογή για τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής τους. Τα κουτάβια απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο ο οποίος συνεπάγεται και με περισσότερο κόπο. Ο χαρακτηρας φαίνεται ευκολότερα σ' ένα μεγαλύτερο ηλικιακά σκύλο, ενώ οποιεσδήποτε δυσκολίες ή ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά γίνονται αμέσως εμφανή.
    

  • Από που να υιοθετήσω έναν σκύλο?
    
Οι επιλογές για υιοθεσίες είναι πολλές. Τα σωματεία και τα καταφύγια σκύλων επίσης. Παραθέτω ένα λινκ από την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία όπου αναγράφονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε ώστε να επικοινωνήσετε μαζί τους.

    http://www.pfo.gr/index.php/el/katafygeia-somateia

Πηγή: Happy Dog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.