Puppy News☛

Γνωρίστε το νέο σκύλο σας στα ήδη υπάρχοντα κατοικίδια.

Αρκετοί άνθρωποι αγχώνονται για την γνωριμία του νέου τους σκύλου στο καινούριο περιβάλλον και στην πρώτη επαφή του με τα ήδη υπάρχοντα κατοικίδια.

Παραθέτουμε παρακάτω μερικές πολύτιμες συμβουλές για να γίνει όσο το δυνατόν ομαλότερη η γνωριμία κι η συμβίωση του νέου σας σκύλου με τα ήδη υπάρχοντα κατοικίδια.
Η προετοιμασία

• Επιλέξτε μια ουδέτερη τοποθεσία όπως ένα άγνωστο πάρκο ώστε να μην υπάρχει αίσθηση της κυριαρχίας του μέρους.
• Θα πρέπει να έχετε τους δύο σκύλους σε λουριά που κρατιούνται από δύο διαφορετικούς ανθρώπους ώστε να διατηρείτε τον έλεγχο τους ευκολότερα.
• Έχετε πάντοτε έτοιμες μερικές λιχουδιές για να επιβραβεύσετε την καλή συμπεριφορά τους.
• Αν έχετε παραπάνω από ένα σκύλο στο σπίτι σας γνωρίστε το με το καθένα ξεχωριστά . Βεβαιωθείτε πως κάθε σκύλος είναι άνετος με άλλο κατοικίδιο πριν λάβει χώρα η συνύπαρξη τους στο ίδιο μέρος.

Η γνωριμία

• Χρησιμοποιήστε ένα χαρούμενο κι αισιόδοξο τόνο φωνής κατά την διάρκεια της γνωριμίας κι επαινέστε την καλή συμπεριφορά τους.
• Πείτε μερικές οικείες ‘εντολές’ ώστε να παραμείνει πειθαρχημένος κατά τη γνωριμία.
• Να έχετε υπομονή, καθώς μια πρόωρη εξαναγκαστική γνωριμία μπορεί ν’ αποδειχθεί τρομακτική κι επικίνδυνη για όλα τα... εμπλεκόμενα μέρη.

Συμπεριφορά

• Ένας φυσιολογικός αποδεκτός χαιρετισμός υποδεικνύεται από χαλαρή στάση του σώματος καθώς τα δύο σκυλιά επιτρέπουν την επαφή και μυρίζουν το ένα το άλλο.
• Το κούνημα της ουράς δεν σημαίνει απαραίτητα πως τα σκυλιά είναι χαρούμενα. Γρύλισμα, επίμονο βλέμμα και μη χαλαρή στάση σώματος αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια πως… κάτι δεν πάει καλά.
• Αν παρατηρήσετε νευρική συμπεριφορά απομακρύνετε τα σκυλιά κι επιχειρήστε νέα γνωριμία όταν θα έχουν ηρεμήσει, ίσως με μια μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους. Κάθε φορά που πλησιάζει το ένα το άλλο επιβραβεύστε τα κι ενθαρρύνετε τα για την εξαιρετική συμπεριφορά τους.
• Αν το ένα σκυλί φαίνεται πως επιθυμεί το παιχνίδι δεν σημαίνει πως θέλει και το άλλο. Έχετε πάντα το νου σας στην στάση του σώματος που διατηρούν κατά την γνωριμία.
• Είναι πιθανό κάποιο εκ των δύο ή και τα δύο να επιδείξουν αδιαφορία, κάτι που είναι θετικό. Επαινέστε τα σκυλιά σας και δώστε τους μερικές λιχουδιές για την καλή συμπεριφορά.

Μετά τη γνωριμία

• Διατηρείστε τα σκυλιά σε διαφορετικά μέρη μέχρι να γίνει αρμονική η συμβίωση τους και αποκτήσουν εμπιστοσύνη μεταξύ τους ακόμη κι όταν είναι μόνα.
• Ταΐζετε τα σκυλιά σας ξεχωριστά ώστε να μην υπάρχουν προστριβές με το θέμα του φαγητού.

Γνωριμία σκύλων με διαφορετικές ηλικίες

Όταν γνωρίζετε ένα νέο κουταβάκι στο σκύλο που διαθέτετε ήδη θα πρέπει να εποπτεύετε τις πρώτες τους αντιδράσεις. Η ενέργεια που επιδεικνύουν πολλά νεαρά κουταβάκια ίσως ενοχλήσει τα μεγαλύτερα και αρχίσουν να γρυλίζουν.

Αν ο σκύλος σας έχει ιστορικό επιθετικότητας ή σοβαρών δαγκωμάτων είναι φρονιμότερο να τα κρατήσετε ξεχωριστά μέχρι να μεγαλώσει το κουταβάκι σας και να μπορεί να συναναστραφεί μ’ ένα μεγαλύτερο σκυλί. Επιχειρήστε εκ νέου μια προσέγγιση μεταξύ τους σε μια ουδέτερη περιοχή και σε λουριά. Τα μεγαλύτερα σκυλιά ίσως θέλουν λίγο χρόνο παραπάνω για να… καλωσορίσουν ένα νέο κουτάβι, συνεπώς έχετε υπομονή.

Γνωριμία σκυλιών με άλλα κατοικίδια (π.χ. γάτες)

Αν θέλετε να γνωρίσετε το νέο σας σκύλο σε κάποιο άλλο κατοικίδιο όπως μια γάτα οφείλετε να έχετε ακόμη μεγαλύτερη προσοχή. Το μικρότερο ζώο θα πρέπει πάντοτε να έχει ένα μέρος που μπορεί να ξεφύγει από το μεγαλύτερο. Αυτό ίσως είναι η κορυφή ενός επίπλου, ένα ασφαλές κλουβί ή κάποιο άλλο δωμάτιο. Ποτέ μην εξαναγκάσετε μια συναναστροφή μεταξύ των δύο.

Θα πρέπει να ξέρουν και τα δύο κατοικίδια ότι μπορούν να προσφύγουν στο δικό τους μέρος αν νιώθουν ότι απειλούνται ή φοβούνται. Οι γάτες μπορούν να διαφύγουν σε υψηλότερα μέρη και τα λαγουδάκια στα κλουβιά τους. Άλλου είδους κατοικίδια που γενικότερα κατοικούν σε κλουβιά θα πρέπει να έχουν ασφαλή πορτάκι κι ένα μέρος όπου μπορούν να εισέλθουν εντός του κλουβιού και να μην βλέπουν το σκυλί. Πολλές φορές θεωρούν το σκυλί ως αρπακτικό και χρειάζεται να νιώθουν ασφάλεια στο ‘σπίτι’ τους.

Επικοινωνήστε μ' έναν ειδικό

Αν έχετε προσπαθήσει επανειλημμένως να γνωρίσετε το νέο σας σκύλο στα ήδη υπάρχοντα κατοικίδια χωρίς επιτυχία επικοινωνήστε μ’ ένα επαγγελματία εκπαιδευτή ή κάποιον κτηνίατρο. Μην διστάσετε να μιλήσετε με κάποιον ειδικό, μπορεί να προκύψουν σοβαρές διαμάχες και κάποιος πιθανός τραυματισμός. Μια καλή γνωριμία αποτελεί την ιδανική αρχή για μια μακρά και αρμονική συμβίωση.

Πηγή: Pet Friends

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.