Puppy News☛

12 συμπτώματα – «προάγγελοι» επικίνδυνων νοσημάτων στον σκύλο μας.

Ως ιδιοκτήτης σκύλου συχνά ενδέχεται να γίνεστε μάρτυρες περίεργης συμπεριφοράς του τετράποδου φίλου σας. Ποιες περιπτώσεις είναι αυτές που πρέπει να σας ανησυχήσουν και ποιες όχι;

Στο παρόν άρθρo θα αναφερθούμε σε δώδεκα συμπτώματα τα οποία, εφόσον τα διαπιστώσετε στον σκύλο σας, θα πρέπει άμεσα να ζητήσετε τη βοήθεια ενός κτηνιάτρου. Φυσικά η λίστα δεν εξαντλεί όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Κάποια συμπτώματα είναι αρκετά προφανή ενώ κάποια άλλα στην αρχή να φαίνονται πολύ πιο αθώα από ότι πραγματικά είναι.

1.Δυσκολία στην αναπνοή

Το συγκεκριμένο σύμπτωμα αποτελεί τη… «μητέρα» όλων των κτηνιατρικών επειγόντων περιστατικών. Αν περάσουν τρία λεπτά δίχως αναπνοή, τα πάντα έχουν τελειώσει. Αν ο σκύλος σας, επομένως, δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή «αναπνέει περίεργα» βγάζοντας ανησυχητικούς ήχους όσο αναπνέει ή φυσά τα χείλη του όσο αναπνέει, πρέπει να τον πάτε αμέσως στον κτηνίατρο.

2. Ανησυχία, λαχάνιασμα, ανικανότητα να ξαπλώσει με άνεση, ανεπιτυχής προσπάθεια για εμετό, κοιλιακή διάταση

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα περιλαμβάνονται στην ίδια κατηγορία αφού συνοδεύουν τη γαστρική διάταση με συστροφή, ευρύτερα γνωστή και ως φούσκωμα ή τυμπανισμός. Ο τυμπανισμός είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τη ζωή ενός σκύλου – ένα από τα πιο επείγοντα περιστατικά που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ως ιδιοκτήτες. Κάποιοι σκύλοι θα έχουν όλα τα παραπάνω συμπτώματα ενώ άλλοι ίσως να λαχανιάζουν μόνο ή να φαίνονται ανήσυχοι. Εξαιτίας του κατεπείγοντος, πρέπει να σπεύσετε στον κτηνίατρό σας αν ο σκύλος σας δείχνει κάποια από τα σημάδια που να σας προϊδεάζουν για τυμπανισμό.

3.Επιληπτικές κρίσεις

Αν και μια, μεμονωμένη επιληπτική κρίση σπάνια μπορεί να αποβεί μοιραία, οι κρίσεις συνήθως αυξάνονται με προοδευτικούς ρυθμούς. Κάποιες κρίσεις οι οποίες προκαλούνται από τοξίνες μπορούν να προκαλέσουν θανάσιμες αντιδράσεις.

4.Κατάρρευση ή αδυναμία

Τα συμπτώματα αυτά ενδέχεται να προέρχονται από σοβαρά προβλήματα, όπως εσωτερική αιμορραγία (ειδικά στην κοιλιά), αναφυλακτικό σοκ, δηλητηριάσεις, μια αδενική ασθένεια γνωστή και ως νόσος του Addison και τυχόν ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων. Όλα τα προβλήματα αυτά απαιτούν προφανώς την άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο.

5.Έντονη αιμορραγία ή τραύμα

Επίσης συμπτώματα που απαιτούν την άμεση ενέργειά μας. Για την αιμορραγία δε χρειάζεται και πολύ σκέψη… Παρολαυτά, σκυλιά που έχουν πέσει από μεγάλο ύψος, που έχουν χτυπηθεί από αυτοκίνητα ή έχουν μαλώσει με μεγαλύτερα σκυλιά ενδέχεται αρχικά να μην παρουσιάσουν προβλήματα, αν και ίσως να υποφέρουν την ίδια στιγμή από σοβαρούς εσωτερικούς τραυματισμούς.

6.Παρατεταμένος εμετός ή / και διάρροια

Άλλο ένα ανησυχητικό σύμπτωμα, ειδικά αν στα περιττώματα του σκύλου ανιχνεύσετε αίμα. Ένας σκύλος ο οποίος έκανε εμετό μια φορά ίσως να μην απαιτεί ιδιαίτερη θεραπεία, εκτός από το να ξεκουράσει το στομάχι του λίγες ώρες τρώγοντας, παράλληλα, ελαφριά για 1-2 μέρες. Παρολαυτά, ο επαναλαμβανόμενος εμετός ή η διάρροια ενδέχεται να τον οδηγήσει σε αφυδάτωση που ίσως και να απειλήσει την ίδια του τη ζωή ή να αποτελεί σύμπτωμα σοβαρών προβλημάτων όπως η γαστροεντερική απόφραξη.

7.Δυσκολία στην ούρηση

Η συγκεκριμένη δυσκολία ενδεχομένως να υποδηλώνει κάποια μόλυνση στην κύστη του σκύλου. Οι μολύνσεις της κύστης είναι οδυνηρές αλλά όχι απειλητικές για τη ζωή του σκύλου. Παρολαυτά, το ίδιο σύμπτωμα θα μπορούσε να προκαλείται από απόφραξη του ουρητήρα λόγω λίθων στην κύστη – μια πολύ επείγουσα κατάσταση. Όπως και να έχει, η επίσκεψη στον κτηνίατρο επιβάλλεται και σε αυτή την περίπτωση.

8.Μειωμένη κατανάλωση τροφής ή νερού

Εδώ, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την κρίση σας. Κάποια σκυλιά δεν αφήνουν μπουκιά να πάει χαμένη ενώ άλλα παραλείπουν περιστασιακά, κάποιο γεύμα. Παρολαυτά, αν ένας σκύλος αποφύγει το φαγητό του για μια ολόκληρη μέρα, σχεδόν πάντα έχει αρρωστήσει. Ο κίνδυνος της αφυδάτωσης παραμονεύει και εδώ, αφού σε μια τέτοια περίπτωση ο σκύλος θα ελαττώσει σημαντικά και την κατανάλωση νερού.

9. Βήχας

Ο βήχας δεν αποτελεί πάντα ανησυχητικό σύμπτωμα. Ενδέχεται να προκληθεί από κάτι απλό και σχετικά ακίνδυνο, ή ακόμα και από πνευμονία ή κατάποση κάποιου δηλητηρίου. Όταν έχετε αμφιβολίες, το καλύτερο που έχετε να κάνετε προφανώς είναι να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.

10.Απώλεια χρήσης των πίσω ποδιών

Φαινόμενο ιδιαίτερα συνηθισμένο στα Ντάσχουντ, τα corgis και άλλες αποκαλούμενες «χονδροδυσπλαστικές» (με κοντά πόδια και μακριά πλάτη) ράτσες, το οποίο μπορεί να συνεπάγεται τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη. Η συγκεκριμένη αυτή παράλυση είναι συνήθως πολύ οδυνηρή – όσο ταχύτερη είναι η θεραπεία της, τόσο αποτελεσματικότερη είναι.

11.Έντονοι πόνοι

Προφανώς οι έντονοι πόνοι απαιτούν πάντα επείγουσα αντιμετώπιση. Αν ο σκύλος σας φωνάζει, λαχανιάζει, κουτσαίνει έντονα ή δείχνει άλλα συμπτώματα δυσφορίας, μην τον αφήνετε να υποφέρει – ζητήστε άμεσα τη βοήθεια κτηνιάτρου.

12.Κατανάλωση δηλητηρίων

Όπως υπαγορεύει η κοινή λογική, αν διαπιστώσετε πως ο σκύλος σας κατανάλωσε κάποιο δηλητήριο μην περιμένετε να ξεκινήσουν οι κρίσεις – μεταφέρετέ τον άμεσα στον κτηνίατρο. Αν τα δηλητήρια που θα μπορούσαμε να κατονομάσουμε είναι πάρα πολλά, τα πιο συνηθισμένα είναι η σοκολάτα, το ποντικοφάρμακο, σταφύλια ή σταφίδες, φάρμακα για ανθρώπους ή υπερβολική δόση φαρμάκων για σκύλους.

Πηγή: dogster

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.