Όσο αξιολάτρευτος και αν είναι, ένας άγνωστος σκυλάκος που συνοδεύεται, δεν είναι πάντα πρόθυμος να δεχθεί το βιαστικό και ενθουσιώδες χάδι μας. Δείτε με ποιο τρόπο «χαιρετάμε» έναν άγνωστο σκύλο ώστε να μη τον προκαλέσουμε ούτε να τον ενοχλήσουμε.
Δεν επιθυμούν, και δεν νιώθουν άνετα, όλοι οι σκύλοι με τα χάδια και τη φιλική συμπεριφορά ανθρώπων που δεν γνωρίζουν.
Και υπάρχουν φιλόζωοι που, όταν δουν στον δρόμο σκυλάκο με τον κηδεμόνα του, από τον ενθουσιασμό τους και χωρίς δεύτερη σκέψη, κινούνται με ταχύτητα προς το μέρος του για να τον χαϊδέψουν.
«Όλοι εμείς, οι κηδεμόνες σκύλων, συναντάμε στον δρόμο ανθρώπους που από την αγάπη τους για τους σκύλους θέτουν, εν αγνοία τους ή αγνοώντας μας, τον εαυτό τους σε κίνδυνο.
Το να θέλουμε να χαϊδέψουμε έναν άγνωστο σκύλο χωρίς να τηρούμε κάποιους βασικούς κανόνες, μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα για εμάς.
Να τονίσουμε ότι, τους κανόνες, και το ποσό αυστηροί είναι αυτοί, τους θέτει ο σκύλος. Και θα πρέπει ο κηδεμόνας να τους γνωρίζει, έτσι ώστε να ενημερώσει τον άγνωστο που θέλει να πλησιάσει – ειδικά όταν πρόκειται για έναν πιο ευαίσθητο σκύλο.
Είναι λάθος να πιστεύουμε πως, επειδή έχουμε κι εμείς σκύλο, ή επειδή αγαπάμε τα ζώα, ένας ξένος σκύλος θα μας εμπιστευτεί και θα μας αφήσει να απλώσουμε το χέρι μας και να τον χαϊδέψουμε», επισημαίνει ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Στεφάνου.
Μας βάζει στη θέση του σκύλου και αναφέρει ότι, όπως κι εμείς θα νιώθαμε άβολα, ή ακόμα και απειλή, αν προχωρούσαμε στον δρόμο και ένας άγνωστος ερχόταν ξαφνικά να μας αγκαλιάσει, έτσι ακριβώς νιώθει και ο σκύλος στο άπλωμα του χεριού ενός αγνώστου.
Το ότι αγαπάμε τους σκύλους, το ότι έχουμε σκύλο και το ότι γνωρίζουμε τον κηδεμόνα του, λέει ο κ. Στεφάνου, δεν σημαίνει πως έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη του, ώστε να δεχτεί να τον αγγίξουμε χωρίς εκείνος να το εγκρίνει.
Τι μπορεί να συμβεί εάν επιμένουμε να τον χαϊδέψουμε;
«Αν με τη στάση μας περάσουμε την «κόκκινη γραμμή», ο σκύλος πιθανόν να γρυλίσει, να γαυγίσει, να γυρίσει το κεφάλι του, ώστε να μην έχουμε οπτική επαφή, ή να κάνει μερικά βήματα προς τα πίσω.
Κι εμείς, αντί να καταλάβουμε τι θέλει να μας «πει», αρχίζουμε να του μιλάμε: «τι καλό σκυλάκι, έλα να σε χαϊδέψω» κ.λπ… Δηλαδή, δεν φτάνει που γίναμε μια φορά απειλητικοί απλώνοντας το χέρι μας, γινόμαστε και δεύτερη, λέγοντάς του πράγματα σε μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνει, με πιθανή κατάληξη ένα δάγκωμα, ακόμη και από έναν σκύλο που, συνήθως, είναι φιλικός», υπογραμμίζει ο κ. Στεφάνου.
Για να αποφύγουμε, λοιπόν, δυσάρεστες εκπλήξεις, όταν συναντάμε στον δρόμο έναν άγνωστο σκύλο και θέλουμε να τον χαϊδέψουμε, θα πρέπει να γνωρίζουμε τον σωστό τρόπο προσέγγισης.
«Ο σωστός τρόπος για να έρθουμε σε επαφή με έναν άγνωστο σκύλο είναι, αρχικά, η προσέγγισή μας να είναι ήρεμη και αργή, δίνοντάς του χρόνο να αξιολογήσει τις προθέσεις μας. Ταυτόχρονα, αποφεύγουμε να τον κοιτάμε στα μάτια, καθώς κάτι τέτοιο, στη γλώσσα των σκύλων, σημαίνει πρόκληση.
Ρωτάμε τον κηδεμόνα αν ο σκύλος του είναι φιλικός ως προς τους ξένους, και αν υπάρχει κάποιος τρόπος προσέγγισης που να του είναι πιο οικείος.
Αφήνουμε τον σκύλο να χρησιμοποιήσει την όσφρησή του, ώστε να μας επεξεργαστεί και να αποφασίσει εκείνος το πότε και εάν θα μας πλησιάσει.
Όταν, τελικά, πάρουμε την έγκρισή του, αποφεύγουμε να τον χαϊδέψουμε στο κεφάλι, αφού μια τέτοια κίνηση μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί ως επιθετική.
Κατά τη διάρκεια της γνωριμίας, καλό είναι να μη σκύβουμε από πάνω του, ούτε να πλησιάζουμε σε απόσταση αναπνοής, κάνοντάς τον να νιώσει άβολα», ενημερώνει ο κ. Στεφάνου.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό, όπως αναφέρει ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, να ενημερώσουμε τα παιδιά ότι τα ξένα σκυλάκια δεν είναι τα “δικά μας” σκυλάκια, να τους μάθουμε τον σωστό τρόπο προσέγγισης, αλλά και να τους εξηγήσουμε ότι δεν είναι παιχνίδι το τράβηγμα της ουράς, των αυτιών, το τρέξιμο κατά πάνω τους και, γενικά οι απότομες κινήσεις.
Καταλήγοντας, ο κ. Στεφάνου επισημαίνει: «Πριν βιαστούμε να χαρακτηρίσουμε έναν σκύλο επιθετικό, πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε εάν σεβαστήκαμε τον χώρο ασφαλείας του και αν τον «ακούσαμε» όταν προσπάθησε να μας δείξει ότι αυτό που κάνουμε δεν του αρέσει.
Ο κηδεμόνας, από την πλευρά του, πρέπει να έχει φροντίσει να εξοικειώσει τον σκύλο του με το ανθρώπινο άγγιγμα, αλλά και να γνωρίζει τις αντιδράσεις και τα όριά του, ώστε να ενημερώσει έγκαιρα όποιον θελήσει να έρθει σε επαφή μαζί του».
Ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Στεφάνου |
● Ο κ. Γιώργος Στεφάνου είναι θετικός εκπαιδευτής σκύλων, απόφοιτος της StarDogs Trainers Academy του Γιάννη Αραχωβίτη.
Και όπως λέει: «Η αγάπη μου, από παιδική ηλικία, για τους σκύλους και η μετέπειτα ανάγκη μου να μάθω πώς αυτό το υπέροχο ζώο σκέπτεται, πώς μαθαίνει, πώς νιώθει, πώς μας αντιλαμβάνεται, με οδήγησαν στην StarDogs Trainers Academy και τον Γιάννη Αραχωβίτη, ο οποίος και μου έλυσε όλες αυτού του είδους τις απορίες».
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα.
Πηγή: ygeiamou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου