Puppy News☛

Σκύλοι ανιχνεύουν τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου.

Ένας εκπαιδευμένος σκύλος μπορεί να «μυρίσει» τον καρκίνο του παχέος εντέρου στην αναπνοή και τα κόπρανα ασθενούς ατόμου με μεγάλη ακρίβεια, ακόμα και στα αρχικά στάδια, σύμφωνα με ερευνητές στην Ιαπωνία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση της νόσου, ακόμη και χωρίς τη χρήση σκύλων, ανιχνεύοντας συγκεκριμένες χημικές ουσίες που εκκρίνονται μόνο από τα νεοπλασματικά κύτταρα, με τη χρήση εξοπλισμού τόσο ευαίσθητου, όσο η μύτη ενός σκύλου.
Τα πειράματα διεξήγαγε ο Hideto Sonoda, βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο Kyushu της πόλης Fukuoka στη Ιαπωνία με τη βοήθεια ενός θηλυκού 9χρονου σκύλου της φυλής Labrador Retriever, την Marine, ειδικά εκπαιδευμένη στην ανίχνευση του καρκίνου με την οσμή. Η έρευνα αυτή έλαβε χώρα στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2008 και Ιουνίου 2009, χρησιμοποιώντας δείγματα εκπνεόμενου αέρα και κοπράνων από ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και δείγματα από υγιή άτομα, που πάρθηκαν μετά από κολονοσκόπηση. Ο σκύλος αρχικά μύρισε δείγμα κοπράνων αποδεδειγμένα ασθενούς ατόμου με καρκίνο του παχέος εντέρου που δεν ήταν μέρος των δειγμάτων της έρευνας, και στη συνέχεια του ζητήθηκε να αναγνωρίσει αυτή τη μυρωδιά ανάμεσα στα δείγματα της έρευνας. Το ζώο στάθηκε με επιτυχία μπροστά απο το δείγμα ατόμου με καρκίνο του παχέος εντέρου, αφού μύρισε όλα τα δείγματα κοπράνων.
Σύμφωνα με τον εκπαιδευτή του σκύλου, Yuji Sato, το ζώο εκπαιδεύτηκε να αναγνωρίζει στην εκπνοή ενός ατόμου το είδος της τροφής που κατανάλωσε και έχει πεφθεί, ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει, αν αυτό είναι εφικτό, την οσμή συγκεκριμένων ασθενειών που επηρεάζουν τα εσωτερικά όργανα του ανθρώπου και αποβάλλεται με τις εκκρίσεις του.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που διαβάζουμε για τη βοήθεια των σκύλων στη διάγνωση σημαντικών νοσημάτων του ανθρώπου. Μερικά παραδείγματα είναι σκύλοι της φυλής Belgian Malinois, εκπαιδευμένοι για την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών, που δοκιμάστηκαν να αναγνωρίσουν δείγματα ούρων ατόμων με καρκίνο του προστάτη. Το ποσοστό επιτυχίας άγγιξε το 95%, αφού 63 στα 66 ζώα αναγνώρισαν σωστά. Παρόμοιες δοκιμές έχουν γίνει με επιτυχία για την ανίχνευση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, των πνευμόνων, του μαστού, των ωοθηκών και του μελανώματος.
Ακόμη χρησιμοποιώντας αέρια χρωματογραφία-φασματομετρία μαζών (GC-MS), χημικοί έχουν απομονώσει πολλαπλά πτητικά οργανικά συστατικά από την εκπνοή ασθενών με καρκίνο των πνευμόνων και του μαστού, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανίχνευση αυτών των καρκίνων. Όμως η έρευνα αυτή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και μένει να αποδειχτεί αν κάτι τέτοιο είναι στην πράξη εφικτό.
Ανατολή Παρασκευοπούλου, Κτηνίατρος Email: anatoli@diagnovet.gr
Πηγή: diagnovet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.