Translate
For The Comments
Please write only in Greek or in English.In any other language will not be published.Thanks for the comprehension.
Διαβάστε για
Δημοφιλή
Τι κάνουμε όταν χαθεί το κατοικίδιο μας.
Μία από τις χειρότερες εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ένας φιλόζωος, είναι όταν χαθεί το κατοικίδιό του. Το να μην ξέρεις τι απέγινε στο αγαπημένο σου ζωάκι είναι πραγματικά βασανιστικό. Το άρθρο αυτό παραθέτει ορισμένες χρήσιμες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε στην περίπτωση που το κατοικίδιό σας έχει χαθεί.
Μην πανικοβληθείτε και προπάντως μην χάνετε τις ελπίδες σας. Με τις σωστές κινήσεις και με...λίγη τύχη, εσείς και το κατοικίδιό σας θα είσαστε σύντομα και πάλι μαζί!
Πιθανά σενάρια
Το κατοικίδιό σας έχει τραυματιστεί και δεν μπορεί να επιστρέψει. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να μένει κάπου κρυμμένο –ιδιαίτερα οι γάτοι- ή να έχει περισυλλεγεί από το δημαρχείο, από κάποιο άλλο φιλόζωο ή από κάποιο καταφύγιο.
Το κατοικίδιό σας έχει κλαπεί. Σύνηθες φαινόμενο στα καθαρόαιμα ζώα.
Το κατοικίδιό σας έχει απομακρυνθεί και πιθανότατα έχει χαθεί στην προσπάθειά του να βρει ταίρι.
Το κατοικίδιό σας έχει πεθάνει και έχει περισυλλεγεί από το δημαρχείο ή κάποιο άτομο το έχει θάψει.
Κάποιος έχει εντοπίσει το κατοικίδιό σας, έχει θεωρήσει ότι είναι αδέσποτο και το έχει υιοθετήσει ή προσπαθεί να του βρει νέα οικογένεια.
Οποιοδήποτε και αν ισχύει από τα παραπάνω σενάρια, είναι σημαντικό να μάθετε τι τελικά έγινε. Είτε το ζωάκι σας είναι κάπου καλά, είτε έχει φύγει από τη ζωή, είναι σημαντικό να το γνωρίζετε. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να αφήσετε αυτή την εμπειρία πίσω σας και να συνεχίσετε. Αν το αφήσετε...ανεξιχνίαστο, τότε μπορεί να σας στοιχειώνει για πάρα πολύ καιρό.
Ακολουθήστε λοιπόν τα παρακάτω βήματα...
Βγείτε έξω και ψάξτε
Μην καθήσετε με τα χέρια σταυρωμένα και μην περιμένετε το κατοικίδιό σας να επιστρέψει από μόνο του. Βγείτε αμέσως έξω και αρχίστε να φωνάζετε το όνομά του. Πάρτε μαζί μας το μπωλ του φαγητού με λίγα μπισκοτάκια μέσα και κάντε θόρυβο κουνώντας τα για να το ακούσει. Ρωτήστε τους γείτονες και κάντε βόλτες με το αυτοκίνητό σας, σβήνοντας τη μηχανή ανά διαστήματα και φωνάζοντας το όνομά του.
Όσων αφορά τους γάτους, έχετε υπόψην ότι οι αστείρωτοι γάτοι μπορεί να πάνε πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι και επιπρόσθετα υπάρχει και το ενδεχόμενο να έχουν παγιδευτεί κάπου. Κοιτάξτε μέσα σε γκαράζ, σε υπόγεια, σε αποθήκες και γενικά σε χώρους που δεν ανοίγουν συχνά. Το ψάξιμο στην περίπτωση των γάτων είναι προτιμότερο να γίνεται πολύ αργά τη νύχτα, όταν επικρατεί απόλυτη ησυχία. Ένας τραυματισμένος ή φοβισμένος γάτος πιθανότατα θα κρύβεται κάπου και δεν θα ανταποκριθεί στο κάλεσμά σας την ημέρα που υπάρχει φασαρία. Φωνάξτε το όνομά του και ακούστε προσεκτικά. Αν είναι τραυματισμένος, μπορεί να μην μπορεί να νιαουρίσει δυνατά. Περάστε από το ίδιο σημείο δύο και τρεις φορές. Πάντως, να έχετε υπόψη ότι οι αστείρωτοι αρσενικοί γάτοι, συχνά εξαφανίζονται την περίοδο της αναπαραγωγής και μπορεί να επιστρέψουν μετά από εβδομάδες, ακόμη και μήνες.
Ενημερώστε το δημαρχείο
Αν το ζωάκι έχει τραυματιστεί ή αν έχει πεθάνει, πιθανόν να το έχει πάρει το δημαρχείο. Δώστε την περιγραφή του κατοικιδίου σας και ρωτήστε αν πρόσφατα έχουν περισυλλέξει κάποιο παρόμοιο με το δικό σας. Μην παραλείψετε να αναφέρετε ότι έχει microchip. Το δημαρχείο «διαβάζει» τον αριθμό του chip σε κάθε νεό ζώο που έρχεται και το συνδέει με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη με τον οποίο και επικοινωνεί. Μην αμελήσετε με την πρώτη ευκαιρία να πάρετε το δημαρχείο καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία, εάν σε 15 μέρες δεν ζητήσει κάποιος το κατοικίδιό του ή δεν βρεθεί νέα οικογένεια για να το υιοθετήσει, τότε το δημαρχείο προχωρεί στην ευθανασία του ζώου.
Ψάξτε σε καταφύγια
Πιθανόν κάποιος φιλόζωος να έχει θεωρήσει το ζωάκι σας για αδέσποτο και να το έχει πάρει σε κάποιο καταφύγιο. Ρωτήστε όλα τα καταφύγια της επαρχίας σας –καλό θα ήταν να ρωτήσετε και σε καταφύγια άλλων επαρχιών- αν έχουν φέρει μέσα κάποιο ζωάκι που να μοιάζει με το δικό σας. Δώστε τα στοιχεία σας και πέστε τους να σας ενημερώσουν αν υπάρξει οτιδήποτε νεότερο.
Βάλτε αφίσες
Τοιχοκολλήστε αφίσες στη γειτονιά σας αλλά και πιο μακριά, σε καίρια σημεία. Σε φώτα τροχαίας, σε πάρκα, πεζόδρομους, σε χώρους όπου μαζεύονται πολλοί άνθρωποι –σχολεία, υπεραγορές, εκκλησίες-, σε pet shops και σε κτηνιάτρους. Αν το κατοικίδιό σας έχει microchip, πέστε το στον κτηνίατρο έτσι ώστε να μην παραλείψει να το «διαβάσει».
Φροντίστε ώστε η αφίσα να είναι ευανάγνωστη και όχι βαρυφορτωμένη με πληροφορίες. Βάλτε μια μεγάλη, έγχρωμη φωτογραφία του κατοικιδίου σας και τονίστε με άλλο χρώμα τη λέξη «χάθηκε» και το τηλέφωνό σας. Ο στόχος είναι να μην χρειαστεί να σταματήσει κάποιος για να διαβάσει την αφίσα, αλλά να μπορεί να πάρει τις απαραίτητες πληροφορίες ενώ βρίσκεται στο αυτοκίνητό του ή από απόσταση.
Ελέγχετε κάθε τόσο τις αφίσες και αναπληρώνετε αν κάποιος τις έχει βγάλει ή αν τις πήρε ο αέρας.
Δώστε κίνητρο, προσφέροντας αμοιβή εάν μπορείτε. Φροντίστε ώστε η αμοιβή να είναι περισσότερη από την τιμή που αξίζει το κατοικίδιό σας αν είναι καθαρόαιμο. Αν κάποιος το έκλεψε, τότε θα τον συμφέρει απλά να σας το επιστρέψει.
Αν μπορείτε, τυπώστε ένα μεγάλο αριθμό αφισών και πληρώστε τον ταχυδρόμο για να τις μοιράσει.
Αγγελίες
Βάρτε αγγελίες στο τμήμα «χάθηκαν» σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και σε εφημερίδες. Πείτε σε ένα ραδιοσταθμό να κάνει ανακοίνωση. Μην παραλείπετε να ψάχνετε και εσείς διαρκώς σε ιστοσελίδες και σε εφημερίδες στο τμήμα «βρέθηκαν».
Πρόληψη
Αν η ιστορία σας έχει τελικά αίσιο τέλος και αν έχετε επανενωθεί με το κατοικίδιό σας, επικεντρωθείτε τώρα στο τι πρέπει να κάνετε για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Να θυμάστε ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ένα περιπλανώμενο ζώο είναι αναρίθμητοι και ότι την επόμενη φορά το ζωάκι σας ίσως να μην είναι τόσο τυχερό. Για την δική του ασφάλεια λοιπόν και για τη δική σας...ψυχική ηρεμία, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.
Φροντίστε ώστε το κατοικίδιό σας να έχει πάντοτε μαζί του ένα κολανάκι με τα στοιχεία σας. Είναι το πρώτο πράγμα που θα δει κάποιος πάνω στο ζώο και ο πιο εύκολος και γρήγορς τρόπος για να βρει τον ιδιοκτήτη του και να επικοινωνήσει μαζί του.
Εγγράψετε το κατοικίδιό σας στο δημαρχείο και βάλτε του microchip. Το microchip είναι μια μικρή συσκευή η οποία τοποθετείται κάτω από το δέρμα του ζώου, σχεδόν ανώδυνα, και περιέχει έναν αριθμό. Ο αριθμός αυτός αποτελεί την «ταυτότητα» του ζώου και είναι συνδεδεμένος με το όνομα και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη. Να θυμάστε, στην περίπτωση κλοπής, μόνο το microchip αποτελεί απόδειξη ότι το ζώο σας ανήκει.
Φτιάξτε έναν καλό και ψηλό φράκτη. Οι σκύλοι μπορούν να βγουν από την αυλή πηδώντας πάνω από το φράκτη, σκαρφαλώνοντας, ή ακόμη σκάβοντας στην βάση του. Να ελέγχετε την κατάσταση του φράκτη ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όσο για τους γάτους, είναι δύσκολο εώς και ακατόρθωτο να περιοριστούν στην αυλή, άρα θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τους έχετε μονίμως μέσα στο σπίτι.
Στειρώστε το κατοικίδιό σας. Απελευθερωθείτε από ταμπού όπως «θα πάω ενάντια στη φύση», ή «είναι αμαρτία» και κατανοήστε ότι η στείρωση είναι στην πραγματικότητα ένα πολύτιμο δώρο για το κατοικίδιό σας. Τα οφέλη είναι πάμπολλα και ένα από αυτά είναι ότι δεν θα έχει πλέον την ανάγκη για περιπλάνηση με σκοπό την αναπαραγωγή, συνεπώς δεν θα κινδυνεύει να χαθεί, να κλαπεί ή να τραυματιστεί.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Follow us on Facebook
Follow us on Blogger
Διαβάστε Περισσότερα
-
ΣΚΥΛΟΙ ΦΥΛΛΟ ΘΥΛΗΚΟ Α: Abbie, Adelle, Aiza, Alma, Alpha, Alsie, Angy, Annet, Annie, Arlet, Atma. Β: Βalou, Bambie, bana, Bartie, Bea, Be...
-
ΣΚΥΛΟΙ ΦΥΛΛΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ Α: Α: Adam, Airton, Aizac, Akilla, Albert, Ali, Allou, Αmlet, Aragon, Asterix, Axel, AzorΒ: Back, Backie, Bart, Be...
-
Ποιός είπε οτι η αστρολογία είναι μόνο για τους ανθρώπους?Παρακάτω θα δείτε και τα 12 ζώδια για να διαβάσετε αυτό που αντιστοιχεί στο σκυλ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου