Puppy News☛

Η νέα τάση στις ΗΠΑ είναι τα prozac για...σκύλους.


ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ

Οι φαρμακοβιομηχανίες στις ΗΠΑ, βγάζοντας τεράστια κέρδη, έχουν λανσάρει στην αγορά ψυχοφάρμακα για σκύλους με κίνδυνο να δημιουργήσουν μια γενιά «εθισμένων κατοικιδίων».

Στις ΗΠΑ ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι (ιδιαίτερα οι διασημότητες) αντιμετωπίζουν τα κατοικίδιά τους σαν τριχωτά υποκατάστατα παιδιών, και ταυτόχρονα όλο και περισσότερα κατοικίδια αντιμετωπίζουν ψυχολογικά και ψυχοσωματικά προβλήματα όπως κατάθλιψη, άγχος, επιθετική συμπεριφορά, καταστροφική συμπεριφορά και παχυσαρκία. Η πιο δημοφιλής μέθοδος «θεραπείας» των προβλημάτων αυτών είναι πλέον η χορήγηση στους σκύλους ειδικών χαπιών Prozac, κάνοντας τις φαρμακοβιομηχανίες να τρίβουν τα χέρια τους, αφού βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται κατά 25% ετησίως. 

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο Κτηνιάτρων (ΑVΜΑ), τα χάπια αυτά απειλούν να δημιουργήσουν μια ολόκληρη γενιά «εθισμένων κατοικιδίων». Στο ετήσιο συνέδριο του ΑVΜΑ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Νέα Ορλεάνη, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 10000 από τους καλύτερους κτηνίατρους των ΗΠΑ, οι συμμετέχοντες
μπήκαν σε έναν έντονο διάλογο σχετικά με τα σκυλίσια αντικαταθλιπτικά Clomicalm και Reconcile, καθώς κι ένα φάρμακο ονόματι Slentrol- το πρώτο σκυλίσιο χάπι εναντίον της παχυσαρκίας. Πολλοί φοβούνται πως όλα αυτά τα χάπια που επηρεάζουν τη συμπεριφορά, ενθαρρύνουν τους ιδιοκτήτες να αγνοούν τις παραδοσιακές τεχνικές εκπαίδευσης, πιστεύοντας πως, για οτιδήποτε πάει στραβά, αρκεί ένα «θαυματουργό χάπι». Τα σκυλίσια prozac- που εκτός από την έντονη γεύση μοσχαριού, κατά τα άλλα είναι πανομοιότυπα με αυτά που χρησιμοποιούνται από ανθρώπους- πήραν επίσημα άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2008 και έκτοτε κάνουν χρυσές δουλειές.

Πολλά από τα ψυχοφάρμακα των σκύλων επιχειρούν να δώσουν μια «γρήγορη λύση» στο λεγόμενο «άγχος του αποχωρισμού» -separation anxiety-, ένα σύνδρομο που προκαλεί στον σκύλο έντονο στρες κάθε φορά που μένει μόνος στο σπίτι, κάνοντάς τον να γαβγίζει, να κάνει ζημιές, να λερώνει, αν και εκπαιδευμένος, ή ακόμα και να γίνεται επιθετικός προς άλλα σκυλιά. «Το άγχος του αποχωρισμού» επηρεάζει σήμερα το 14% των σκύλων στις ΗΠΑ. Η πρώην πρόεδρος της ΑVΜΑ, δρ Μπίβερ, λέει: «Ως κτηνίατρος, αν η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, τότε χορηγώ κάποιο χάπι». Στον αστραφτερό κόσμο του Χόλιγουντ πολλοί εκπαιδευτές σκύλων καλούνται να συνεργαστούν με κατοικίδια που ακολουθούν θεραπεία με αντικαταθλιπτικά.

Δεν συμφωνούν όμως όλοι με αυτήν την προσέγγιση. Ο Ντέιβιντ Ράινεκερ, για παράδειγμα, που παρακολουθεί μεταξύ άλλων και τα προβληματικά Λαμπραντόρ του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, φοβάται πως τα χάπια χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο ως πρώτη και όχι ως έσχατη λύση. «Στο 95% των περιπτώσεων», λέει, «μπορείς να θεραπεύσεις τα ψυχολογικά προβλήματα ενός σκύλου χωρίς φάρμακα»- με αρωματοθεραπεία ή με αλλαγή τροφής, για παράδειγμα. Ο δρ Ίαν Ντάνμπαρ, ιδρυτής της αυτοκρατορίας σχολών εκπαίδευσης σκύλων Sirius, είναι ακόμα πιο κατηγορηματικός, λέγοντας ότι όλα αυτά τα χάπια είναι αχρείαστα. «Έρχονται και μου λένε: Όταν λείπω όλη μέρα από το σπίτι γαβγίζει ή μασάει πράγματα. Η απάντησή μου είναι: Και τι περιμένατε να κάνει; Να πλέκει;

Σκύλοι με ψυχολογικά

Η αγορά προϊόντων και ειδών φροντίδας και υγιεινής των κατοικίδιων είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στις ΗΠΑ: ο τζίρος της έφτασε φέτος τα 31 δισεκατομμύρια ευρώ, από 7,2 δισεκατομμύρια το 2003. Τα κέρδη φαρμακοβιομηχανιών, όπως η Ρfizer, από τα φάρμακα για τα κατοικίδια παρουσιάζουν αύξηση περίπου 25% το χρόνο. Από τα δημοφιλέστερα φάρμακα για τα κατοικίδια είναι το Clomicalm, ένα αντικαταθλιπτικό σχεδιασμένο να καταπολεμά το άγχος του αποχωρισμού, το Reconcile, που είναι ουσιαστικά ένα μασώμενο Ρrozac και το Αlprazolam, ένα αγχολυτικό σχεδιασμένο να καταπολεμά το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και τη φοβία των αστραπών. Θραύση κάνει και το Slentrol, το πρώτο σκυλίσιο χάπι εναντίον της παχυσαρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.