Puppy News☛

Λευκό ελληνικό τσοπανόσκυλο.

Βοσκός με άποψη. Για να τα πάτε καλά θα πρέπει να το σέβεστε και να εμπιστεύεστε την κρίση του, αφού είναι ένας περήφανος και φιλοσοφημένος σκύλος… με άποψη. Αν αυτό σας ξενίζει, ξεχάστε την εντυπωσιακή του, λεβέντικη εμφάνιση και διαλέξτε μια άλλη φυλή, που να «δουλεύεται» καλύτερα.

Ύψος: αρσενικά 68-75 cm, θηλυκά 65-72 cm
Βάρος: σε αναλογία και αρμονία με το ύψος του σκύλου, δίνοντας την εντύπωση ενός δυνατού αλλά όχι πολύ βαρύ σκύλου
Προέλευση: Ελληνική
Αρχικός προορισμός: Φύλακας και οδηγός κοπαδιών

O πανέμορφος ολόλευκος αυτός σκύλος έχει αναγνωριστεί στη χώρα μας ως ξεχωριστή φυλή από αυτήν του Ελληνικού Ποιμενικού, παρότι λίγοι το γνωρίζουν. Είναι ένας ποιμενικός εργασιακός σκύλος που απαντάται σε πολλές περιοχές της Ελλάδος και χρησιμοποιείται από τους Έλληνες βοσκούς ως φύλακας και οδηγός κοπαδιών. Οι προσπάθειες για τη διάσωση και διάδοση της φυλής, τον έχουν τελευταία οδηγήσει στη ζωή ακόμα και σε αθηναϊκά προάστια, να εκτελεί, με μεγάλη επιτυχία, χρέη φύλαξης χώρου και συντροφιάς. Δε θα πρέπει πάντως να ξεχνάμε πως είναι ένας σκύλος εργασίας, μεγάλου μεγέθους, που έχει ανάγκη από χώρο και αρμοδιότητες.

Εμφάνιση
Σύμφωνα με το πρότυπο (www.koe.gr) πρόκειται για ένα μεγαλόσωμο σκύλο, αριστοκρατικό και ευγενικό, με στεγνή μυϊκή διάπλαση, δυνατό σώμα και σκελετό, χωρίς όμως να γίνεται βαρύς. Τα άκρα του είναι σχετικά μακριά και προσδίδουν αέρα κάτω από το σώμα, προσφέροντας ευλυγισία και ταχύτητα, για να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις απαιτήσεις του επαγγέλματος. Θαυμασμό προκαλεί ο αβίαστος διασκελισμός του με «εκτεταμένο τροχασμό, ελεύθερη και άνετη κίνηση, που δεν είναι ποτέ βαριά».

Έχει μήκος κορμού ελαφρά μεγαλύτερο από το ύψος στα ακρώμια, επίπεδη, δυνατή ράχη μέσου μήκους, βαθύ στήθος με εύρος και καλά ανεπτυγμένα και απλωμένα πλευρά. Ο λαιμός του είναι μυώδης, δυνατός, χωρίς προγούλι και καλύπτεται από πλούσιο, μακρύ τρίχωμα, που σχηματίζει χαίτη, ειδικότερα στα αρσενικά.

Η ουρά είναι τοποθετημένη όχι τόσο ψηλά στη λεκάνη. Καλύπτεται από πλούσιο τρίχωμα, ειδικότερα στο εσωτερικό μέρος της και παραμένει κρεμαστή όταν ο σκύλος είναι σε ηρεμία, ενώ όταν κινείται φέρεται πολλές φορές πάνω από τη γραμμή ράχης, αλλά ποτέ κουλουριαστή. Έχει μήκος τρίχας 14-25 εκατ. και δεν πρέπει να κόβεται.

Το εύρος του κρανίου είναι ελαφρά μικρότερο από το μήκος του, και το μήκος του ρύγχους μικρότερο από το μήκος του κρανίου, η μύτη μαύρη, υγρή με ανοιχτά ρουθούνια, τα χείλη σφιχτά, καλύπτουν τα δόντια, με πάντα μαύρο περίγραμμα. Τα μάτια είναι μεσαίου έως μικρού μεγέθους, αμυγδαλωτά, ελαφρώς λοξά τοποθετημένα, με χρώμα σκούρο ή ανοιχτό καστανό και το σκούρο περίγραμμα στα βλέφαρα είναι επιθυμητό.

Τα αυτιά, τοποθετημένα σχετικά ψηλά, μέσου μεγέθους, τριγωνικά, με στρογγυλεμένες άκρες, κινητικά, πέφτουν επίπεδα προς το κεφάλι. Όταν ο σκύλος είναι σε επαγρύπνηση, ανασηκώνονται.

Το τρίχωμά του είναι ολόλευκο, με αποδεκτές (αλλά όχι επιθυμητές) τις λεμονί αποχρώσεις στα αυτιά - και μόνον εκεί. Ο μανδύας τριχώματος είναι μακρύς, πυκνός και ίσιος ελαφρώς σκληρός στην αφή, με πλούσιο υπομανδύα. Στο κεφάλι και στα μπροστινά τμήματα των άκρων είναι κοντός και πυκνός, με μήκος περίπου 1-2 εκατ,. Στον κορμό και στα πίσω μέρη των σκελών γίνεται μακρύτερος, με μήκος περίπου 9-12 εκατ. και ακόμα μακρύτερος στην ουρά και γύρω από το λαιμό, σχηματίζοντας χαίτη, ειδικότερα στα αρσενικά, μήκους 14-25 εκατ.

Περιποίηση - Υγεία
Το Ελληνικό Τσοπανόσκυλο δε χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση, παρότι ένα γερό βούρτσισμα, πού και πού, πάντα αναδεικνύει το τρίχωμα. Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι ένας αυτοκαθαριζόμενος, αυτοβουρτσιζόμενος σκύλος μας εξηγεί η Δάφνη Καρυοφίλη που έχει συχνά πιάσει τους σκύλους της επί το έργο: την εποχή που μαδάνε πάνε στα κάγκελα και τρίβονται για να φύγουν οι νεκρές τρίχες!

Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και ευπροσάρμοστο στις ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες.

Ευτυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχει παρουσιάσει προβλήματα δυσπλασίας, παρά το μεγάλο του μέγεθος, ούτε άλλα κληρονομικά προβλήματα.

Συμπεριφορά
Ο περήφανος αυτός σκύλος αποτελεί έναν ικανό φύλακα κοπαδιών και χώρου. Δυναμικός, έξυπνος, τολμηρός, άφοβος, είναι ιδιαίτερα φιλικός με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του αλλά επιφυλακτικός και κάπως… ακατάδεκτος με τους ξένους – του αρέσει να κρατά αποστάσεις. Δώστε του χώρο και χρόνο μέχρι να σας εμπιστευθεί και, καλύτερα μην τον πιέζετε να σας συμπαθήσει (εσάς και τους σκύλους σας), αν δεν είναι ακόμα έτοιμος.
Οι αρμοδιότητες, οι ευθύνες και ο σεβασμός κάνουν τον περήφανο αυτό σκύλο να ανταποκρίνεται καλύτερα στις προσδοκίες μας ενώ οι αγριοφωνάρες και ο τσαμπουκάς δεν θα μας πάνε μακριά… Αν θέλετε κάτι από αυτόν, πέστε το απλά, δείξτε του, και αυτός θα σπεύσει να συνεργαστεί… αφού φιλοσοφήσει και ζυγίσει τα δεδομένα. Μην ερμηνεύετε τη στάση αυτή ως ξεροκεφαλιά. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα ευαίσθητο και συναισθηματικό ζώο που του αρέσει να το σέβονται. Παρότι ίσως δεν θα το περιμένατε από την εμφάνισή του, ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα στην θετική εκπαίδευση από ότι στις αγριάδες του πνίχτη.

Κάνει για μένα;
Τι έχετε εσείς να του προσφέρετε για να αντισταθμίσετε την ελευθερία που θα του στερήσετε από το αλώνισμα στα βοσκοτόπια; Σκεφτείτε:
Του αρέσει να παίρνει πρωτοβουλίες και να ζει έξω, μαζί με το κοπάδι του. Θέλει μπόλικο χώρο και τη δυνατότητα να κρατά αποστάσεις από τους ξένους, για όσο χρειαστεί. Με την οικογένεια και τα παιδιά θα τα πάει περίφημα και παρότι αρχικά θα είναι επιφυλακτικός με τους φίλους σας σύντομα θα γίνει φιλικός, εκτός αν έχει λόγο. Στην περίπτωση που δεν τους χωνεύει με τίποτα, εμπιστευθείτε τη διαίσθησή του και αλλάξτε φίλους!

Με τα άλλα ζώα είναι καταπληκτικός, κοιμάται με τις πάπιες και τις χήνες, μοιράζεται το φαγητό του με τις κότες και ανέχεται τις γάτες. Οι αρσενικοί (συνήθως) σκύλοι, όπως σε όλες τις φυλές φύλαξης θα έρθουν μεταξύ τους σε αντιπαράθεση, όταν χρειαστεί, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η ιεραρχία στην αγέλη.

Αν τον περιορίσετε σε μικρό χώρο θα πρέπει να τον δελεάσετε με μεγάλες βόλτες, άσκηση και συχνές εκδρομές για να μη βαρύνει και μπόλικη κοινωνικοποίηση για να μη γίνει ευέξαπτος «τύπος».

Για να τα πάτε καλά, δε θα πρέπει να τον καταπιέζετε γιατί θα είναι τελικά αυτός που θα σας βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι. Σεβαστείτε τον! Δείτε τον σαν έναν έμπειρο συνεργάτη με ισχυρή προσωπικότητα και με απόψεις που δεν αλλάζουν εύκολα. Αν θέλετε έναν άψογο «εκτελεστή», δεν κάνει. Το Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο είναι ένας φιλοσοφημένος, περήφανος σκύλος που του αρέσει να κάθεται σε στρατηγικά σημεία, για να μπορεί να παρακολουθεί και να ατενίζει το χώρο (και πιθανώς το μέλλον). Δεν είναι τεμπέλης, απλά ξέρει να κρίνει τις καταστάσεις και θα επέμβει μόνο όταν είναι πραγματικά ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.