Puppy News☛

ΓΚΡΙΦΟΝ ΦΩΒ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΗΣ (GRIFFON FAUVE DE BRETAGNE) .

Έξυπνο, τολμηρό, δραστήριο Το Γκριφόν Φωβ της Βρετάνης είναι ένας ιχνηλάτης που χαρακτηρίζεται για το φλογερό ταμπεραμέντο, το θάρρος και την τόλμη, τη δριμύτητα και το κυνηγετικό πάθος, στοιχεία απαραίτητα για το κυνήγι
του αγριογούρουνου στο οποίο σήμερα χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά.

Η περιοχή της Βρετάνης είναι η πατρίδα του κόκκινου Γκριφόν. Είναι η περιοχή όπου η ζωή είναι σκληρή σαν την γρανιτένια επιφάνειά της, μέσα σε γη δύσκολη όπου ανακατεύονται απόκρημνοι βράχοι, μαύρα βουνά, βάλτοι, ποτάμια, δάση και κάμποι καλλιεργήσιμοι με αγροκτήματα. Είναι η περιοχή όπου οι άνθρωποι και είναι ευγενικοί και δεν είναι, είναι η περιοχή της θάλασσας και των δασωμένων λόφων, όπου τα σκυλιά πρέπει να έχουν πείσμα και δύναμη για ν’ αντιμετωπίσουν τους λύκους και τα αγριογούρουνα μέσα στους πυκνούς βάτους και στα αδιαπέραστα ρείκια.


Ιστορικά στοιχεία

Είναι σίγουρο ότι το Μεγάλο Γκριφόν της Βρετάνης είναι ανάμεσα στους πρώτους ιχνηλάτες που έκαναν την εμφάνιση τους στη Γαλλία μαζί με τα Γκρι Σκυλιά του Αγίου Λουδοβίκου, τα Άσπρα Σκυλιά του Βασιλιά και τα Σαιντ Υμπέρ.
Αυτά τα μεγάλα Γκριφόν αναζωογόνησαν τις βασιλικές αγέλες όταν το δουκάτο της Βρετάνης επανασυνδέθηκε με τη Γαλλία τον 15ο αιώνα.
Κυρίως χρησιμοποιήθηκαν στα πυκνά και άγονα εδάφη της άγριας περιοχής, όπου κυριαρχούσε το σκληρό ρείκι και οι αδιαπέραστες λόχμες, όπου ζούσαν πάρα πολλοί λύκοι και αγριογούρουνα, τα οποία κυνηγούσαν με πάθος και μανία.


Κατάλληλο για κυνήγι με όπλο

Στο πέρασμα των αιώνων, το Μεγάλο Γκριφόν είχε ορισμένες αλλαγές στο μέγεθος, με αποτέλεσμα να δώσει δύο ποικιλίες που είναι οι σημερινές ράτσες, το Γκριφόν Φωβ και το Μπασέ Φωβ, που χρησιμοποιούνται πλέον στο κυνήγι με όπλο.
Στα χρόνια των δυο παγκοσμίων πολέμων, όπως όλες οι ράτσες, κινδύνεψε να εξαφανιστεί, αλλά σώθηκε χάρη στο ενδιαφέρον μερικών εκτροφέων και κυνηγών.
Αυτοί που έμειναν πιστοί στη ράτσα, άνοιξαν το δρόμο για την αναζωογόνηση της φυλής, εμπλουτίζοντάς τη με αίματα Γκριφόν της Βανδέας, Σαιντ Υμπέρ ή ακόμα και με Νιβερνέ. Το πρότυπο σταθεροποιήθηκε σ’ έναν τύπο πιο ελαφρύ, κατάλληλο για κυνήγι με όπλο. Αυτός είναι ο σημερινός τύπος του Γκριφόν Φωβ της Βρετάνης.


Κορυφαίο στον αγριόχοιρο

Στην Ελλάδα, η ράτσα είναι σχεδόν άγνωστη, όπως και οι περισσότερες καθαρόαιμες ράτσες ιχνηλατών. Προσωπικά θεωρώ το Γκριφόν Φωβ της Βρετάνης ένα από τα καλύτερα σκυλιά για το κυνήγι του αγριογούρουνου, που μπορεί να ικανοποιήσει άριστα ακόμα και τον πιο απαιτητικό κυνηγό.
Παρακάτω αναφέρω επιγραμματικά τα προσόντα του εξαιρετικού αυτού ιχνηλάτη, ο οποίος στη Γαλλία εκτιμάται ιδιαίτερα ως άριστο γουρουνόσκυλο.



Προσόντα

• Πολύ λεπτή όσφρηση. Φωνή δυνατή και καθαρή, πληθωρική στην καταδίωξη.
• Εξαιρετική φυσική κατάσταση, ενεργητική και δραστήρια.
• Σκύλος παντός καιρού και εδάφους.
• Ανθεκτικός με μεγάλες αντοχές.
• Χαρακτήρας έξυπνος, πεισματάρης και απείθαρχος, χρειάζεται αυστηρή εκπαίδευση υπακοής.
• Αποτελεσματικός στην εργασία του, με μεγάλη προσαρμοστικότητα.
• Προικισμένος με αξιοσημείωτη εξυπνάδα και πρωτοβουλία, το ψάξιμό του είναι δραστήριο και εκτενές, με σταθερότητα στο ντορό, χωρίς λάθη.
• Σίγουρος μέσα στο ντορό με δραστήρια και συνεχή καταδίωξη.
• Μεγάλο κουράγιο και θάρρος στη στάμπα του αγριογούρουνου, το αναγκάζει συχνά να διαφύγει με συχνές επιθέσεις στο γιατάκι.
• Χρησιμοποιείται σε μικρές και μεγάλες ομάδες.
• Το γαλλικό club του Γκριφόν Φωβ διατηρεί τη ράτσα αυστηρά στα πρότυπα μορφολογίας και εργασίας. Οργανώνει εκθέσεις, παίρνει μέρος σε αγώνες αγριογούρουνου και ελέγχει τις γέννες με αυστηρή επιλογή γεννητόρων που διακρίνονται επίσημα σε εκθέσεις και αγώνες.
• Το Γκριφόν Φωβ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις βαθμολογίας στους αγώνες αγριογούρουνου σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
• Άριστο γουρουνόσκυλο χωρίς περιττά σχόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.