Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά είδη που τοποθετούνται γύρω από τον λαιμό του σκύλου, ή φοριούνται στο στήθος, αλλά και στο κεφάλι. Επομένως τι να επιλέξουμε για τη βόλτα; Περιλαίμιο, σαμαράκι ή κάτι άλλο; Ενημερωθείτε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε είδους
Ένας προβληματισμός που εκφράζουν πολλοί κηδεμόνες σκύλων, είναι τι είναι προτιμότερο να φορούν στον πιστό τους φίλο κατά τη διάρκεια της βόλτας τους: περιλαίμιο, ή σαμαράκι;
«Θα έχετε παρατηρήσει ότι, πλέον, υπάρχουν πολλές επιλογές. Το ότι κυκλοφορούν στο εμπόριο διάφορα προϊόντα που φοριούνται γύρω από το λαιμό του, ή εφαρμόζονται στο στήθος ή στο κεφάλι του, και άρα έχουν κάποια σχετική άδεια, δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλα για τους σκύλους», τονίζει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ανθή Αγγελικάκη.
Προτού πάρουμε τα πράγματα ένα – ένα, όπως λέει, ανοίγει μια παρένθεση, λέγοντας ότι οτιδήποτε κι αν φοράει ο σκύλος μας, όπως και το λουρί – οδηγός, δεν έχει, και δεν πρέπει να έχει, κάποιον ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση του.
Διευκρινίζει ότι το λουρί – οδηγός είναι ένα εξάρτημα που εξασφαλίζει την ασφάλεια του σκύλου. Ανάλογα με το στάδιο εκπαίδευσης, αλλά και το μέρος στο οποίο βρισκόμαστε, μπορεί να είναι πιο μακρύ, ή πιο κοντό.
Σε καμία περίπτωση, επισημαίνει, δεν τραβάμε με αυτό τον σκύλο μας για να τον φέρουμε κοντά μας, ή να του δείξουμε ότι δεν ήταν σωστό κάτι που έκανε. Το ίδιο ισχύει και για το περιλαίμιο, ή το σαμαράκι.
Οι σκύλοι που ζουν στα καταφύγια είναι ευαίσθητοι και η προσέγγισή τους χρειάζεται προσεκτικούς και λεπτούς χειρισμούς - Διαβάστε πως μπορείτε να τους προσεγγίσετε σωστά.
Η πολύχρονη παραμονή ενός σκύλου σε καταφύγιο έχει ως αποτέλεσμα την ιδρυματοποίησή του, η οποία αφήνει «σημάδια» στο σώμα, αλλά και στην ψυχούλα του.
«Η ιδρυματοποίηση είναι ένας όρος που έχει χρησιμοποιηθεί, τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τα ζώα. Ένας όρος, που προσδιορίζει την ψυχολογική, άλλα και τη σωματική κατάσταση ενός ανθρώπου ο οποίος είναι έγκλειστος μέσα σε ένα ίδρυμα, όπως είναι οι φυλακές, ή μια δομή ψυχικής υγείας. Δηλαδή, αναφέρεται στο πώς προσαρμόζεται ένα άτομο στο νέο αυτό περιβάλλον, καθώς και στους κανόνες της δομής. Ο ίδιος ορισμός της ιδρυματοποίησης ισχύει και για τους σκύλους, οι οποίοι από την αδέσποτη ζωή στους δρόμους έρχονται αντιμέτωποι με τη ζωή του καταφυγίου. Συγκεκριμένα, η κατάσταση αυτή, την οποία βιώνει το ζώο, είναι γνωστή ως ‘Σύνδρομο του Καταφυγίου’», εξηγεί ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σωτήρης Κοντάκος.
Αναφέρει ότι, όταν ένας σκύλος μπαίνει στο καταφύγιο, περνά από πολλά στάδια.
Το πρώτο στάδιο με το οποίο έρχεται αντιμέτωπος, είναι το άγχος, που του δημιουργείται από το νέο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, καθώς δεν γνωρίζει το πώς και το γιατί βρέθηκε σε αυτό το μέρος.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Κοντάκος επισημαίνει ότι πολλά από τα σκυλιά που βρίσκονται στο καταφύγιο, είναι θύματα εγκατάλειψης: είτε τα αφήνουν στα καταφύγια, είτε στους δρόμους.
Στην περίπτωση αυτή ο σκύλος δεν βιώνει μόνο την εγκατάλειψη, αλλά και το άγχος αποχωρισμού.
«Το επόμενο στάδιο είναι ο εγκλιματισμός, δηλαδή όταν ο σκύλος αρχίζει να νιώθει άνετα στον χώρο του καταφυγίου. Ωστόσο, αυτό είναι αρκετά δύσκολο, καθώς σε κάθε καταφύγιο υπάρχουν πάρα πολλοί σκύλοι, και οι υποδομές υστερούν σε άνεση και σε καθαριότητα. Στη συνέχεια, αφού νιώσει οικεία στο καταφύγιο, αρχίζει να αισθάνεται ασφαλής και μέσα στον χώρο όπου φιλοξενείται, ο οποίος, συνήθως, είναι τα κλουβιά φύλαξης. Συνεχίζοντας τη διαμονή του στο καταφύγιο, σταδιακά εξαρτάται από αυτό, και σιγά – σιγά χάνει το αίσθημα της ελευθερίας του, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την ‘ιδρυματοποιήσή‘ του. Όλα τα στάδια γίνονται σε βάθος χρόνου, και όχι σε μικρό χρονικό διάστημα», διευκρινίζει ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής.
Ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σωτήρης Κοντάκος |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου