Puppy News☛

Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν αποκτήσετε τετράποδο φίλο.

 

Αν σχεδιάζετε να βάλετε στη ζωή σας έναν σκύλο, θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα, έτσι ώστε να έχετε μια αρμονική συμβίωση.


Ο σκύλος είναι σπουδαία παρέα. Μας χαρίζει αλησμόνητες στιγμές. Συγκινεί με την αφοσίωσή του. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι, για να φτάσετε στο σημείο να έχετε μια αρμονική συμβίωση με τον σκύλο σας, χρειάζεται χρόνος, υπομονή, κατανόηση, καθοδήγηση, οικονομική άνεση και αγάπη.


Να γνωρίζετε τις ανάγκες του, και να είστε σε θέση να τις καλύπτετε. Να αντιλαμβάνεστε πώς νιώθει την κάθε στιγμή, και τι θέλει.


Είστε ενήμεροι;


1) Απευθύνομαι σε ειδικούς του χώρου


Προτού περάσει την πόρτα του σπιτιού σας το νέο μέλος της οικογενείας σας, ο σκύλος σας, θα ήταν φρόνιμο να συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευτή σκύλων.


«Οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικούς του χώρου, είναι πολλοί, και θα γλιτώσουν από πολλά περαιτέρω προβλήματα τον σκύλο, αλλά κι εμάς, ως κηδεμόνες. Δυστυχώς, ζούμε σε μια χώρα του ‘είχα σκύλο και ξέρω’. Ίσως, θα έπρεπε, τότε, να γνωρίζουμε και να φτιάχνουμε αυτοκίνητα, εφόσον όλοι, σχεδόν, έχουμε αυτοκίνητο», επισημαίνει η διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Ειρήνη Χαρμπούρου.


2) Υιοθεσία, ή απόκτηση από εκτροφείο


Εφόσον, λοιπόν, έχουμε πάρει την απόφαση να υιοθετήσουμε ένα σκυλάκι, όπως λέει η κυρία Χαρμπούρου, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τα θέματα συμπεριφοράς που μπορεί να έχει.


Εξηγεί ότι, υιοθετώντας ένα σκυλάκι, δεν γνωρίζουμε το παρελθόν του, ούτε τις εμπειρίες του, συνεπώς, πρέπει να είμαστε σε επικοινωνία με τον εκπαιδευτή μας, για να μας καθοδηγεί πώς να χειριστούμε την κατάσταση.


Αν, πάλι, έχουμε πάρει την απόφαση ότι θέλουμε έναν σκύλο συγκεκριμένης φυλής, η κυρία Χαρμπούρου τονίζει ότι θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον νόμιμο και ηθικό εκτροφέα, τον οποίο θα πρέπει να επισκεφθούμε, ώστε να δούμε από κοντά τις συνθήκες όπου διαμένουν τα σκυλάκια.

«Είναι υποχρέωση μας να ξέρουμε ποιεςεπιχειρήσεις στηρίζουμε, όταν παίρνουμε ένα σκυλάκι. Όσο διάχυτη και αν είναι, πλέον, η πληροφορία, πολλοί άνθρωποι, δυστυχώς, ακόμη αγοράζουν σκυλάκια από puppymills. Δηλαδή, από παράνομεςεγκαταστάσεις αναπαραγωγής σκύλων, στις οποίες τα σκυλάκια δεν έχουν κανένα στοιχείο ευζωίας. Πολλοί είναι, επίσης, αυτοί που αναπαράγουν τα οικόσιτα σκυλάκια τους χωρίς να έχουν γνώσεις για το τι αναπαράγουν, και δικαιολογούν αυτήν την πράξη λέγοντας: ‘Η μικρή μου ήθελε να γίνει μαμά’, ‘Δεν ήθελα να πάω κόντρα στη φύση του και να το στειρώσω‘, και άλλα παρόμοια. Με αποτέλεσμα, να δίνουν κουτάβια 30 ημερών, λέγοντας ότι είναι έτοιμα για τη νέα τους οικογένεια. Και όσα δεν μπορούν να δώσουν, να τα παρατούν στον δρόμο. Το να μη στηρίζουμε τέτοιες πράξεις, δεν είναι μόνο προσωπική επιλογή. Διώκονται και ποινικά», υπογραμμίζει η κυρία Χαρμπούρου.


3) Κουτάβι ή ενήλικος σκύλος;


Είναι αδιαμφισβήτητο πως τα κουταβάκια είναι αξιολάτρευτα, λέει η κυρία Χαρμπούρου, αλλά είναι μία δύσκολη υπόθεση, που θέλει χρόνο, υπομονή και αφοσίωση από μέρους μας.


Προειδοποιεί ότι, όταν αποφασίσουμε να εντάξουμε έναν σκύλο σαν μέλος στην οικογένεια μας, είτε είναι κουταβάκι είτε ενήλικος σκύλος, οι αλλαγές που θα συμβούν στη ζωή μας, θα είναι πολλές.


«Όπως πάντα, η καλύτερη μέθοδος για την αποφυγή προβλημάτων, ή για την ελάττωση τους όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι η πρόληψη. Το τέλειο ‘σενάριο’, πριν αποκτήσουμε τον παντοτινό μας φίλο, είναι η προετοιμασία: η δική μας, αλλά και του χώρου μας. Το πρώτο μάθημα από τον εκπαιδευτή μας πρέπει να γίνει σε εμάς, πριν ακόμη έρθει το σκυλάκι στο σπίτι μας. Αυτό θα μας βοηθήσει στο να αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερα λάθη, εξασφαλίζοντας έτσι την αρμονική συμβίωση με τον σκύλο μας», επισημαίνει.


4) Ποιος σκύλος θα ταίριαζε στη ζωή/καθημερινότητα μας;


Το σκυλάκι που θα επιλέξουμε να ζούμε μαζί, σύμφωνα με την κυρία Χαρμπούρου, θα πρέπει να ταιριάζει με τις συνήθειες μας. Δηλαδή, αν η ζωή μας είναι κυρίως καθιστική, δεν θα μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες ενός ενεργητικού σκύλου που θα χρειάζεται μεγάλες βόλτες, ή εκδρομές στο βουνό.


Θα πρέπει, επίσης, όπως επισημαίνει η κα Χαρμπούρου, να σκεφτούμε πόσο χρόνο έχουμε να διαθέσουμε για τον σκύλο μας ανάλογα με τη δουλειά που κάνουμε, τα χόμπι μας, με το αν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια, καθώς και με το αν πηγαίνουμε συχνά ταξίδια. Πολλά από τα πράγματα που συνηθίζαμε να κάνουμε, θα πρέπει, πλέον, να περιλαμβάνουν και το σκυλάκι μας.

5 ) Μπορούμε να αντεπεξέλθουμε οικονομικά;


Ένα από τα σημαντικότερα που θα αλλάξουν στη ζωή μας μετά την απόκτηση του τετράποδου φίλου μας, είναι τα οικονομικά μας, επισημαίνει η κυρία Χαρμπούλου. Πριν επιλέξουμε το σκυλάκι μας, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις ανάγκες του.


Τα έξοδα που έχει ένας σκύλος, σύμφωνα με την διπλωματούχο εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλο συμπεριφοράς, είναι:


Έξοδα κτηνιάτρου (εμβόλια, ετήσιος έλεγχος, αποπαρασίτωση, καταχώρηση microchip, χειρουργεία, απρόοπτα ατυχήματα – ειδικά αν έχουμε κουτάβι)


Έξοδα διατροφής: Διαφοροποιούνται, ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου αλλά και με το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται.

Έξοδα pet shop (μπολάκια φαγητού, περιλαίμιο, στηθόλουρο, crate, treats, ταυτότητα σκύλου, μαξιλαράκι σκύλου, σακουλάκια για ακαθαρσίες κ.ά).

Grooming

Παράπλευρες απώλειες λόγω ζημιών στο σπίτι

Εκπαίδευση σκύλου

6) Για ποιους λόγους θέλω να αποκτήσω έναν σκύλο;


Η απόκτηση ενός σκύλου πρέπει να είναι συνειδητή επιλογή, κι όχι επειδή, όπως υπογραμμίζει η κυρία Χαρμπούρου,

α) Είναι Χριστούγεννα και θέλω να κάνω δώρο στα παιδιά μου έναν σκύλο,

β) Γέννησε η σκύλα του γείτονα και μας έδωσε,

γ) Βγήκε μια ταινία που το σκυλάκι φαίνεται τέλειο, οπότε λογικά έτσι θα γίνει και το δικό μας,

δ) Θέλω να έχει παρέα το παιδί μου.


Και τονίζει ότι: «Τα σκυλάκια δεν είναι δώρα, δεν είναι αντικείμενα, δεν είναι κάτι που το δοκιμάζουμε και το επιστρέφουμε αν δεν μας κάνει, σαν να είναι ρούχο. Ο μόνος λόγος που θα πρέπει να θέλουμε να αποκτήσουμε σκύλο, είναι η επιθυμία μας να ζήσουμε αυτή την μοναδική εμπειρία του να μοιράζεσαι τη ζωή και την καθημερινότητα σου με τον καλύτερο συνοδοιπόρο. Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για αυτή μας την επιλογή. Μία επιλογή, που θα αλλάξει τη ζωή μας. Ας το κάνουμε, λοιπόν, με τον σωστό τρόπο, έτσι ώστε να αλλάξει μόνο προς το καλύτερο».

Η διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Ειρήνη Χαρμπούρου


*Η κυρία Ειρήνη Χαρμπούρου είναι διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, απόφοιτη των σχολών «Kynagon Dog Trainers» και Woofland Academy. Παρακολουθεί ανελλιπώς σεμινάρια για να εμπλουτίσει τις γνώσεις της πάνω στον τομέα της θετικής εκπαίδευσης.

Ζει στην Πρέβεζα.


Πηγή: ygeiamou 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.