Η περίοδος των σκύλων είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και απασχολεί πολλούς σκυλογονείς, ειδικά όσοι δεν έχουν μεγάλη εμπειρία. Συχνά αποτελεί αιτία σοβαρών προβλημάτων υγείας, οπότε οι κτηνίατροι συνιστούν την άμεση στείρωση του ζώου.
Σύμφωνα με τους κτηνίατους, η στείρωση προλαμβάνει από σοβαρά, έως και θανατηφόρα, προβλήματα υγείας και αποτρέπει ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι σκυλάκια που δεν είναι στειρωμένα εμφανίζουν αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, όπως ότι «το σκάνε» από το σπίτι.
Αν έχετε υιοθετήσει πρόσφατα ένα κουταβάκι ή είστε νέος στην απόκτηση κατοικιδίου, ο παρακάτω οδηγός θα σας λύσει τα χέρια και θα σας προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες.
Περίοδος των σκύλων και κάθε πότε εμφανίζεται;
Κάτι που πολλοί από εμάς αγνοούμε είναι ότι όλα τα θηλαστικά έχουν περίοδο, η οποία έχει κοινά χαρακτηριστικά με αυτή των ανθρώπων. Ωστόσο, όσον αφορά στα θηλυκά σκυλάκια, η περίοδος έχει ορισμένες βασικές διαφορές.
Αρχικά, η περίοδος στα σκυλιά εμφανίζεται πρώτη φορά στην εφηβική ηλικία, δηλαδή γύρω στους έξι μήνες ζωής. Σε κάποια σκυλιά ο πρώτος κύκλος περιόδου είναι ακανόνιστος, αλλά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια σταθεροποιείται.
Η περίοδος τους έρχεται δύο φορές τον χρόνο και διαρκεί περίπου τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Ωστόσο, το κάθε σκυλάκι είναι διαφορετικό, με αποτέλεσμα η διάρκεια περιόδου, η ποσότητα εκκρίσεων και οι ορμονικές αλλαγές να διαφέρουν.
Τα σημάδια της περιόδου.
Υπάρχουν πολλά σημάδια που προμηνύουν τον ερχομό της περιόδου μιας σκυλίτσας. Μάλιστα, αν έχετε και ένα αρσενικό σκυλάκι στην οικογένεια μπορεί να παρατηρήσετε ότι αρνείται το φαγητό και το νερό του, καθώς είναι προσηλωμένο στο ζευγάρωμα με το θηλυκό σκυλάκι.
Τα σημάδια είναι τα εξής:
- Συχνή ούρηση
- Διαφορετικό σήκωμα του πίσω ποδιού κατά την ούρηση ή όταν βλέπει κάποιο αρσενικό σκυλάκι
- Επιδυκνύουν τρυφερή συμπεριφορά και αναζητούν διαρκώς χάδια
- Γίνονται τεμπέλες ή διεγερμένες
- Είτε διαχειρίζονται σωστά τη περίοδο τους είτε δεν ξέρουν πως να αντιδράσουν
- Τρέχουν μακριά και αποφεύγουν τα αρσενικά
Η συμπεριφορά των σκύλων κατά τον ερχομό της περιόδου.
Η περίοδος των σκύλων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία τους και επηρεάζει τόσο τα θηλυκά σκυλάκια, όσο και τα αρσενικά.
Τα αρσενικά σκυλάκια μπορούν να εντοπίσουν μέσω της όσφρησης πότε ένα θηλυκό έχει περίοδο. Από αυτή τη στιγμή τίποτα δεν μπορεί να τους σταθεί εμπόδιο από το να πλησιάσουν το θηλυκό.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένα περιστατικά και τη γνώμη των κτηνίατρων, ορισμένα θηλυκά σκυλάκια έχουν τάσεις φυγής, όταν έχουν περίοδο.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι τα κατοικίδια σας είναι ασφαλή, είναι να τοποθετήσετε μια συσκευή ανίχνευσης. Με αυτό το τρόπο έχετε πάντα το νου σας, αν το θηλυκό σκυλάκι αποπειραθεί να «το σκάσει» από το σπίτι σας.
Τα στάδια της περιόδου των σκύλων. (Πόσο κρατάει;)
1ο στάδιο: Πρόοιστρος.
Το πρώτο στάδιο της περιόδου των σκύλων ονομάζεται «Πρόοιστρος». Είναι το στάδιο πριν ξεκινήσει ο οίστρος του θηλυκού και διαρκεί από εφτά έως δέκα μέρες. Σε ορισμένα σκυλάκια αυτό το στάδιο μπορεί να κρατήσει εννέα ημέρες.
Τα συμπτώματα του πρόοιστρου είναι:
- Πρήξιμο της μήτρας.
Ομολογουμένως, το πρήξιμο της μήτρας και η ποσότητα ροής του αίματος διαφέρουν σε κάθε σκύλο. Σε ορισμένα σκυλάκια τα συμπτώματα περιόδου είναι εντονότερα απ’ ότι σε άλλα. Ομοίως συμβαίνει και με το αίμα, ωστόσο, είθισται η ροή του αίματος να είναι μικρή τις πρώτες μέρες.
- Αλλαγές στη συμπεριφορά.
Το επίπεδο αλλαγών στη συμπεριφορά των σκύλων κατά τη περίοδο τους μπορεί να είναι από μέτριο έως σοβαρό, ανάλογα με τη περίπτωση. Άλλοτε το σκυλί είναι τρυφερό και στοργικό με το αφεντικό του και άλλοτε είναι κακοδιάθετο.
- Αλλαγές στο φαγητό.
Όταν τα θηλυκά σκυλάκια έχουν περίοδο είτε δεν έχουν όρεξη για φαγητό, είτε πεινάνε περισσότερο. Όποια κι αν είναι η αλλαγή, είναι σημάδι ότι ξεκινάει η περίοδο τους. Είναι σημαντικό να τους προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ξηρά τροφής που έχουμε την δυνατότητα.
- Μάζεμα της ουρά.
Με τον ερχομό της περιόδου το κατοικίδιο έχει την ανάγκη να προστατέψει τη περιοχή της μήτρας από επίδοξους «μνηστήρες»! Είτε μαζεύει την ουρά στα πίσω πόδια, είτε μένει ξαπλωμένο στο πάτωμα.
2ο στάδιο: Οίστρος.
Τυπικά, η φάση του οίστρου ολοκληρώνεται σε 18 ημέρες, αλλά διαρκεί περίπου 9. Αυτό το διάστημα είναι η κυρίως περίοδος του σκύλου, όπου οι ωοθήκες παράγουν ωάρια.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του οίστρου το θηλυκό επιθυμεί τη παρέα του αρσενικού. Θα παρατηρήσετε, μάλιστα, κάποιο είδος ερωτικού καλέσματος, όπου το θηλυκό κουνάει την ουρά του και θέλει να είναι συνεχώς έξω.
Τα συμπτώματα αυτού του σταδίου είναι:
- Ανοιχτόχρωμες εκκρίσεις.
Στην αρχή το αίμα είναι κόκκινο, ενώ σταδιακά πλησιάζει την απόχρωση του ροζ.
- Μείωση του πρηξίματος της μήτρας.
Όπως είπαμε και προηγουμένως, η μήτρα διογκώνεται τις πρώτες μέρες. Σταδιακά το πρήξιμο υποχωρεί, ώστε να έτοιμη για γονιμοποίηση.
- Διάθεση για «φλερτ».
Ενώ στο πρώτο στάδιο του πρόοιστρου το θηλυκό δεν έχει καμιά διάθεση για φλερτ και μαζεύει την ουρά του, τώρα επιθυμεί να κεντρίσει τη προσοχή του αρσενικού. Ο τρόπος που το κάνει αυτό είναι να επιδεικνύει τα οπίσθια και να σηκώνει την ουρά του.
3ο στάδιο: Δίοιστρος
Με το πέρασμα στο τρίτο στάδιο, η γόνιμη φάση της περιόδου σιγά σιγά ολοκληρώνεται. Αυτό το στάδιο διαρκεί περίπου 60 με 90 ημέρες και το θηλυκό δεν είναι πλέον γόνιμο.
Αν το ωάριο γονιμοποιηθεί τελικά και το θηλυκό μείνει έγκυος, αυτό το στάδιο διαρκεί μέχρι τη γέννηση των κουταβιών (γύρω στις 60 ημέρες).
Τα συμπτώματα του σταδίου είναι:
- Αποκατάσταση της μήτρας.
Σταδιακά η μήτρα ξεπρήζεται, μέχρι να επιστρέψει και πάλι στη φυσιολογική της μορφή.
- Λιγότερη διάθεση για φλερτ.
Ανεξαρτήτως κύησης ή μη, το κατοικίδιο μας δεν έχει πλέον διάθεση για φλερτ και ζευγάρωμα με αρσενικό σκυλάκι.
4ο στάδιο: Άνοιστρος
Το τέταρτο και τελευταίο στάδιο του κύκλου λέγεται άνοιστρος ή στάδιο ξεκούρασης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρονικά στάδιο και διαρκεί περίπου 100 με 150 ημέρες (4 με 5 μήνες). Μετά το πέρας του τέταρτου σταδίου ξεκινά και πάλι η περίοδος του ζώου.
Πως να διαχειριζόμαστε το κατοικίδιο μας υπό περίοδο.
Δεν αφήνουμε το σκυλάκι μόνο του.
Καλό είναι να έχουμε το νου μας στο κατοικίδιο μας, όταν έχει περίοδο, διότι μπορεί να πλησιάσει κάποιο αρσενικό σκυλί και να προκύψει ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
- Βόλτες μόνο με λουρί.
Ακόμα και το πιο καλά εκπαιδευμένο, υπάκουο και φιλήσυχο σκυλάκι ακολουθεί τα ζωώδη ένστικτα του. Για αυτόν τον λόγο καθίσταται απαραίτητο να έχουμε πάντα μαζί μας στις βόλτες το λουράκι.
- Ισορροπία ανάμεσα σε άσκηση και ξεκούραση.
Το κάθε σκυλί έχει διαφορετική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του κύκλου του. Άλλα γίνονται ενεργητικά και δραστήρια, ενώ άλλα είναι νωχελικά, νιαούρικα και προτιμούν τη ζεστασιά του καναπέ.
Ανάλογα με τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του κατοικίδιου μας ορίζουμε το κατάλληλο πρόγραμμα γυμναστικής και ξεκούρασης, για να διασφαλίσουμε την άνεση και την υγεία του.
- Επίσκεψη σε κτηνίατρο.
Παρόλο που για το κατοικίδιο μας η περίοδος είναι μια φυσιολογική συνθήκη και όχι ασθένεια, καλό είναι να είμαστε σε επαφή με τον κτηνίατρο για παν ενδεχόμενο.
- Τοποθέτηση ανιχνευτή κινήσεων (GPS).
Ορισμένα σκυλάκια έχουν τη τάση να το «σκάνε», όταν έχουν περίοδο, ειδικά, αν νιώσουν ενόχληση από το περιβάλλον τους. Με το GPS θα είστε σε θέση να εντοπίσετε το κατοικίδιο σας, αν τυχόν συμβεί κάτι.
Η διαδικασία της αναπαραγωγής.
- Στάδιο συνουσίας (περίπου 2 λεπτά)
- Στάδιο περιστροφής (5 δευτερόλεπτα)
- Στάδιο δεύτερης συνουσίας (5-45 λεπτά)
Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την αναπαραγωγική πράξη των σκύλων χρειάζεται να αλλάζουν στάση, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να πάθουν κράμπες.
Επιλογικά, η περίοδος του σκύλου είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του και διαρθρώνεται σε τέσσερα στάδια. Κάθε στάδιο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες και επηρεάζει το κατοικίδιο. Παρόλο που η περίοδος είναι κάτι πολύ φυσιολογικό, καλό είναι να είμαστε σε συνεχή επαφή με τον κτηνίατρο μας, για να αποκλείσουμε μελλοντικά προβλήματα υγείας.
Πηγή: petvet24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου