Οταν τη βλέπουν να περπατά στην παραλία, οι περισσότεροι στραβομουτσουνιάζουν. Οταν τη βλέπουν να σώζει ζωές μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Εθελοντικής Μονάδας Ερευνας και Διάσωσης «Δίας», οι ίδιοι άνθρωποι είναι οι πρώτοι που δεν πιστεύουν στα μάτια τους.
Η Νάβα δεν είναι ακόμη μία εθελόντρια. Είναι η μοναδική ναυαγοσώστρια του είδους της στην Ελλάδα κι ας είναι μόλις 9 ετών! Σε ανθρώπινα χρόνια...
Η έμπειρη ναυαγοσώστρια, που έχει διασώσει τουλάχιστον τρεις ανθρώπους σε συνεργασία με τον εκπαιδευτή της και έχει συμμετάσχει σε εκατοντάδες εικονικές διασώσεις έχοντας στο... βιογραφικό της ακόμη και πτώση από ελικόπτερο, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους υπόλοιπους συναδέλφους της.
«Της έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Μπορεί να κάνει ακριβώς ό,τι μπορεί να κάνει ένας δίποδος ναυαγοσώστης. Οταν κάνει μια διάσωση, σκέφτεται ότι πάει να σώσει έναν πολύ στενό φίλο, σαν να είναι το αφεντικό της», επισημαίνει ο Στέλιος Ξενάκης, αρχηγός του Τμήματος Ναυαγοσωστικής της Εθελοντικής Μονάδας Ερευνας και Διάσωσης «Δίας». Και εξηγεί: «Αυτή η αγάπη για τη διάσωση και η προσήλωση στο καθήκον έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς σκύλους Νέας Γης στο εξωτερικό. Και αυτό γιατί οι σκύλοι της συγκεκριμένης ράτσας δεν σταματούν την προσπάθεια αν δεν φέρουν εις πέρας τη διάσωση που έχουν αναλάβει, ακόμη και αν πρόκειται να το πληρώσουν με την ίδια τους τη ζωή».
Η Νάβα, το όνομα της οποίας προέρχεται από τη λέξη Ναυα-γοσώστρια, είναι δημιούργημα του εκπαιδευτή ναυαγοσωστών Στέλιου Ξενάκη και του εκπαιδευτή σκύλων και ιδιοκτήτη του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Σκύλων, Θοδωρή Τριάντη.
«Ο Στέλιος μού είχε πει ότι σκέφτεται να ιδρύσει μια ομάδα εθελοντών ναυαγοσωστών. Εγώ πάντα ήθελα να εκπαιδεύσω ένα σκύλο ναυαγοσώστη. Και κάπως έτσι έγινε η αρχή», περιγράφει ο Θοδωρής Τριάντης.
Αφού έμαθε κολύμπι και τελείωσε το σχολείο της «βασικής υπακοής», της «κοινωνικοποίησης» και της «ναυαγοσωστικής», η Νάβα «βούτηξε» στα βαθιά. «Επρεπε να μάθει πώς θα προσεγγίσει το θύμα και πώς θα πάει να σώσει τον συγκεκριμένο άνθρωπο που θα της έλεγαν σε περίπτωση που τα θύματα ήταν περισσότερα από ένα...», επισημαίνει και συμπληρώνει: «Εμαθε πρώτα να τραβάει ένα σωσίβιο με ένα σκοινί και στη συνέχεια να τραβάει σκάφος (φουσκωτό). Οι τεχνικές, όπως το να πιάνει έναν άνθρωπο από τον καρπό και να τον βγάζει στη στεριά και να τον γυρνάει από μπρούμυτα ανάσκελα στο νερό, ακολούθησαν. Το βασικότερο ήταν να αποκτήσει καλή σχέση με το αντικείμενο της δουλειάς της, να έχει καλή σχέση με τους συνεργάτες της και να λειτουργεί με την υπόλοιπη ομάδα».
Η τετράποδη ναυαγοσώστρια έχει σώσει τρεις ανθρώπους σε συνεργασία με τον Στέλιο Ξενάκη. Οπως μας λέει ο ίδιος, όμως, «μπορεί και μόνη της να εκτελέσει διάσωση». «Μυρίζει την αδρεναλίνη κι από μόνη της μπορεί να κρίνει αν πρέπει να μπει στη θάλασσα για να κάνει διάσωση. Ετσι μπορεί να καταλάβει και αν κάποιος κάνει πλάκα. Τον πλησιάζει και αφού δεν μυρίζει την αδρεναλίνη αποχωρεί. Η Νάβα μπορεί να εντοπίσει και πνιγμένους που δεν βρίσκονται στην επιφάνεια, όταν υπάρχει νηνεμία, από τις φυσαλίδες που αναδύουν», λέει. Ενώ, ποτέ δεν αφήνει τα θύματα εκεί όπου σκάει το κύμα, «τα τραβάει εντελώς έξω από το νερό και κάθεται πάνω τους γαβγίζοντας μέχρι να έρθει κάποιος να βοηθήσει».
Το γεγονός ότι είναι «γεννημένη κολυμβήτρια» (λόγω ράτσας) δεν σημαίνει ότι η εκπαίδευσή της ήταν εύκολη υπόθεση.
«Τον πρώτο καιρό υπήρχαν πολλές δυσκολίες. Χωρίς μεράκι δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα. Η εκπαίδευση διήρκεσε δυόμισι χρόνια. Το αποτέλεσμα όμως μας δικαίωσε. Η Νάβα έχει δώσει εξετάσεις στην πράξη. Γίνεται κουτάβι όταν νιώθει ότι είναι κοντά στη θάλασσα. Μπορεί να δουλέψει και σε ανοιχτές θάλασσες! Δείχνει τεράστιο ζήλο να κάνει αυτά που πρέπει και της αρέσει ακόμη να μαθαίνει πράγματα», περιγράφει ο Θ. Τριάντης.
Πώς αντέδρασαν οι άνθρωποι που έσωσε όταν αντιλήφθηκαν ότι τους έσωσε τη ζωή ένας σκύλος;
«Τα έχασαν. Από τη μία θέλουν να την αγκαλιάσουν κι από την άλλη σταματούν γιατί δεν πιστεύουν ότι τούς έσωσε σκύλος. Οταν η Νάβα τους πλησιάζει για να τους γλείψει, συνειδητοποιούν την πραγματικότητα και ανταποδίδουν την ευγνωμοσύνη με χάδια», απαντά ο Στ. Ξενάκης.
Το έμφυτο ένστικτο διάσωσης και η κολυμβητική δεινότητα είναι το σήμα κατατεθέν τους. Τα Newfoundland χρησιμοποιούνταν στη Νέα Γη (Καναδάς), από την οποία πήραν και το όνομά τους, για να τραβούν τα δίχτυα των ψαράδων ή να έλκουν κορμούς δένδρων. Θεωρούνται πρόγονοι του Λαμπραντόρ και του Τσέζαπικ Μπέι Ριτρίβερ.
Translate
For The Comments
Please write only in Greek or in English.In any other language will not be published.Thanks for the comprehension.
Διαβάστε για
Δημοφιλή
Follow us on Facebook
Follow us on Blogger
Διαβάστε Περισσότερα
-
ΣΚΥΛΟΙ ΦΥΛΛΟ ΘΥΛΗΚΟ Α: Abbie, Adelle, Aiza, Alma, Alpha, Alsie, Angy, Annet, Annie, Arlet, Atma. Β: Βalou, Bambie, bana, Bartie, Bea, Be...
-
ΣΚΥΛΟΙ ΦΥΛΛΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ Α: Α: Adam, Airton, Aizac, Akilla, Albert, Ali, Allou, Αmlet, Aragon, Asterix, Axel, AzorΒ: Back, Backie, Bart, Be...
-
Ποιός είπε οτι η αστρολογία είναι μόνο για τους ανθρώπους?Παρακάτω θα δείτε και τα 12 ζώδια για να διαβάσετε αυτό που αντιστοιχεί στο σκυλ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου