Η υιοθεσία ενός αδέσποτου σκύλου, όπως και η υιοθεσία οποιουδήποτε κατοικιδίου είναι μια μεγάλη απόφαση, την οποία πρέπει να σκεφτείτε εκτενώς πριν καταλήξετε. Συχνά, πάνω στον ενθουσιασμό μας για ένα γλυκό μαλλιαρό φίλο, δεν αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις ευθύνες και τις προκλήσεις που κρύβει η ζωή με κατοικίδια.
Ειδικά η υιοθεσία αδέσποτου είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη πρόκληση για αφοσιωμένους ιδιοκτήτες, ωστόσο με λίγη υπομονή και επιμονή το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω.
Σε κάθε περίπτωση, αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα γλυκό αδέσποτο το άρθρο αυτό είναι ένας πλήρης οδηγός φροντίδας, που θα σας βοηθήσει να καταλήξετε εύκολα στη σωστή απόφαση!
Πριν την υιοθεσία αδέσποτου σκύλου
Κάθε αδέσποτο σκυλάκι είναι διαφορετικό. Πολλά από αυτά έχουν ζήσει αρκετό καιρό στους δρόμους, έχουν κακοποιηθεί ή έχουν τραυματιστεί. Πριν την υιοθεσία, λοιπόν, πρέπει σίγουρα να αναρωτηθείτε αν το σκυλάκι αυτό είναι κατάλληλο για το σπίτι.
- Θα μπορεί να συμβιώσει με τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού (π.χ. την οικογένεια ή ενδεχομένως άλλα κατοικίδια);
- Είναι φιλικό όταν το πλησιάζετε;
- Πώς αντιδρά με άλλα ζωάκια;
Συχνά σκεφτόμαστε, ωστόσο τη σχέση μας με τα κατοικίδια ως μονόδρομη και όχι αμφίδρομη. Δηλαδή αναλογιζόμαστε αν το κατοικίδιο αυτό ταιριάζει σε εμάς, και όχι αν εμείς ταιριάζουμε στο κατοικίδιο.
Ενημερωθείτε πλήρως για την περιποίηση σκύλου καθώς και για το τι πρέπει να προσέξετε αφήνοντας ένα κουτάβι μόνο του στο σπίτι στο blog μας!
Είστε, λοιπόν, κατάλληλος/η για να γίνετε ιδιοκτήτης του σκύλου;
Η πιο σημαντική ερώτηση που πρέπει να απαντήσετε είναι η εξής: “Ποιός είναι ο λόγος που θέλετε να υιοθετήσετε το αδέσποτο;”. Η φροντίδα ενός σκύλου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας σίγουρα τα έξοδα τα οποία απαιτούνται σε συχνή βάση (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αγορά τροφής, σπιτιού, παιχνιδιών κ.α.). Πέραν αυτού, απαιτείται μια σημαντική επένδυση χρόνου. Ένα σκυλάκι χρειάζεται καθημερινά τουλάχιστον μια φορά την ημέρα βόλτα και παιχνίδι. Λάβετε υπόψη σας επίσης, τα μακροχρόνια σχέδια σας, πχ. αν σκοπεύετε να ταξιδεύετε συχνά ή υπάρχει περίπτωση μετακόμισης.
Τι κάνουμε όταν βρίσκουμε ένα σκύλο;
Όταν βρίσκουμε ένα σκυλάκι, η πρώτη μας κίνηση θα πρέπει να είναι να το μεταφέρουμε στο κοντινότερο κτηνιατρείο. Ακούγεται απλό, ωστόσο, ακόμα και αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόκληση! Χρειάζονται ήπιες κινήσεις και προσοχή στην προσέγγιση, καθώς ο σκύλος μπορεί να μην είναι μαθημένος σε λουρί ή αυτοκίνητο.
Ο κτηνίατρος θα σας ενημερώσει για το αν το σκυλάκι έχει μικροτσίπ (στην περίπτωση αυτή έχει ήδη ιδιοκτήτη) και φυσικά για την κατάσταση υγείας του. Επιπλέον, θα σας συμβουλέψει σχετικά με τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε: αποπαρασίτωση, φάρμακα, εμβολιασμός και πιθανή στείρωση.
Ειδικά τα κουταβάκια πρέπει να μεταφέρονται όσο πιο άμεσα γίνεται σε κτηνίατρο, καθώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτα απέναντι σε βακτήρια και ασθένειες.
Οι πρώτες ημέρες μετά την υιοθεσία του αδέσποτου σκύλου
Πριν έρθει το νέο κατοικίδιο στο σπίτι φροντίστε να έχετε όλα τα απαραίτητα: τροφή για σκύλους, σπιτάκι και παιχνίδια. Η περίοδος προσαρμογής θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και θα χρειαστεί μπόλικη υπομονή, κατανόηση και αγάπη.
Κάθε αδέσποτος σκύλος έχει συνηθίσει ένα τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής. Για αυτό το λόγο είναι ευαίσθητος απέναντι σε έντονους θορύβους και ερεθίσματα γενικότερα, πιθανόν να φοβάται το άγγιγμα ή να αντιμετωπίζει επιφυλακτικά τα άτομα που τον πλησιάζουν.
Δείξτε υπομονή, λοιπόν, σε αταξίες, λερώματα και αναποδιές! Υποδείξτε με επιμονή την επιθυμητή συμπεριφορά που θέλετε να υιοθετήσει το νέα σας μέλος. Θα βοηθούσε ιδιαίτερα σε αυτό το στάδιο αν απευθυνθείτε σε έναν ειδικό εκπαιδευτή για να σας κατευθύνει για το πώς να “εκπαιδεύσετε εκ νέου” και να καθοδηγήσετε το νέο σας κατοικίδιο.
Πηγή: ad pet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου