Puppy News☛

Πως να μάθω το Σκύλο μου να μην τρώει πράγματα;

 

Το καταστροφικό δάγκωμα επίπλων και αντικειμένων αποτελεί το πιο σύνηθες πρόβλημα συμπεριφοράς σκύλων και κουταβιών. Τις περισσότερες φορές το πρόβλημα είναι κάτι φυσιολογικό και λύνεται εύκολα. Υπάρχουν, όμως, και φορές που αυτή η συμπεριφορά οφείλεται σε πόνο, άγχος ή βαρεμάρα.

 Η διαπίστωση των αιτιών είναι η λύση για την επίλυση της καταστροφικής συμπεριφοράς. Οι ανησυχίες των σκυλογονιών αφορούν ερωτήσεις όπως ”Τι να κάνω όταν ο σκύλος μου τρώει τα έπιπλα, το σπίτι του, τα παπούτσια μας, τα χαρτιά, σκάβει τις γλάστρες και γενικά μασάει και καστρέφει τα πάντα;” και άλλες ακόμα πολλές ερωτήσεις

Τι είναι η καταστροφική συμπεριφορά ;

 Πρόκειται για το φαινόμενο κατά το οποίο το σκυλάκι δαγκώνει και μασάει έπιπλα και αντικείμενα αξίας. Η αλήθεια είναι πως όλα τα σκυλιά δαγκώνουν και μασάνε αντικείμενα. Ωστόσο, όταν το πρόβλημα επεκτείνεται σε προσωπικά μας πράγματα, χρειάζεται να μάθουμε στο σκυλάκι ποια είναι η σωστή συμπεριφορά.

Αιτίες του φαινομένου.

 Πριν προχωρήσουμε στην επίλυση και αντιμετώπιση του προβλήματος, αξίζει να γνωρίζουμε τους κυριότερους λόγους για τους οποίους οι σκύλοι δαγκώνουν πράγματα.

 Αυτοί οι λόγοι είναι οι εξής:

  • Οι σκύλοι εξερευνούν και ανακαλύπτουν τον κόσμο με τα σαγόνια τους. Γι’ αυτόν τον λόγο δαγκώνουν και μασουλάνε τα πάντα στο περιβάλλον τους.
  • Το δάγκωμα αντικειμένων ανακουφίζει από οδοντικό πόνο.
  • Ορισμένα σκυλάκια θεωρούν ότι το μασούλημα είναι καθησυχαστικό, διότι τους βοηθάει να ηρεμούν.
  • Με το δάγκωμα αποβάλλουν τη βαρεμάρα-νωχελικότητα τους.
  • Αυτή η συνήθεια συμβάλλει στο να αποβάλλουν το άγχος, ειδικά το άγχος του αποχωρισμού.
  • Η έλλειψη ή ανεπάρκεια στην εκπαίδευση των σκύλων ενθαρρύνει τη καταστροφική συμπεριφορά σε ακατάλληλα πράγματα.

 Κάτι πολύ σημαντικό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι τα σκυλάκια δεν αναπτύσσουν καταστροφική συμπεριφορά από κακεντρέχεια ή μίσος για την οικογένεια τους. Όσο ενοχλητικό κι αν είναι για εμάς, αλλά και επικίνδυνο για τα ίδια, αν δαγκώσουν κάτι που δεν πρέπει, το κάνουν, επειδή δεν έχουν να κάνουν κάτι καλύτερο.

 Παραδείγματος χάρη, οι πιστοί μας σύντροφοι δεν μπορούν να διακρίνουν τα αγαπημένα μας παπούτσια από τα παιχνίδια τους. Για αυτούς όλα είναι πιθανά για δάγκωμα, μέχρι να τους μάθουμε το αντίθετο.

Διευθέτηση-επίλυση του προβλήματος.

 Πριν την αντιμετώπιση της καταστροφικής συμπεριφοράς στα έπιπλα, οφείλουμε να γνωρίζουμε τις αιτίες που τη προκαλούν. Μόλις, εξακριβώσουμε τους λόγους, καλό είναι να αναρωτηθούμε για τα εξής, ώστε να λύσουμε το πρόβλημα άμεσα.

  • Έχει το σκυλάκι μας οδοντοφυΐα ; (βγάζει το κατοικίδιο μας δόντια)
  • Μήπως το σκυλάκι βαριέται ή είναι αγχωμένο με κάτι ;
  • Έχουμε εκπαιδεύσει σωστά το κατοικίδιο μας ;

  • Προσφέρουμε στο φιλαράκι μας αρκετές και κατάλληλες διεξόδους για φυσικό δάγκωμα ;
  • Θεωρείται το σπίτι μου ιδανικό και ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης για σκύλους;

 

Από τη στιγμή που είμαστε σε θέση να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα και να βρούμε τους λόγους που προκαλούν το πρόβλημα, θα μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε σωστά το σκυλάκι.

Τρόπου αντιμετώπισης του φαινομένου:

  1. Ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης

 Όπως φροντίζουμε το σπίτι μας να είναι κατάλληλο και ασφαλές για μωρά, το ίδιο πρέπει να εφαρμόζουμε και όταν έχουμε ένα νέο κουταβάκι στην οικογένεια μας.

 Πριν φέρουμε το κουταβάκι ή το σκυλάκι στο σπίτι, προετοιμάζουμε κατάλληλα όλους τους χώρους και ειδικά τους κοινόχρηστους με το κουταβάκι. Πετάμε ή απομακρύνουμε από το σπίτι οποιοδήποτε αντικείμενο θα μπορούσε να είναι στόχος δαγκώματος και θα καταστρεφόταν.

 Τοποθετούμε μέσα σε κλειστά κουτιά, ντουλάπες και ψηλά ράφια, σε μέρη δηλαδή που δεν έχει ορατότητα και πρόσβαση το σκυλάκι:

  • Ρούχα
  • Παπούτσια
  • Υφάσματα
  • Βιβλία
  • Τετράδια
  • Διάφορα μπιχλιμπίδια
  • Κοσμήματα

 Στη περίπτωση των επίπλων του σπιτιού και του κήπου, υπάρχει άμεση και ασφαλής λύση. Στο εμπόριο θα βρείτε ειδικά σπρέι που απωθούν το σκυλάκι. Ψεκάζουμε λίγη ποσότητα στα έπιπλα και τα προστατεύουμε από τα σαγόνια του σκυλάκου. Καλό είναι να μην βάζουμε απωθητικά σπρέι στα προσωπικά μας αντικείμενα, διότι μπορεί να τα χαλάσουμε.

  1. Παιχνίδια σκύλων

 Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, για να προλάβουμε τη καταστροφική συμπεριφορά του σκύλου στα έπιπλα και τα αντικείμενα μας είναι τα παιχνίδια σκύλων.

 Αρχικά, δεν υπάρχει περίπτωση να εκπαιδεύσουμε το σκυλάκι μας να μην δαγκώνει πράγματα, διότι είναι από τη φύση τους προορισμένα για αυτό. Αυτό που πολύ απλά μπορούμε να κάνουμε είναι να το εκπαιδεύσουμε να μασάει ειδικά παιχνίδια όπως διάφορα αξεσουάρ σκύλου για δάγκωμα, αντί για έπιπλα.

 Δεν χρειάζεται να έχετε τεράστια ποικιλία σε παιχνίδια μασήματος, ούτε να ξοδεύεται όλα τα χρήματα σας σε αυτά. Μια καλή συμβουλή είναι να μη του δώσουμε όλα τα παιχνίδια αμέσως, αλλά σταδιακά. Δεδομένου ότι οι σκύλοι βαριούνται εύκολα τα παιχνίδια τους, αυτό το κόλπο θα σας γλιτώσει χρήματα.

 Επίσης, πρέπει να προσέχουμε πολύ τι είδους παιχνίδια δίνουμε στο σκυλάκι μας, καθώς μερικά χαλάνε εύκολα και μπορούν να γίνουν αιτία πνιγμού. Παραδείγματος χάρη, αν το κατοικίδιο μας είναι μεγαλόσωμης ράτσας, πρέπει να έχει μεγάλα και σκληρά παιχνίδια.

  1. Ειδικά παιχνίδια για κουτάβια με οδοντοφυΐα

 Όταν ένα κουταβάκι αρχίζει να βγάζει δοντάκια, έχει έντονους πόνους στα ούλα. Σε αυτή τη περίπτωση, πέρα από τα κατάλληλα παιχνίδια μάσησης, μπορούμε να του δώσουμε ένα βρεγμένο και παγωμένο κομμάτι υφάσματος, αλλά με προσοχή να μην γίνει συνήθεια. Ως γνωστόν, ο πάγος ανακουφίζει από τον πόνο.

 Για όσους το επιθυμούν, σε πολλά καταστήματα υπάρχουν ειδικά παιχνίδια για κουτάβια που βγάζουν δόντια και μοιάζουν με αυτά των μωρών. Η παγωμένη θερμοκρασία τους βοηθάει πολύ στον πόνο των ούλων.

  1. Επίβλεψη και περιορισμός.

 Μέχρι να εκπαιδεύσουμε το σκυλάκι να μη δαγκώνει ακατάλληλα πράγματα, καλό είναι να περιορίσουμε τις κινήσεις του εντός του σπιτιού. Μέσα στο σπίτι υπάρχουν άφθονα ενδιαφέροντα αντικείμενα μάσησης και μέρη εξερεύνησης για το σκυλάκι. Αυτό καθιστά απαραίτητο να έχουμε το νου μας, όταν κυκλοφορεί ελεύθερο.

 Επίσης, υπάρχουν φορές που καλούμαστε να λείπουμε από το σπίτι, χωρίς να μας συνοδεύει το φιλαράκι μας. Σε αυτή τη περίπτωση, μπορούμε να βάλουμε το σκυλάκι μας σε κλουβί σκύλου ή σε ένα ασφαλές και άδειο δωμάτιο.

  1. Άθληση και ενασχόληση.

 Οι τετράποδοι φίλοι μας είναι από τη φύση τους κοινωνικά πλάσματα που χρειάζονται καθημερινή αλληλεπίδραση και γυμναστική για τη καλή πνευματική και σωματική τους υγεία.

 Οι σκύλοι που δεν έχουν ευκαιρίες εκτόνωσης της ενέργειας τους μέσα στη μέρα, γίνονται νευρικοί και νωχελικοί, με αποτέλεσμα να ξεσπούν στα έπιπλα. Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στον χρόνο που πρέπει να αφιερώνουμε στο σκυλάκι μας και οι άσκηση που κάνουμε μαζί του καθημερινά.

 Αν το κατοικίδιο είναι υπερδραστήριο και αναπτύσσει καταστροφική συμπεριφορά, όποτε μένει μόνο του για ώρες, καλύτερα να το αφήνετε σε νταντά ή ξενοδοχείο σκύλων. Διαφορετικά, δεν αποκλείετε να βάλει στο στόχαστρο το χαλί ή τον καναπέ σας.

 Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι συνεχώς εύκολη η πρόσβαση του σε νερό και σε αυτό θα μας βοηθήσει πολύ μια ποτίστρα σκύλου.

  1. Συμμόρφωση και έπαινος

 Μόλις δούμε το σκυλάκι να μασάει κάτι που δεν πρέπει, δίνουμε την εντολή «όχι» και «μη». Στη συνέχεια, προσπαθούμε να κεντρίσουμε τη προσοχή του με το κατάλληλο παιχνίδι μάσησης. Αν ανταποκριθεί θετικά, το επιβραβεύουμε θερμά λέγοντας «μπράβο» και δίνοντας του χάδια.

 Η λεκτική επιβράβευση πρέπει να γίνεται όλες τις φορές που επιλέγει να ασχοληθεί με τα παιχνίδια μάσησης. Με το πέρασμα του χρόνου καταλαβαίνει ότι αυτό είναι το σωστό και θα σταματήσει να πειράζει τα έπιπλα ή τα προσωπικά μας αντικείμενα.

  1. Αποτρεπτικά προϊόντα

 Αν δεν μπορείτε με τίποτα να κρατήσετε μακριά το σκυλάκι σας από τα προσωπικά σας αντικείμενα, υπάρχει και η λύση του φαρμάκου «Bitter Apple» (κολοκυθιά της ερήμου), το οποίο:

  • Διατίθεται σε μορφή σπρέι
  • Δεν είναι επιβλαβές για την υγεία του ζώου
  • Δεν καταστρέφει τα αντικείμενα(τα περισσότερα)
  • Έχει απωθητική γεύση

  1. Εκπαίδευση υπακοής

 Ορισμένα σκυλάκια είναι πολύ ανυπότακτα και αυτό κάνει το αφεντικό τους να αναζητά έξτρα βοήθεια κατά την εκπαίδευση. Υπάρχουν εκπαιδευτικά μαθήματα που εξυπηρετούν αυτόν ακριβώς τον σκοπό και με μερικές συνεδρίες θα είμαστε σε θέση να σταματήσουμε τη καταστροφική συμπεριφορά.

  1. Υπομονή και ρεαλισμός

 Τα σκυλάκια μας είναι ζωντανοί οργανισμοί και όχι ρομπότ. Ακόμα και το πιο εκπαιδευμένο σκυλάκι κάποια στιγμή στη ζωή του μπορεί να μασήσει κάτι που δεν πρέπει.

 Σε αυτή τη περίπτωση, συνειδητοποιούμε ότι αυτό είναι φυσιολογικό και φρεσκάρουμε λίγο την αρχική εκπαίδευση του σκύλου. Η υπομονή και η αφοσίωση λίγου χρόνου είναι θησαυρός.

 Συμπερασματικά, η καταστροφική συμπεριφορά των σκύλων απασχολεί πολλούς από μας . Οι λόγοι που τη προκαλούν έχουν να κάνουν κυρίως με την έλλειψη ενδιαφέροντος και εκπαίδευσης. Σπανιότερα, υποβόσκει πόνος που προκαλεί τέτοιες συμπεριφορές. Αυτό που προέχει είναι να γνωρίζουμε την αιτία, πριν προχωρήσουμε στην επίλυση.

Πηγή: petvet24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.