Puppy News☛

Σκύλοι - οδηγοί τυφλών: Τι ισχύει στη χώρα μας και τι στην Ευρώπη.

Μεγάλο είναι το μπέρδεμα στη χώρα μας για το αν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις επιτρέπονται οι σκύλοι οδηγοί τυφλών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στην ουσία τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών βάσει της ευρωπαϊκή νομοθεσίας επιτρέπεται να μπαίνουν παντού. Λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ, Προαστιακό, καφετέριες και εστιατόρια.Βασική προϋπόθεση είναι ο χειριστής του σκύλου να φέρει μαζί του όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι πρώτες σχολές σκύλων οδηγών τυφλών δημιουργήθηκαν στην Γερμανία κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο ώστε να διευκολυνθεί η ζωή των στρατιωτών που τυφλώθηκαν στη μάχη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι σκύλοι οδηγοί δεν γνώρισαν μεγάλη εκτίμηση μέχρι το 1927 όταν μία Αμερικανίδα εκτροφέας σκύλων που ζούσε στην Ελβετία, η Dorothy Harrison Eustis, δημοσίευσε σε αμερικανικό περιοδικό άρθρο για την σημασία των σκύλων αυτών στη ζωή τω τυφλών.

Ο πρώτος που ανταποκρίθηκε στο άρθρο ήταν ο Morris Frank, ένας 20χρονος τυφλός από την Αμερική. όταν ερωτήθηκε εάν μπορεί να κάνει τόσο μεγάλο ταξίδι μέχρι την Ελβετία ο 20χρονος απάντησε "Για να αποκτήσω και πλάι την ανεξαρτησία μου, θα ταξίδευα ακόμη και στην κόλαση.".

Λίγο αργότερα οι Harrison και Morris μετέφεραν την σχολή στην Αμερική. Στη Μεγάλη Βρετανίας τα πρώτα σκυλιά οδηγοί άρχισαν να εκπαιδεύονται μετά το 1930.

Στη χώρα μας το 2008 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, συστάθηκε η Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία "Ελληνική Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων-Οδηγών Τυφλών για Άτομα με Τύφλωση και Μειωμένη Όραση" και με διακριτικό τίτλο "Σχολή Σκύλων-Οδηγών Λάρα". Η Σχολή πήρε το όνομά της από τη "Λάρα", τον 1ο σκύλο-οδηγό τυφλών στην Ελλάδα.

Οι φυλές σκύλων που προτιμούνται για οδηγοί τυφλών είναι οι Γερμανικοί ποιμενικοί, Λαμπραντόρ και Γκόλντεν Ριτρίβερ.

Δυστυχώς, όχι μόνο στη χώρα μας, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με ανθρώπου οι οποίοι ισχυρίζονται πως τα σκυλιά τους είναι "σκύλοι οδηγοί τυφλών" με σκοπό να εκμεταλεύονται τα προνόμια τους.

Πηγή: PETSONLY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.