Puppy News☛

Τι ράτσας είναι ο σκύλος μου;

Σίγουρα τους περισσότερους δεν μας ενδιαφέρει τι ράτσας είναι το σκυλί μας, δεν μας πειράζει που είναι ημήαιμο, αντιθέτως καμαρώνουμε για αυτό! Μερικές φορές όμως χρειάζεται να ξέρουμε, κυρίως για τυχόν κληρονομικές ασθένειες ή και για τον τρόπο που θα το εκπαιδεύσουμε.
 

Το γενεαλογικό δέντρο του ημίαιμου σας
Τα αδέσποτα σκυλιά και τα σκυλιά από καταφύγιο μπορούν να είναι τα πιο πιστά ζώα και με απεριόριστη αγάπη προς το αφεντικό τους. Συνήθως όμως η γενεαλογία τους είναι πραγματική σπαζοκεφαλιά. Πολλές φορές γνωρίζοντας τη φυλή του σκύλου μας είναι χρήσιμο, όχι μόνο για λόγους υγείας, αλλά και για να κατανοήσουμε την ιδιοσυγκρασία του τετράποδού μας, τις ανάγκες άσκησής του και τις αποτελεσματικότερες μεθόδους εκπαίδευσης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εκτιμηθεί η γενετική σύσταση ενός ημίαιμου. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα αναγνωριστικά στοιχεία.

Μέγεθος και σωματότυπος
Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να περιορίσετε τη φυλή του σκύλου είναι από το μέγεθός του. Είναι ο σκύλος σας αρκετά μικρός ώστε να χωράει ακόμη και στην τσάντα σας; Είναι αρκετά μεγάλος τόσο που δεν χωράει ούτε στο αμάξι σας; Συνήθως, αν και όχι πάντα, τα θηλυκά τείνουν να παίρνουν το μέγεθος της μαμάς τους, ενώ τα αρσενικά του πατέρα τους. Σε γενικές γραμμές ένα σκυλί θα είναι περίπου ανάμεσα στα βάρη των γονέων του. Αν για παράδειγμα ο σκύλος σας ζυγίζει περίπου 45 κιλά, τότε δεν είναι δύκσολο να καταλάβετε ποια είναι η ράτσα των γονιών αφού είναι λίγα τα τόσο μεγαλόσωμα σκυλιά.

Φυσικά, για μερικά σκυλιά είναι πολύ δύσκολο. Ένας σκύλος στα 20-25 κιλά, θα μπορούσε να είναι οποιασδήποτε ράτσας. Υπάρχουν όμως πολλοί άλλοι τρόποι για να αναλύσει κανείς τη ράτσα του ζώου του. Μια άλλη μέθοδος είναι το σχήμα του σώματός του. Είναι ο σκύλος μας άπαχος και με μακριά πόδια ή κοντούλης και φαρδύς;

Φυλές με λεπτό σώμα:
  •     Γερμανικά κοντότριχα πόιντερ
  •     Ντόμπερμαν
  •     Κόλλεϋ

Φυλές με κοντόχοντρο σώμα:
  •     Λαμπραντόρ Ριτρίβερ
  •     Ροτβάιλερ
  •     Αμερικάνα πιτμπουλ τεριέ

Αυτιά
Πώς είναι τα αυτιά του σκύλου σας; Στέκονται όρθια; Υπάρχει πιθανότητα να έχει στοιχεία από γερμανικό ποιμενικό, χάσκυ, ή ακόμη και τσιουάουα. Τα αυτιά που είναι κρεμασμένα είναι πιο δύσκολο να διευκρινιστεί από ποια ράτσα προέρχονται, εκτός αν είναι πολύ μακριά σαν κυνηγόσκυλου. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αυτιών και θα βοηθηθείτε στην ανεύρεση της καταγωγής του σκύλου σας.

Τρίχωμα
Μια άλλη ένδειξη που έχετε για την καταγωγή του σκύλου σας είναι το τρίχωμά του. Είναι το τρίχωμά του πυκνό, απαλό και αφράτο; Είναι κοντότριχο και λείο; Μακρύτριχο και ελαφρώς σγουρό;
Εκτός από το μήκος λαμβάνετε υπόψην σας και την υφή του τριχώματος του σκύλου σας.

Χρώμα
Τέλος, εξετάστε το χρώμα του σκύλου σας. Μερικά σκυλιά έχουν ένα ενιαίο χρώμα, άλλα έχουν πολλά διαφορετικά χρώματα. Μερικά έχουν βούλες και στάμπες στο σώμα τους. Μερικές ράτσες έχουν συγκεκριμένο είδος “στάμπας”, για παράδειγμα τα δαλματίας, αλλά πρέπει να είναι και οι δύο γονείς της ίδιας ράτσας για να εκδηλωθεί.

Προσωπικότητα

Τέλος, εξετάστε την προσωπικότητα του σκύλου σας. Είναι ενεργητικός ή μήπως τεμπελάκος και του αρέσει να κάθεται; Είναι έξυπνος ή δεν είναι και τόσο εύστροφος για σκυλάκι; Μέχρι τώρα κοιτάζοντας την εξωτερική εμφάνιση του σκύλου σας θα έχετε περιορίσει τη λίστα των πιθανών φυλών. Σίγουρα κάθε σκυλί είναι διαφορετικό, αλλά ακόμη και η ιδιοσυγκρασία του σκύλου σας μπορεί να σας βοηθήσει.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει τρόπος να να καλυφθεί απολύτως η απορία σας σχετικά με τη ράτσα του σκύλου σας, αλλά ελπίζουμε ότι μετά την ανάγνωση του άρθρου αυτού θα έχετε βοηθηθεί. Μην ξεχνάτε ότι το σκυλάκι σας μπορεί να έχει μοιάζει και τους δύο γονείς του ή και κανέναν αν και εκείνοι είναι ημίαιμα σκυλιά. Στο κάτω κάτω πιο σημαντικό είναι να έχετε ένα σκυλάκι ευτυχισμένο κ υγιές!

Πηγή: Pet Friends

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.