Puppy News☛

Κοινές παθήσεις σκύλου: Μάτια και μύτη.

Τα προβλήματα φαίνονται από ερεθισμένα, υγρά ή τσιμπλιασμένα μάτια και όταν πάνω από το μάτι εμφανίζεται μια μπλε ή άσπρη μεμβράνη. Αν το πρόβλημα είναι έκκριση υγρού ή τσίμπλας και μόνο στο ένα μάτι, προσπαθήστε να το πλύνετε με κολλύριο, κάθε λίγες ώρες.

Μπορείτε να βάλετε επίσης και κάποια αντισηπτική αλοιφή στο μέσα μέρος του κάτω βλεφάρου. Για λόγους ασφαλείας να κρατάτε το σωληνάριο παράλληλα με την επιφάνεια του ματιού όλη την ώρα.

Ιδιαίτερα σε νέους σκύλους, η έκκριση πύου από τα μάτια μπορεί να οφείλεται στον ιό του λοιμού των σκύλων. Επίμονη εκροή υγρού από το ένα μάτι ή και από τα δύο μπορεί να οφείλεται σε γύρισμα του βλέφαρου προς τα μέσα ή σε φραγμένους δακρύγονους αδένες.

Άσπρη ή μπλε μεμβράνη πάνω και από τα δύο μάτια, είναι συνήθως σημάδι φλεγμονής του κερατοειδή (κερατίτιδα) και απαιτεί άμεση επέμβαση κτηνίατρου.. Ο καταρράκτης του φακού είναι μια μπλε ή άσπρη μεμβράνη πολύ πιο βαθιά μέσα στο μάτι.

Αν κάποιο σύμπτωμα κρατάει πάνω από μια μέρα, οδηγήστε το σκύλο σας στον κτηνίατρο. Φάρμακα χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των φλεγμονών και χειρουργικές επεμβάσεις – με τοπική αναισθησία – για τα έλκη. Πολλές περιπτώσεις μπορεί ν’ αντιμετωπιστούν χειρουργικά σήμερα. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται το γύρισμα του βλεφάρου ή τα παραμορφωμένα βλέφαρα, ξένα σώματα στο βολβό, ακόμη και ο καταρράκτης.

Η μύτη

Κοινά συμπτώματα άρρωστης μύτης είναι σπασμένη, ερεθισμένη, στεγνή άκρη της μύτης, εκροή βλέννας ή πύου από τα ρουθούνια και όψη που μοιάζει με την εμφάνιση κρυολογημένου ανθρώπου. Σκύλος με κρυολόγημα ειδικότερα αν βγάζει πύον από τα μάτια και τη μύτη, μπορεί να έχει λοιμό. Προσπαθήστε να τους διευκολύνετε την αναπνοή, πλένοντας καλά τα ρουθούνια τους με ζεστό νερό και αλείφοντας την άκρη της μύτης, με λίγη βαζελίνη.

Πηγή: Pet Friends

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.