Puppy News☛

Γνωσιακές μεταβολές στον ηλικιωμένο σκύλο.

H πρόοδος στην κτηνιατρική φροντίδα , η επιστημονική διατροφή και το ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού έχουν αυξήσει σημαντικά την διάρκεια της ζωής των σκύλων. Σήμερα υπολογίζεται ότι το 25- 50 % των οικόσιτων σκύλων στην Ευρώπη είναι ηλικιωμένοι και οι κτηνίατροι αντιμετωπίζουν πλέον σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα ασθένειες αλλά και προβλήματα συμπεριφοράς που συνδέονται με τη γήρανση.

Πότε όμως θεωρείται ένας σκύλος ηλικιωμένος; Η απάντηση εξαρτάται από τη φυλή και το σωματικό μέγεθος του σκύλου. Οι σκύλοι με σωματικό βάρος άνω των 40 kg θεωρούνται, από άποψη φυσιολογίας, ηλικιωμένοι από την ηλικία των 6 ετών, ενώ όσοι έχουν σωματικό βάρος μικρότερο από 40 kg από την ηλικία των 7 ετών.

Εκτός από την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης παθολογικών καταστάσεων, η γήρανση φαίνεται να είναι άμεσα συνδεδεμένη και με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης έκπτωσης της γνωσιακής λειτουργίας ή και άνοιας. Φυσικά, δεν εκδηλώνουν όλοι οι σκύλοι αλλαγές με την πάροδο της ηλικίας ούτε είναι αυτές το ίδιο έντονες σε όλες τις περιπτώσεις. Ωστόσο, τα ποσοστά περιστατικών με μειωμένη γνωσιακή λειτουργία είναι σημαντικά: Σύμφωνα με μελέτες, στην ηλικία των 11 – 12 ετών, το 28% των σκύλων εκδήλωσε 1 ή περισσότερες από τις 5 κατηγορίες αλλαγών που προαναφέρθηκαν, ενώ το 10% εκδήλωσε 2 ή περισσότερες. Στην ηλικία των 15-16 ετών, το 68% 1 ή περισσότερες, ενώ το 35% 2 ή περισσότερες.

Αν και σε κάθε περίπτωση ο μόνος αρμόδιος για να διαπιστώσει την έκπτωση της γνωσιακής λειτουργίας σε ένα σκύλο είναι ο κτηνίατρος, υπάρχουν κάποια συμπτώματα που μπορούν να αναγνωριστούν από τον ιδιοκτήτη και να χρησιμεύσουν ως ενδείξεις που θα διευκολύνουν την έγκαιρη διάγνωση:

  •     Δείχνει ο σκύλος σημάδια αποπροσανατολισμού στο σπίτι ή στον κήπο, π.χ. εγκλωβίζεται πίσω από έπιπλα ή σε γωνίες ή δείχνει χαμένος αν και βρίσκεται σε οικείο περιβάλλον;
  •     Υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο σκύλος επικοινωνεί με τα μέλη της οικογένειας ή με τα άλλα κατοικίδια του σπιτιού, π.χ. επιζητά λιγότερο την προσοχή ή το χάδι του ιδιοκτήτη του, είναι λιγότερο ενθουσιώδης όταν ο ιδιοκτήτης επιστρέφει στο σπίτι ή προτιμά να μένει μόνος του;
  •     Υπάρχουν αλλαγές στις ώρες ύπνου, π.χ. κοιμάται περισσότερο από το συνηθισμένο ή μένει περισσότερες ώρες ξύπνιος στη διάρκεια της νύχτας;
  •     Υπάρχουν αλλαγές στη συνηθισμένη του δραστηριότητα, π.χ. εμμονή με κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο, αυξημένη όρεξη και ενδιαφέρον για την τροφή, ανεξήγητη αύξηση δραστηριότητας, άσκοπη κινητικότητα ή, αντίθετα, απώλεια ενδιαφέροντος για τα αγαπημένα του παιχνίδια, άρνηση για περίπατο, ανικανότητα να παίξει με τον ιδιοκτήτη του όπως συνήθιζε, μειωμένη όρεξη, αδιαφορία για το φαγητό;
  •     Υπάρχουν αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα τουαλέτας, π.χ. δεν ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη του ότι θέλει να βγει έξω, λερώνει μέσα στο σπίτι ακόμα και αν μόλις έχει επιστρέψει από περίπατο;
  •     Εκδηλώνει συμπτώματα υπερβολικού άγχους, π.χ. είναι υπερβολικά ανήσυχος όταν ο ιδιοκτήτης φεύγει από το σπίτι, εκδηλώνει καταστροφική συμπεριφορά;
  •     Υπάρχουν αλλαγές στην ικανότητα του σκύλου να μαθαίνει ή να εκπαιδεύεται, π.χ. δεν αναγνωρίζει πάντοτε γνωστά του πρόσωπα ή άλλα κατοικίδια, δεν αντιδρά στις συνηθισμένες εντολές;

Η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο κτηνίατρος σε έναν ιδιοκτήτη ηλικιωμένου σκύλου είναι πολύ σημαντική, αφού μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη ποιότητα ζωής και στην αρμονική συνύπαρξη. Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου ο σκύλος εκδηλώνει ήδη κάποια συμπτώματα γνωσιακής έκπτωσης, μια έγκαιρη, κατάλληλη υποστήριξη μπορεί να τον προστατεύσει από τη δυσμενή εξέλιξη – τη γνωσιακή δυσλειτουργία και την άνοια.

Οι τρόποι υποστήριξης που μπορείτε να προσφέρετε σε έναν ηλικιωμένο σκύλο διακρίνονται σε 3 βασικές κατηγορίες:

    Γενική υποστήριξη
        

  • Υποβάλετε τον σκύλο σε έναν πλήρη έλεγχο. Αντιμετωπίστε με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή όποιο παθολογικό πρόβλημα.
  •  Αντιμετωπίστε ρεαλιστικά τις δυνατότητες του ηλικιωμένου σκύλου του και προσαρμόστε την καθημερινότητά του σε αυτή τη βάση.
  •  Κάντε το σπίτι σας ένα χώρο ασφαλή για τα νέα δεδομένα του σκύλου σας.
  •  Η τήρηση ενός συγκεκριμένου καθημερινού προγράμματος θα βοηθήσει τον σκύλο να ελαχιστοποιήσει το άγχος του.
  •   Αν η φυσική κατάσταση του σκύλου το επιτρέπει, αυξήστε την καθημερινή του δραστηριότητα (έχει αποδειχθεί ότι η καθημερινή δραστηριότητα, έστω και μικρή, βοηθά την εγκεφαλική λειτουργία.
  •  Κρατήστε το σκύλο μακριά από καταστάσεις που θα του προκαλέσουν αναστάτωση.
  •  Αν ο σκύλος έχει αρχίσει να λερώνει μέσα στο σπίτι, συχνότεροι και σύντομοι περίπατοι μπορεί να λύσουν το πρόβλημα. Η χρήση της ειδικής πάνας ακράτειας και μια προσπάθεια να εκπαιδευτεί ο σκύλος με αυτήν από την αρχή μπορεί επίσης να δώσει αποτελέσματα.
    
Γνωσιακή υποστήριξη
       

  •  Παιχνίδια που βοηθούν την εγρήγορση, ειδικά παιχνίδια μνήμης και παιχνίδια του τύπου «το κρύβω, για να το βρεις»
  •  Περάστε αρκετή ώρα με τους ηλικιωμένους σκύλους σας: Είναι το πιο καλό ερέθισμα για να τους κρατάτε σε πνευματική εγρήγορση και να τους προσφέρετε μια πραγματικά καλή ποιότητα ζωής.
  •  Επιδιώξτε να συναναστρέφονται συχνά άλλους σκύλους, αρκεί οι συνθήκες να είναι ασφαλείς και να μην τους δημιουργείται στρες.
  • Τα οπτικά ερεθίσματα είναι πολύ σημαντικά για την καλή πνευματική κατάσταση του σκύλου. Ακόμα και το να παρακολουθεί ο σκύλος την κίνηση του δρόμου από το παράθυρο είναι μια καλή πνευματική άσκηση αφού προσφέρει ερεθίσματα.
  •  Η ποικιλία μειώνει την ανία. Καινούργια αντικείμενα ή παιχνίδια για να παίζει και να εξερευνήσει θα τον βοηθήσουν σημαντικά να καταπολεμήσει την ανία και θα του προσφέρουν ενδιαφέρον και εγρήγορση.
    
Διατροφική υποστήριξη
        

  • Μειώστε τις ημερήσιες προσφερόμενες θερμίδες
  • Υιοθετήστε για το σκύλο μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σε λιπαρά οξέα
  • Τα Τριγλυκερίδια Μέσης Αλύσου (ΤΜΑ) προάγουν την πνευματική εγρήγορση και τη μνήμη προσφέροντας στους εγκεφαλικούς νευρώνες μια εναλλακτική πηγή ενέργειας. Σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, οι διατροφολόγοι και οι συμπεριφερολόγοι της Nestlé Purina έχουν αναπτύξει μια νέα και συναρπαστική καινοτομική διατροφική προσέγγιση που βελτιώνει τη γνωσιακή λειτουργία των ηλικιωμένων σκύλων. Τα αποτελεσματικά επίπεδα των ΤΜΑ που βοηθούν στην αποτροπή εμφάνισης γνωστικών συμπτωμάτων της γήρανσης βρίσκονται μόνο στο Pro Plan Senior 7+ με Antiage, μια πλήρη και ισορροπημένη τροφή για σκύλους άνω των επτά ετών, που αποδεδειγμένα βελτιώνει τη γνωσιακή λειτουργία. Επιπλέον, το Pro Plan Senior 7+ με Antiage ανταποκρίνεται και στις άλλες διατροφικές ανάγκες των ηλικιωμένων σκύλων, με ενισχυμένα επίπεδα αντιοξειδωτικών για το ανοσοποιητικό σύστημα, ελεγχόμενες θερμίδες για την αποτροπή της επιβάρυνσης των αρθρώσεων και βέλτιστα επίπεδα πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών για τη διατήρηση της μυικής μάζας και του σωστού σωματικού βάρους τους.

Πηγή:  purina.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.