Puppy News☛

Πρόγραμμα αδυνατίσματος για σκύλους σε 12 βήματα.


Έχει αρχίσει να βάζει κιλά; Ο κτηνίατρος σας συνέστησε δίαιτα; Και εσείς ενώ ξέρετε ότι πρέπει να χάσει κιλά για το καλό του, δεν μπορείτε να του αντισταθείτε; Δε σας αδικεί κανείς… Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις τα «στραβά μάτια» σ’ αυτά τα υπέροχα ματάκια.Γιατροί και διατροφολόγοι συνιστούν στους δίποδους ασθενείς τους, που πρέπει να χάσουν κιλά, να υιοθετήσουν ένα σκύλο! Λογικό, θα σκεφτεί κανείς, δεδομένου ότι οι βόλτες με τον καινούριο τετράποδο φίλο τους θα τους βοηθήσουν να αδυνατήσουν. Τι πρέπει να κάνουμε όμως αν αυτός που έχει τα παραπανίσια κιλά είναι ο σκύλος μας; Να «υιοθετήσει έναν άνθρωπο»; Μάλλον όχι. Ας είμαστε ειλικρινείς. Είναι πολύ δύσκολο να λες συνέχεια «όχι» σε κάτι, το οποίο αποτελεί ούτως ή άλλως απόλαυση για όλα τα πλάσματα του πλανήτη: το φαγητό. Κατά συνέπεια τι πρέπει να κάνουμε για να το πάρουμε απόφαση; Ένα πράγμα… Να βάλουμε στη ζυγαριά την απόλαυση και την υγεία και να αποφασίσουμε τι είναι πιο σημαντικό. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο και πλέον σημαντικό είναι να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας και αυτό γιατί οι ανάγκες κάθε σκύλου διαφέρουν, ανάλογα με τη φυλή, την ηλικία, τη φυσική κατάσταση, το επίπεδο καθημερινής άσκησης και το μεταβολισμό. Για να μη μιλήσουμε για τις βιταμίνες που πρέπει να λαμβάνει καθημερινά από τη διατροφή του ο τετράποδός μας. Αφού λοιπόν έχουμε κάνει τα δύο πρώτα βήματα, προχωράμε ακάθεκτοι προς την ισορροπημένη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσουμε μέχρι η ζυγαριά να …δείξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πώς θα αδυνατίσει;

1.- Συνεννοούμαστε αρχικά με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μας για το ποιος από όλους (και μόνον αυτός) θα ταΐζει το σκύλο και κάθε πότε. Τηρούμε όσα συμφωνήσαμε με ευλαβική συνέπεια. Οι λιχουδιές στα κρυφά μόνο πιο δύσκολα μπορούν να κάνουν τα πράγματα.

2. - Απομακρύνουμε όλες τις λιχουδιές και δεν αφήνουμε φαγητό στον πάγκο της κουζίνας, το νεροχύτη ή το τραπέζι. Ως γνωστόν, οι σκύλοι έχουν πολύ καλή όσφρηση από εμάς. Αν δε θέλετε λοιπόν να βλέπετε συνέχεια το «βλέμμα» που σας κάνει να … λυγίζετε, φροντίστε να εξαφανίζετε τις προκλήσεις. Δείτε το και αλλιώς, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ταΐσουμε και τα αδέσποτα!

3. - Φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα με τον επιθυμητό στόχο. Κάθε φορά που προσπαθεί να μας… ρίξει το συμβουλευόμαστε.

4. - Προτιμάμε να ταΐζουμε καθημερινά την ίδια, πάντα ώρα, ώστε να μπορέσει ο οργανισμός του σκύλου μας να σταθεροποιηθεί.

5. - Καλό θα ήταν να τρώμε και εμείς την ίδια ώρα που τρώει ο σκύλος μας. Κι αν αυτό δε γίνεται, να τρώμε κρυφά από αυτόν, όταν δεν είναι μπροστά. Είπαμε να μειώσουμε τις προκλήσεις στο ελάχιστο.

6. - Για τους ίδιους λόγους μαγειρεύουμε το φαγητό μας πριν την ώρα του δικού του γεύματος. Εδώ εμείς δεν μπορούμε να αντισταθούμε στις μυρωδιές, πόσο ο τετράποδός μας.

7. - Καθημερινό παιχνίδι με ένα μπαλάκι ακόμη και μέσα στο σπίτι και περισσότερες βόλτες θα βοηθήσουν στο κάψιμο των περιττών θερμίδων και θα δυναμώσουν τη σχέση μας με το κατοικίδιό μας, καθώς και τα δύο αποτελούν ευχαρίστηση –ικανή- να αντικαταστήσει εκείνη του φαγητού. Ξεσκάμε και εμείς και εκείνος, ιδιαίτερα αν ζούμε σε διαμέρισμα.

8. - Επειδή οι αλλαγές στρεσάρουν τα κατοικίδια, και ειδικά η μείωση φαγητού, προσπαθούμε να κάνουμε όλα τα υπόλοιπα ευχάριστα για εκείνα.

9. - Καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε τη δίαιτα με τις πρώτες ζέστες, όταν αποδεδειγμένα τα σκυλιά μειώνουν από μόνα τους την τροφή που χρειάζονται.

10. - Αμέσως μετά το φαγητό μαζεύουμε το πιάτο του. Δε θέλουμε να «ξύνουμε πληγές»; Έτσι, δεν είναι;

11. - Το κολύμπι στη θάλασσα είναι ό,τι καλύτερο για άσκηση και για χάσιμο κιλών. Βρίσκουμε μια ερημική παραλία και ρίχνουμε και εμείς τη βουτιά μας.

12. - Για να ξέρουμε τα κιλά που έχασε... ζυγιζόμαστε μια φορά την εβδομάδα! Πώς; Ζυγιζόμαστε πρώτα εμείς και στη συνέχεια παίρνουμε αγκαλιά το σκύλο μας και ζυγιζόμαστε μαζί αφαιρώντας τα δικά μας κιλά. Προσοχή! Αυτό δεν ενδείκνυται σε μεγαλόσωμα ζώα. Δε θα αντέξει ούτε η ζυγαριά ούτε η μέση μας. Στην περίπτωση αυτή ζυγίζουμε το σκύλο μας στη ζυγαριά του κτηνιάτρου.

Αν ο κτηνίατρος σας πέφτει μακριά…
…και δεν μπορείτε να του φορτώνεστε κάθε λίγο και λιγάκι;
«Ένας απλός κανόνας για να καταλαβαίνουμε αν ο σκύλος έχει φυσιολογικό βάρος, όταν δεν μπορούμε να το ζυγίζουμε, είναι να διακρίνουμε ίσα-ίσα τα πλευρά στα κοντότριχα και να τα πιάνουμε ίσα-ίσα στα μακρύτριχα», μας εξηγεί η κτηνίατρος, Αντωνία Αθανάσαινα.

«Όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στα ζώα η ποσότητα τροφής που πρέπει να λαμβάνουν εξαρτάται από την ηλικία, τη φυλή (διότι κάποιες έχουν το χαρακτηριστικό της υπερκινητικότητας), τα επίπεδα άσκησης, αν ο σκύλος μένει σε κήπο ή σε διαμέρισμα και ούτω καθεξής», επισημαίνει. «Η δίαιτα πρέπει να συνδυάζεται με τροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και αυτό διότι μειώνουμε την ποσότητα. Μια πολύ καλής ποιότητας τροφή (premium) ή τροφή light - την οποία συνιστούμε στους στειρωμένους σκύλους - μπορούν να αντικαταστήσουν τη μείωση της τροφής χωρίς να επιφέρουν άλλα προβλήματα», μας εξηγεί και καταλήγει: «Στην περίπτωση που δίνουμε μαγειρευτό φαγητό, θα πρέπει να δώσουμε κάποιο συμπλήρωμα για να λαμβάνει ο σκύλος μας όλες τις απαραίτητες βιταμίνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.