Puppy News☛

Γαλλικό κλαμπ μεγάλων ιχνηλατών εντολής (Le club du chien d' ordre).

Δημιουργήθηκε για να αναπτύξει και να διατηρήσει τους ιχνηλάτες του «μεγάλου κυνηγιού», στο οποίο οι Γάλλοι χρησιμοποιούν ολόκληρη αγέλη για να κυνηγήσουν μεγάλα ζώα (ελάφια, ζαρκάδια, αγριογούρουνα). Του Θανάση Κυριτσάκα


Στο «μεγάλο κυνήγι» δεν χρησιμοποιούν όπλο (chasse a courre), είναι καθαρά ένα κυνήγι καταδίωξης όπου οι κυνηγοί ακολουθούν την αγέλη των σκύλων καβάλα στα άλογα και όταν τα σκυλιά εξουθενώσουν και ακινητοποιήσουν το ζώο, ο αρχηγός των κυνηγών το αποτελειώνει με τη λόγχη. Επίσης, με τον ίδιο τρόπο διεξάγεται και το «μικρό κυνήγι» (petit venerie), για το λαγό κυρίως, όπου οι κυνηγοί ακολουθούν τα σκυλιά με τα πόδια και με άλογο.
Ένας μεγάλος αριθμός αυτών των ιχνηλατών χρησιμοποιείται επίσης και για το κυνήγι του ελαφιού, του ζαρκαδιού, του αγριογούρουνου και του λαγού με όπλο (chasse a tir). Όλα τα σκυλιά της αγέλης έχουν εκπαιδευτεί να υποτάσσονται ολοκληρωτικά στις εντολές του αρχηγού, ο οποίος έχει την ευθύνη του ελέγχου τους κατά τη διάρκεια του «μεγάλου κυνηγιού» (grande venerie), στο οποίο πρέπει να κυνηγούν ένα και μοναδικό ζώο που έχουν ξεσηκώσει. Δεδομένου ότι η αγέλη αποτελείται από 40-60 σκυλιά, σκεφτείτε τι θα γινόταν αν το καθένα κυνηγούσε ανεξάρτητα όποιο θήραμα έβρισκε στο δρόμο του. Γι' αυτό το λόγο, τα σκυλιά της αγέλης λέγονται και «σκυλιά εντολής ή διαταγής» ή σε πιο ελεύθερη μετάφραση «σκυλιά υπακοής» και στα γαλλικά "Chien d' Ordre".

Είναι γεγονός πως οι ιχνηλάτες αυτής της κατηγορίας από καταγωγής είναι υπάκουοι και τρυφεροί, καθόλου επιθετικοί και έτσι εκπαιδεύονται πολύ εύκολα σ' αυτόν τον τομέα. Αυτό που τους χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό είναι το φυσικό ένστικτο και το πάθος για το κυνήγι.
Το Club du Chien d' Ordre αντιπροσωπεύει εννιά ράτσες. Τα περισσότερο διαδεδομένα σε μεγάλο αριθμό είναι τα «Πουατεβέν», τα «Τρίχρωμα Γαλλικά» και τα «Τρίχρωμα Άγγλο-Γαλλικά». Ακολουθούν τα «Γαλλικά Άσπρα και Μαύρα», τα «Μπίλλυ», τα «Άγγλο-Γαλλικά Άσπρα και Μαύρα». Υπάρχουν και ορισμένες αγέλες «Φοξ Χάουντ». Τα «Γαλλικά Άσπρα και Πορτοκαλί» και τα «Άγγλο-Γαλλικά Άσπρα
και Πορτοκαλί» έχουν πρακτικά εξαφανιστεί ή είναι σπάνια.

Ο συνολικός αριθμός των παραπάνω φυλών είναι περί τα 20.000 σκυλιά. Από αυτά 5.000 αποτελούν αγέλες για το ελάφι, άλλα τόσα και λίγο παραπάνω για το ζαρκάδι, περίπου 1.700 για το αγριογούρουνο και 2.500 για την αλεπού. Τα υπόλοιπα περίπου 5.000-6.000 χρησιμοποιούνται για το κυνήγι με όπλο.
Όλα τα σκυλιά έχουν τατουάζ στο πλευρό με τα αρχικά του ιδιοκτήτη και καταγράφονται στο Γαλλικό Βιβλίο Καταγωγών. Το Club έχει 2.300 μέλη.
Όπως λεει ο πρόεδρος του Club, Pierre Astie: Τα «σκυλιά υπακοής» είναι η περηφάνια του γαλλικού κυνηγιού. Είναι ο θησαυρός της πατρικής μας κυνολογικής κληρονομιάς, μοναδικής στον κόσμο. Το Club με πλήρη ευσυνειδησία και ευθύνη θα διαφυλάξει αυτή την πολιτιστική αξία και κληρονομιά".
Θα ξεκινήσουμε την παρουσίαση αυτών των Μεγάλων ιχνηλατών, που αποτελούν πραγματικά την κυνολογική κληρονομιά της Ευρώπης γενικώς. Αυτοί οι Μεγάλοι ιχνηλάτες είναι οι πρόγονοι όλων των σκύλων μεσαίου (Briquet) και μικρού ύψους (Basset).


Μεγάλο Αγγλο-γαλλικό τρίχρωμο
Grand anglo-francais tricolore

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ:
Το Μεγάλο τρίχρωμο Αγγλο-γαλλικό είναι ο πιο γεροδεμένος και δυνατός ιχνηλάτης απ' τα μεγάλα γαλλικά σκυλιά, που εργάζονται κυρίως σε αγέλη.
Το Μεγάλο τρίχρωμο Αγγλο-γαλλικό είναι αποτέλεσμα της διασταύρωσης των γαλλικών σκυλιών και του αγγλικού Φοξ Χάουντ. Από παλιά οι Γάλλοι κυνηγοί χρησιμοποίησαν το αγγλικό Φοξ Χάουντ σε διασταυρώσεις, με σκοπό να δώσουν στα σκυλιά τους σκληραγωγία, δύναμη, αντοχή και ανθεκτικότητα. Μέχρι το 1950 οι Γάλλοι χρησιμοποίησαν αίματα Φοξ Χάουντ για να αναζωογονήσουν τις αγέλες των μεγάλων σκύλων, δίνοντάς τους υγεία και δύναμη. Το τρίχρωμο Αγγλο-γαλλικό είναι ένα Φοξ Χάουντ «αλά γαλλικά», το οποίο χαρακτηρίζεται από έναν τύπο λιγότερο βαρύ και χοντρό, αλλά με πολύ δυνατό σκελετό, ένα σώμα κυλινδρικό και μυώδες κι ένα κεφάλι περισσότερο τετράγωνο.
Το πρότυπο του τρίχρωμου Αγγλο-γαλλικού καταγράφτηκε το 1978. Είναι ένας ενδιάμεσος τύπος μεταξύ του Γαλλικού τρίχρωμου και του Φοξ Χάουντ. Απ' το πρώτο έχει πάρει το χρωματισμό, τη γενική εμφάνιση και την υπεροχή, ενώ απ' το δεύτερο τις γραμμές αίματος, το μυϊκό σύστημα και την πληρότητα.
Σήμερα η ράτσα είναι πολύ σταθεροποιημένη και απολαμβάνει την εκτίμηση όλων των γάλλων κυνηγών για τα μεγάλα και πολύπλευρα κυνηγετικά προσόντα που διαθέτει, είναι πολύ διαδεδομένο και χρησιμοποιείται σ' όλα τα κυνήγια.

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Όπως είπαμε παραπάνω, οι Γάλλοι κάνουν το «μεγάλο κυνήγι», το «μικρό κυνήγι» και το «κυνήγι με όπλο».
Το τρίχρωμο Αγγλο-γαλλικό είναι ίσως ο μοναδικός ιχνηλάτης απ' τα μεγάλα «σκυλιά υπακοής» που χρησιμοποιείται και για τα τρία είδη κυνηγιού, με άριστα αποτελέσματα. Είναι ένα πολύπλευρο και πολυτάλαντο σκυλί, που ανταποκρίνεται σ' όλες τις απαιτήσεις των κυνηγών.
Άριστος σκύλος αγέλης για μεγάλα θηράματα, ακολουθεί με μεγάλη ευκολία «κρύο ντορό» σε δύσκολες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες. Εξαιρετικός στο λαγό με όπλο ή χωρίς. Μεγάλη δύναμη, μεγάλη αντοχή και καταδίωξη για πολλές ώρες, σε όλα τα εδάφη. Λεπτή όσφρηση, δυνατή και καθαρή φωνή.
Σκύλος μεγάλης κλάσης, με πάθος και μανία για το κυνήγι, ιδανικός για όλα τα τριχωτά θηράματα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ

ΚΕΦΑΛΙ: Κρανίο μετρίως φαρδύ, περισσότερο ίσιο, με ινιακό οστό ελαφρώς αναπτυγμένο και τα τόξα των φρυδιών ελαφρώς προεξέχοντα. Μάτια σε χρώμα καφέ, μεγάλα και κυκλωμένα με μαύρο χρώμα. Έξυπνη έκφραση. Μουσούδα μέσου μήκους και περίπου ίσο μήκος με το κρανίο, γενικώς ίσια με καθορισμένο αυλάκι. Πολύ ωραία σμιλευμένη κάτω απ' τα μάτια. Μύτη μαύρη με ανοιχτά ρουθούνια. Χείλια αρκετά αναπτυγμένα με φανερό πλάτος και ποτέ λεπτά. Αφτιά μέσου μήκους, δεμένα αρκετά μακριά στη γραμμή των ματιών, επίπεδα και
ελαφρώς γυριστά. Λαιμός μακρύς, δυνατός, χωρίς εμφανές προγούλι. Ώμοι μεγάλοι και επίπεδοι.
ΣΤΗΘΟΣ: Αρκετά φαρδύ και κατεβασμένο καλώς. Πλευρά μακριά και στρογγυλά, ποτέ επίπεδα.
ΡΑΧΗ: Συμπαγής με ευθύγραμμη συνέχεια. Οσφύς μεγάλη, μυώδης, ευθύγραμμη, περισσότερο κοντή. Λαγόνια πολύ ελαφρά ανασηκωμένα και αρκετά γεμάτα. Καπούλια κεκλιμένα με καλό μήκος.
ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΠΟΔΙΑ: Εξαιρετικά ίσια, δυνατά και κάθετα. Πόδια (κάτω άκρα) σκληρά, ξερά και στρογγυλά.
ΠΙΣΩ ΠΟΔΙΑ: Μηροί μυώδεις, κατεβασμένοι και σπαρταριστοί. Γοφοί καλά τοποθετημένοι, σε αρμονία με τα μπροστινά σκέλη. Κότσι μεγάλο, ελαφρώς κεκαμμένο.
ΟΥΡΑ: Πολύ καλό μήκος, με κομψή κλίση. Τρίχωμα πυκνό.
ΤΡΙΧΩΜΑ: Κοντό και περισσότερο ή λιγότερο δυνατό. Δέρμα άσπρο και μαύρο. Χρώμα τρίχρωμο, με περισσότερο συχνό το μαύρο σαμάρι που εκτείνεται σε μεγαλύτερη ή μικρότερη επιφάνεια. Το κόκκινο της φωτιάς ή του χαλκού, κατά προτίμηση να είναι λαμπερό και ζωηρό, χωρίς την ύπαρξη του ανθρακί. Το γκρίζο του λύκου είναι παραδεκτό. Οι υπερβολικές κηλίδες δεν είναι επιθυμητές.
ΥΨΟΣ: Το ύψος στο ακρώμιο είναι γύρω στα 60-70 cm για το αρσενικό και το θηλυκό.
ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Άνετος και γρήγορος με ισορροπία και ευστάθεια.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ: Ανοιχτό χρώμα στα μάτια, προγναθισμός, ξεβαμμένο κόκκινο, μίζερη εμφάνιση, γυρτή ουρά ή παρεκκλίνουσα. Ελαττώματα και κατασκευή που βλάπτουν συχνά την καλή εμφάνιση και εργασία του σκύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.