Για πόσους από εσάς ο σκυλάκος της φωτογραφίας δίνει το καλό παράδειγμα στον δικό σας; Μήπως, ο δικός σας σκύλος προβάλλει σθεναρή αντίσταση στην προσπάθειά σας να του δώσετε οποιοδήποτε χάπι; Έξυπνα τεχνάσματα για να το καταπιεί.
Με το που θα το μυρίσουν, ή θα το δουν, γίνονται… Λούης! Είναι οι σκύλοι που αρνούνται κατηγορηματικά να καταπιούν χάπι.
Και είναι «μια διαδικασία που ταλαιπωρεί αρκετούς κηδεμόνες σκύλων, η στιγμή που πρέπει να δώσουν ένα χάπι στον σκύλο τους, καθώς και μόνο στην όψη του εξαφανίζονται.
Πολλοί από εμάς αναρωτιόμαστε, πώς γίνεται να μην τρώνε το χάπι, ενώ είναι ικανοί να φάνε οτιδήποτε άλλο βρουν από κάτω. Πέρα από το γευστικό κομμάτι, που δυσκολεύει τους σκύλους, τα χάπια έχουν μια υφή, την οποία ο σκύλος δεν είναι καθόλου συνηθισμένος να νιώθει στο στόμα του. Οπότε, αντιδρά σαν κάτι που πρέπει να «αποβάλει», εξηγεί ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σοφοκλής Μακρινός.
Βέβαια, όπως διευκρινίζει ο κ. Μακρινός, υπάρχουν και οι σκύλοι που τρώνε τα χάπια χωρίς κανένα θέμα.
Αν, λοιπόν, έχετε ένα σκυλάκι που δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τα χάπια, «η διαδικασία αυτή δεν χρειάζεται να καταλήγει στο να κυνηγάμε τον σκύλο μας γύρω – γύρω στο σαλόνι, ώστε να του δώσουμε ένα χάπι.
Υπάρχουν διαφορά «κόλπα» που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να γίνει η ζωή μας πιο εύκολη», καθησυχάζει ο κ. Μακρινός.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, σύμφωνα με τον θετικό εκπαιδευτή, είναι να ρωτήσετε τον κτηνίατρο σας αν το συγκεκριμένο χάπι μπορεί να κοπεί/θρυμματιστεί, καθώς θα έκανε αρκετά πιο εύκολη τη διαδικασία.
Πώς θα …χρυσώσετε το χάπι
«Για να μην ξεκινήσουν από την αρχή στραβά τα πράγματα, πρέπει να βγάζουμε το χάπι από τη συσκευασία σε άλλον χώρο, και όχι μπροστά στον σκύλο μας. Έτσι, τον προϊδεάζουμε για το τι θα ακολουθήσει», επισημαίνει ο κ. Μακρινός και συνεχίζει: «Μια από τις πιο κλασσικές μεθόδους είναι να κρύβουμε το χάπι μέσα σε μια λιχουδιά. Υπάρχουν λιχουδιές με εσοχές, όπου μπορούμε πολύ εύκολα να κρύψουμε το χάπι.
Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι, αφού πιάσουμε το χάπι και το βάλουμε στη λιχουδιά, να πλύνουμε τα χεριά μας. Μην ξεχνάμε ότι οι σκύλοι έχουν εξαιρετικά καλή όσφρηση, και μπορεί να το μυρίσουν πάνω μας. Δεν θα ξεγελαστούν τόσο εύκολα».
Αν το έχετε ήδη δοκιμάσει αυτό, αλλά ο σκύλος σας, ενώ τρώει με μεγάλη ευχαρίστηση, φτύνει το χάπι, ο κ. Μακρινός προτείνει: «Στην περίπτωση που ο σκύλος μας μπορεί να το ξεχωρίσει ανάμεσα στη λιχουδιά, μπορούμε να δοκιμάσουμε να το κρύψουμε σε αρκετά πιο έντονες γεύσεις, όπως σε ένα λουκάνικο Φρανκφούρτης, συκωτάκια, ή καρδιά από κοτόπουλο. Όλα αυτά είναι αρκετά εύκολα να τα βρει κάνεις στο εμπόριο».
Κάτι άλλο που βοηθά στο να «ξεγελάσουμε» τον σκύλο μας, σύμφωνα με τον κ. Μακρινό, είναι να του δώσουμε πρώτα μερικές ίδιες λιχουδιές, χωρίς χάπι μέσα, σε γρήγορο ρυθμό. Στη συνέχεια του δίνουμε εκείνη με τον χάπι, και αμέσως πάλι μια κενή. Έτσι, ο σκύλος είναι συγκεντρωμένος στο να φάει γρήγορα τις λιχουδιές. Και μένει με μια θετική ανάμνηση, καθώς η διαδικασία δεν τελείωσε με το χάπι.
«Επίσης, είναι γνωστό το φαινόμενο του contra freeloading. Αυτό μας λέει ότι ένας οργανισμός, όσο περισσότερο προσπαθήσει για ένα πόρο, τόσο μεγαλώνει η αξία του πόρου αυτού. Έτσι, άμα δείξουμε στον σκύλο μας ότι πρέπει να «κερδίσει» τη λιχουδιά μέσω εκπαίδευσης, είναι αρκετά πιθανό να τη φάει, καθώς θα έχει πολύ μεγαλύτερο κίνητρο».
Αν δοκιμάσετε όλα αυτά τα «κόλπα» και δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας, λέει ο κ. Μακρινός, για να σας δείξει την τεχνική με την οποία βάζουμε με το χέρι μας το χάπι μέσα στο στόμα του.
Και καταλήγει: «Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να «ξεγελάσουμε» τους σκύλους, όσον αφορά αυτό το θέμα, αλλά όλες οι παραπάνω μέθοδοι μπορεί να κάνουν αρκετά πιο εύκολη τη ζωή μας».
Ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σοφοκλής Μακρινός |
● Ο κύριος Σοφοκλής Μακρινός γεννήθηκε στην Αθήνα και το 2014 πέρασε μέσω Πανελλήνιων στο Τμήμα Μηχανικών Αντιρρύπανσης στην Κοζάνη. Εκεί υιοθετεί τον πρώτο του σκύλο, τον Σαμ, και χάρη σε αυτόν μπαίνει ενεργά στον χώρο του εθελοντισμού, συνειδητοποιώντας ότι η αγάπη του για τα ζώα είναι μεγαλύτερη από οτιδήποτε άλλο. Έτσι, αποφασίζει να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό και σπουδάζει θετικός εκπαιδευτής στη σχολή Dogfully της Εριέττας Καραμπέτσου, από την οποία και αποφοίτησε. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στη γνωσιακή λειτουργία του σκύλου στο Πανεπιστήμιο Duke (Dog Emotionand Cognition by Duke University), όπως και μαθήματα στη συμπεριφορά και ευζωία του συγχρόνου κατοικίδιου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Animal Behavior and Welfare by the University of Edinburgh). Τέλος, έχει παρακολουθήσει σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών στον σκύλο.
Πηγή: ygeiamou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου