Ορισμένοι κηδεμόνες σκύλων, ίσως, δεν γνωρίζουν ότι τα εργαλεία εκπαίδευσης που χρησιμοποιούν για να σταματήσουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές, μπορούν να δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα. Μάθετε, λοιπόν, γιατί είναι αναποτελεσματικά και επικίνδυνα.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα εργαλεία εκπαίδευσης/αξεσουάρ σκύλων, που διαβεβαιώνουν ότι θα εξαλείψουν μη επιθυμητές συμπεριφορές, όπως είναι το γάβγισμα και το τράβηγμα στη βόλτα.
«Όταν ο σκύλος μας παρουσιάζει μια ενοχλητική συμπεριφορά, αυτό μας κάνει να νιώθουμε δυσφορία, άγχος και στρες.
Η πρώτη μας αντίδραση, συνήθως, είναι να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε άμεσα τη συμπεριφορά αυτή, που ενοχλεί εμάς, αλλά, ίσως, και τους γείτονες.
Η παγίδα, όμως, στην οποία πέφτουμε σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι εστιάζουμε στα συμπτώματα, και όχι στην αιτία.
Πίσω από κάθε συμπεριφορά κρύβεται μια αιτία που την προκαλεί. Εάν προσπαθήσουμε να διορθώσουμε μόνο τη συμπεριφορά, δηλαδή το σύμπτωμα, και δεν αναζητήσουμε την αιτία πίσω από αυτή, είναι πολύ πιθανό να συμβεί το εξής: ακόμη και αν διορθώσουμε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, μπορεί ο σκύλος μας να εκδηλώσει άλλα συμπτώματα, δηλαδή καινούργια προβληματική συμπεριφορά, εφόσον η αιτία θα συνεχίσει να υφίσταται και θα ψάχνει τρόπο να εκδηλωθεί!», διευκρινίζει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.
Για να κατανοήσουμε ότι οι άμεσες λύσεις δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά προκαλούν επιπλέον προβλήματα, ακόμα και υγείας, η κα Γρυπάρη, δίνει δύο παραδείγματα:
«Ένα συνηθισμένο πρόβλημα είναι το ανεξέλεγκτο γάβγισμα. Κάποιοι σκύλοι τείνουν να γαβγίζουν αμέσως σε κάποιο ερέθισμα, να μην μπορούν να σταματήσουν, και αυτό να γίνεται όλες τις ώρες. Κάτι τέτοιο είναι, φυσικά, ενοχλητικό για όλους.
Οι κηδεμόνες, λοιπόν, για να διορθώσουν το γάβγισμα, συνήθως καταφεύγουν σε διάφορες «εκπαιδευτικές πατέντες» -με ή χωρίς την παρότρυνση ενός εκπαιδευτή-, όπως κάποια αξεσουάρ αμφίβολης αποτελεσματικότητας (περιλαίμια με υπερήχους, ή που ψεκάζουν νερό, ή, ακόμα χειρότερα, που προκαλούν ηλεκτροσόκ στον σκύλο).
Όλες αυτές οι μέθοδοι παρουσιάζουν τρία τρανά μειονεκτήματα. Πρώτον, κλονίζουν την εμπιστοσύνη του σκύλου προς τον κηδεμόνα του. Δεύτερον, τις περισσότερες φορές δεν είναι, καν, αποτελεσματικές, διότι η αιτία εξακολουθεί να υπάρχει και, σίγουρα, θα εκδηλωθεί με άλλο τρόπο. Και, τρίτον, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν νέα προβλήματα σε έναν σκύλο, ο οποίος, ήδη, έχει κάποια θέματα.
Στην περίπτωση του γαβγίσματος, οι αιτίες που το προκαλούν μπορεί να είναι ανασφάλεια, διάφορες φοβίες, αρνητικά βιώματα, νευρικότητα, εμμονικές τάσεις, κληρονομικότητα, και πολλά άλλα.
Εάν, λοιπόν, δεν δούμε τον σκύλο ως ολότητα, και δεν ψάξουμε τις βαθύτερες αιτίες που προκαλούν αυτή τη συμπεριφορά, ποτέ δεν θα καταφέρουμε να τη διορθώσουμε μια για πάντα.
Το δεύτερο παράδειγμα είναι το τράβηγμα. Πολλοί σκύλοι έχουν την τάση να τραβούν στη βόλτα, και οι κηδεμόνες καταφεύγουν σε αξεσουάρ, όπως ο πνίχτης, για να τιθασεύουν αυτή τη συμπεριφορά.
Αλλά αυτό που κάνει ο πνίχτης, είναι να διαταράσσει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του σκύλου και του κηδεμόνα του, να προκαλεί σωματικούς τραυματισμούς, και να προκαλεί άλλα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως επιθετικότητα, ή φόβο, λόγω πόνου.
Φυσικά, και αυτό το αξεσουάρ διορθώνει το σύμπτωμα, και όχι την αιτία.
Η αιτία του τραβήγματος στη βόλτα μπορεί να είναι η συσσωρευμένη ενέργεια, η έλλειψη καθοδήγησης στη βόλτα, η ανάγκη του σκύλου για κοινωνικοποίηση, ή το ότι είναι ευερέθιστος στα διάφορα ερεθίσματα που συναντά. Και πολλά άλλα, φυσικά.
Εν ολίγοις, όπως λέει η κα Γρυπάρη, «όλα αυτά τα αξεσουάρ που υπόσχονται ότι διορθώνουν κάποιες συμπεριφορές γρήγορα και χωρίς κόπο, είναι αναποτελεσματικά, ή ακόμα και επικίνδυνα.
Οι κηδεμόνες σκύλων θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχουν «μαγικά ραβδιά», που λύνουν τα προβλήματα ως δια μαγείας.
Ο σκύλος μας προσπαθεί να μας μιλήσει μέσα από διάφορες προβληματικές συμπεριφορές, κι εμείς οφείλουμε να τον αφουγκραστούμε, ώστε να βρούμε την πραγματική αιτία του προβλήματος και να την επιλύσουμε σωστά, με προσωπική δουλειά και πολλή υπομονή».
● Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.
Πηγή: ygeiamou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου