Μήπως οι μη επιθυμητές συμπεριφορές του σκύλου οφείλονται σε ατυχείς πράξεις που κάναμε άθελά μας;
Καθοριστικό για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός σκύλου είναι το χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωσή του.
Είναι η χρονική περίοδος που οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς την ανατροφή του σκύλου τους, γιατί, όπως τονίζει ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης, εκπαιδευτής σκύλων, «οι περισσότερες ανεπιθύμητες συμπεριφορές ενός σκύλου, συμπεριλαμβανομένων και των επιθετικών συμπεριφορών, οφείλονται σε λάθη που γίνονται σε μικρές ηλικίες – κυρίως κατά την περίοδο της κοινωνικοποίησης».
Εξηγεί ότι κοινωνικοποίηση είναι η διαδικασία κατά την οποία το κουτάβι γνωρίζει τον κόσμο και καταγράφει τις πρώτες του εικόνες, κάνοντας θετικές ή αρνητικές συνδέσεις.
«Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως όλοι οι σκύλοι δεν έχουν την ίδια ιδιοσυγκρασία. Άλλοι είναι θαρραλέοι, άλλοι ανασφαλείς, κ.ο.κ. Ο τρόπος της κοινωνικοποίησης, λοιπόν, διαφέρει από σκύλο σε σκύλο, αναλόγως της ιδιοσυγκρασίας, της φυλής, του γονιδιακού υπόβαθρου, κά. Γι’ αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, να μας καθοδηγήσει στα πρώτα του βήματα», επισημαίνει ο κ. Πιτσικάλης.
Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, σύμφωνα με τον κ. Πιτσικάλη, είναι να φέρνουν σε επαφή τον σκύλο τους με οποιονδήποτε άγνωστο σκύλο συναντούν στον δρόμο.
Αυτό είναι ένα τεράστιο ρίσκο, ακόμη κι αν ο ιδιοκτήτης του άλλου σκύλου μας ενημερώνει για τις φιλικές του προθέσεις.
Ένα αναπάντεχο δάγκωμα μπορεί να ακολουθεί τη συμπεριφορά του σκύλου μας για όλη του τη ζωή.
Ο κ. Πιτσικάλης αναφέρεται και στους ανθρώπους που πλησιάζουν έναν σκύλο κατά την περίοδο της κοινωνικοποίησής του.
«Ένα συμπαθέστατο κουτάβι θα μαγνητίσει πολλούς ανθρώπους, ώστε να το πλησιάσουν και να το χαϊδέψουν. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ανθρώπων δεν γνωρίζει πώς να το πλησιάσει, με αποτέλεσμα, κάποιες φορές, η καλή πρόθεση των ξένων να αποβεί μία τραυματική εμπειρία για ένα κουτάβι. Η παραβίαση της προσωπικής ζώνης ενός σκύλου μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα θέματα συμπεριφοράς», υπογραμμίζει ο κ. Πιτσικάλης και αναφέρει ότι τα λάθη που κάνουμε όταν ο σκύλος μας επιδεικνύει επιθετικές συμπεριφορές προς άλλους ανθρώπους ή ζώα, είναι πολλά.
«Καταρχάς, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων δεν ασχολούνται ουσιαστικά μαζί του κατά τη διάρκεια της βόλτας. Περπατούν «απαθέστατοι», κρατώντας απλώς τον οδηγό του. Αν ξαφνικά συναντήσει έναν άλλον σκύλο και αντιδράσει, εκείνοι κάνουν το λάθος να τον μαλώνουν, τις περισσότερες φορές τραβολογώντας τον. Αμέσως μετά επιστρέφουν στην «απαθέσταστη» στάση τους.
Από νεαρή ηλικία θα πρέπει να έχουμε αναπτύξει τέτοια σχέση με τον σκύλο μας, ώστε να είμαστε αρκετά «σημαντικοί» για εκείνον. Με άλλα λόγια, να είμαστε πιο σημαντικοί από άλλα ερεθίσματα. Αν εμείς είμαστε ο κύριος πόρος του σκύλου μας, και ξέρει πως μαζί μας θα παίξει π.χ. με το μπαλάκι του, ή θα πάρει τροφή από εμάς, τότε την ενέργεια του κατά τη διάρκεια του περιπάτου την εκτονώνει στη συνεργασία και την αλληλεπίδραση μαζί μας, και όχι ψάχνοντας να βρει κάποιο άλλο ερέθισμα. Με την εκπαίδευσή του και θετικές συνδέσεις, ο σκύλος μας, όταν βρεθεί σε μία άβολη κατάσταση, θα στραφεί σε εμάς», διευκρινίζει ο κ. Πιτσικάλης.
Τέλος, τονίζει πως η αξιολόγηση των ανωτέρω συμπεριφορών από κάποιον επαγγελματία κρίνεται αναγκαία, και πως η αλλαγή συμπεριφοράς, τις περισσότερες φορές, είναι δυνατόν να επιτευχθεί.
Ο εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Πιτσικάλης |
* Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με 20ετή εμπειρία. Το 1994, σε ηλικία 16 ετών, πέρασε τις Εξετάσεις Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) με τον πρώτο του σκύλο, ένα θηλυκό Doberman ονόματι Υβόν. Η εξέταση Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) είναι μια εξέταση κατά την οποία ο σκύλος πρέπει να παρουσιάσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, αλλά και τη σχέση και υπακοή του προς τον ιδιοκτήτη του.
Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, τόσο εκπαίδευσης σκύλων όσο και Κυναθλημάτων (Knut Fuchs, Peter Scherk, Ivan Balabanov, Bart Bellon, κ.ά). Το 2013 κατέκτησε τον τίτλο IPO III (IGP III), τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας του αθλήματος, που περιλαμβάνει καθήκοντα προστασίας, υπερπήδηση εμποδίου με επαναφορά αντικειμένου, αναρρίχηση τοίχου, υπακοή και ιχνηλασία. Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις μορφολογίας, παίρνοντας δύο φορές τον Τίτλο “Πρωταθλητής Ελλάδος” με τον σκύλο του Diesel – pedigree name: Dreamingabout twister chaser o’bg. Έχει πιστοποίηση Ερεθιστή (IGP Helper) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Έρευνας και Διάσωσης με εισηγητή τον Borut Modic. Επιλέχθηκε και συμμετείχε ως Ιχνηθέτης (IGP Track Layer) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών που διεξήχθη τον Μάιο του τρέχοντος έτους (2022) στην Ελλάδα. Έχει ζήσει και εργαστεί ως εκπαιδευτής σκύλων στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μεγάλη εμπειρία σε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς και ιδιαίτερα με επιθετικές συμπεριφορές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Πηγή: ygeiamou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου