Τον γύρο του Διαδικτύου κάνουν δεκάδες βίντεο και φωτογραφίες, που δείχνουν παιδιά να αγκαλιάζουν, να πιάνουν τη μύτη, τα αυτιά και τη μουσούδα του σκύλου της οικογένειας. Πότε αυτές οι συμπεριφορές χρειάζονται την προσοχή μας.
Αναμφίβολα, το παιδί και ο σκύλος μπορούν να αναπτύξουν μία αξιοθαύμαστη σχέση. Αρκεί, εμείς, οι ενήλικοι, να γνωρίζουμε τη «γλώσσα του σώματος» του σκύλου και να καθοδηγήσουμε σωστά το παιδί.
«Δεκάδες βίντεο και φωτογραφίες παιδιών με σκύλους κυκλοφορούν, πλέον, στο Διαδίκτυο, με πολλαπλά σχόλια να ακολουθούν, όπως «Τι γλυκό!», «Πόσο αγαπιούνται», και άλλα παρόμοια.
Μία υπέροχη σχέση, που μας απασχολεί συχνά για διάφορους λόγους», λέει η εκπαιδεύτρια σκύλων με εμπειρία στην ιδιαίτερη σχέση σκύλου και παιδιών, Εριέττα Καραμπέτσου.
Αναφέρει πως η εικόνα ενός παιδιού που αγκαλιάζει έναν σκύλο, είναι ένα θέαμα που προκαλεί ωραία και, πολλές φορές, συναισθήματα συγκίνησης. Κάποιες φορές, όμως, τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν.
Τονίζει πως το θέμα παιδί και σκύλος είναι πάντα επίκαιρο και, φυσικά, πολύ σοβαρό.
«Δυστυχώς, οι περισσότερες οικογένειες δεν το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη και, τις περισσότερες φορές, ασχολούνται με το θέμα όταν παρουσιαστεί πρόβλημα σε αυτόν τον ιδιαίτερο δεσμό.
Ας αναφέρουμε, όμως, επιγραμματικά τα οφέλη που έχει στην ψυχική και σωματική υγεία ενός παιδιού, η συνύπαρξη με έναν σκύλο, όπως μας ενημερώνουν για αυτά ειδικοί επιστήμονες (παιδίατροι, παιδοψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί).
• Έχουν καλύτερη υγεία
• Είναι πιο συνεργάσιμα
• Έχουν περισσότερη φυσική δραστηριότητα
• Είναι πιο χαρούμενα
• Έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς
• Αντιμετωπίζουν λιγότερες μαθησιακές δυσκολίες
• Αυξημένη αυτοπεποίθηση
• Είναι πιο «συμπονετικά»
• Εμφανίζουν αυξημένο αίσθημα ευθύνης
Από την άλλη, ένας σκύλος που συμβιώνει με ένα, ή και περισσότερα, παιδιά, μπορεί να απολαμβάνει διασκεδαστικές δραστηριότητες μαζί τους, τη συντροφικότητα και τη φροντίδα τους», επισημαίνει η κα Καραμπέτσου.
Στο σημείο αυτό η κα Καραμπέτσου υπογραμμίζει ότι πρέπει να υπάρχει μία βασική προϋπόθεση. Τα παιδιά να είναι ενημερωμένα, και σε θέση να αντιληφθούν τη διάθεση του σκύλου κάθε στιγμή, ώστε να μην τον ενοχλούν, παραβιάζοντας την προσωπική του ζώνη ασφαλείας.
Με άλλα λόγια, εξηγεί πως κάθε σκύλος είναι διαφορετικός. Πως όλες οι στιγμές της ημέρας δεν είναι ίδιες για εκείνον – όπως και για εμάς, τους ανθρώπους, άλλωστε.
«Υπάρχουν σκύλοι που απολαμβάνουν τη συναναστροφή με παιδιά, και άλλοι που για διάφορους λόγους, όχι. Όπως και να έχει, ακόμη και στην πρώτη περίπτωση, πρέπει να κατανοήσουμε πως “όλες οι ώρες δεν είναι ίδιες”. Ως εκ τούτου, οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να ενοχληθεί, ανά πάσα στιγμή.
Ο περισσότερος κόσμος, βλέποντας έναν σκύλο που, ενώ τον χαϊδεύει ένα παιδί, χασμουριέται, θα συμπεράνει πως εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή ο εν λόγω σκύλος νυστάζει.
Η αλήθεια είναι πως ένας σκύλος που χασμουριέται όταν έρχεται σε επαφή με κάποιον άνθρωπο, ή ένα ερέθισμα/περιβάλλον, δηλώνει πως νιώθει άβολα, βιώνει μία στρεσσογόνο κατάσταση, και επιθυμεί να «απαλλαγεί»», εξηγεί η κα Καραμπέτσου.
Κάποιες άλλες συνηθισμένες συμπεριφορές, σύμφωνα με την εκπαιδεύτρια σκύλων, που δείχνουν πως ένας σκύλος νιώθει άβολα -πολλές φορές ακόμη και απειλή- είναι η αποστροφή του κεφαλιού του, το γλείψιμο της μύτης του, η αποστροφή όλου του σώματος του, η προσπάθεια «διαφυγής» και απομόνωσης, κ.λπ.
«Το ότι ένας σκύλος νιώθει άβολα στην επαφή του με ένα παιδί, μπορεί να οδηγήσει σε μία μη επιθυμητή συμπεριφορά του σκύλου προς το παιδί, έναν τραυματισμό, κ.ά.
Η «γλώσσα του σώματος» του σύγχρονου κατοικίδιου σκύλου είναι πολύ πλούσια, και μέσω αυτής επικοινωνεί τη διάθεση και τις προθέσεις του.
Σε περίπτωση που δεν το σεβαστούμε, το πιθανότερο είναι, ο σκύλος να προσπαθήσει να απαλλαγεί από τη δυσάρεστη κατάσταση με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί. Οπότε, όπως καταλαβαίνουμε, πρόκειται για θέμα ασφάλειας, τόσο των παιδιών όσο και του σκύλου».
Τέλος, η κα Καραμπέτσου τονίζει πως η ενημέρωση όλης της οικογένειας, η εκπαίδευση των παιδιών και η ενεργή επίβλεψη της συναναστροφής τους με τον σκύλο της οικογένειας, είναι υψίστης σημασίας για την αρμονική συμβίωση. Διότι το ζητούμενο από όλους μας είναι να είμαστε εμείς, ως κηδεμόνες, χαρούμενοι με τον σκύλο μας, και εκείνος μαζί μας.
Υ.Γ. Ύστερα από όλες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες, ας δούμε με άλλο μάτι το παρακάτω βίντεο.
Η επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, σύμβουλος συμπεριφοράς, ψυχολογίας και ευζωίας σκύλων, Εριέττα Καραμπέτσου |
H κυρία Εριέττα Καραμπέτσου είναι επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, σύμβουλος συμπεριφοράς, ψυχολογίας και ευζωίας σκύλων με εξειδίκευση στα θέματα που σχετίζονται με τον αποχωρισμό ως η μοναδική πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια CSAT (Certified Separation Anxiety Trainer by Malena De Martini Treating Separation Anxiety in Dogs Academy) στην Ελλάδα. Είναι απόφοιτη της Ακαδημίας Εκπαιδευτών Victoria Stilwell Academy με θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στο Wigan του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2017 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Τέχνη του να επικοινωνώ με το σκύλο μου», από τις Εκδόσεις Φυλάτος. Έχει πιστοποίηση πρώτων βοηθειών σε σκύλους από το British College of Canine Studies και είναι μέλος του Doggone Safe ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια για ενημερώσεις Αποφυγής Δαγκώματος σε παιδιά και ενηλίκους (Dog Bite Safety Educator). Παραδίδει δωρεάν μαθήματα για αδέσποτους σκύλους και διατελεί ως μέλος σε πενταμελείς επιτροπές δήμων για τη διαχείριση αδέσποτων.
Πηγή: ygeiamou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου