Η επιθετικότητα ενός σκύλου δεν εμφανίζεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Αντιθέτως, ο σκύλος, προτού την εκδηλώσει και γίνει αντιληπτή σε εμάς, έχει δείξει σημάδια για κάτι που τον απειλεί. Δείτε ποιοι είναι οι λάθος χειρισμοί που πρέπει να αποφύγετε.
Η επιθετικότητα του σκύλου είναι μια συμπεριφορά που προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητα, και οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων οφείλουν να βοηθήσουν τον σκύλο τους να τη ξεπεράσει.
Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τη φράση: «Περίμενε να τον βάλω στο μέσα δωμάτιο, γιατί επιτίθεται στους ξένους», ή «Δεν μπορώ να έρθω μαζί σας, γιατί αντιδρά με άλλους σκύλους».
Τι σημαίνει επιθετικότητα και σε ποιους παράγοντες οφείλεται
«Οι επιθετικές συμπεριφορές, ή τάσεις, είναι από τα συνηθέστερα προβλήματα ιδιοκτητών σκύλων στις μέρες μας. Όταν μιλάμε για επιθετικές συμπεριφορές, εννοούμε τη φυσική άμυνα του ζώου απέναντι στην υποτιθέμενη απειλή», αναφέρει ο εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Πιτσικάλης.
Διευκρινίζει ότι επιθετικές συμπεριφορές ενός σκύλου συναντάμε απέναντι σε ανθρώπους και σε άλλα ζώα, ή απέναντι σε συγκεκριμένες συνθήκες, ερεθίσματα και περιβάλλοντα.
Επίσης, τονίζει πως μία επιθετική συμπεριφορά δεν εκδηλώνεται ξαφνικά, αλλά, στις περισσότερες περιπτώσεις ο σκύλος έχει επιδείξει προειδοποιητικά σημάδια.
Συνήθως, όπως λέει ο κ. Πιτσικάλης, μία επιθετική συμπεριφορά προέρχεται: α) από την ανασφάλεια του σκύλου, β) από την έλλειψη κοινωνικοποίησής του, γ) είναι γονιδιακά ορμώμενη, δ) είναι αποτέλεσμα λάθος χειρισμού από το περιβάλλον του, ε) μπορεί να προέρχεται από κάποιο θέμα υγείας (πόνος).
Τι λάθη κάνουμε – Φταίει ο σκύλος, τελικά, ή η οικογένειά του;
«Σε όλες τις περιπτώσεις, βασικό παράγοντα παίζει ο ιδιοκτήτης και η συμπεριφορά του προς τον σκύλο του.
Η συνεργασία με έναν έμπειρο εκπαιδευτή σκύλων κρίνεται απαραίτητη. Διότι, πρώτον, θα αξιολογήσει την αιτία προέλευσης των εν λόγω συμπεριφορών (ανασφάλεια, γονιδιακό υπόβαθρο, περιβάλλον κ.λπ.) και, επιπροσθέτως, θα διδάξει τον ιδιοκτήτη τον τρόπο σκέψης και μάθησης του σκύλου του, και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός κώδικα επικοινωνίας μεταξύ τους.
Συχνά, η ημιμάθεια και οι λάθος χειρισμοί της οικογένειας δεν βοηθούν έναν σκύλο να ξεπεράσει μία δυσάρεστη για αυτόν συνθήκη, καθώς δεν λαμβάνει ξεκάθαρα μηνύματα. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αύξηση της ανασφάλειας του ζώου και, ως εκ τούτου, η αύξηση των επιθετικών συμπεριφορών», επισημαίνει ο κ. Πιτσικάλης.
Σε αυτό το σημείο εξηγεί πως, πολλές φορές, επιβραβεύουμε τον σκύλο μας όταν εκείνος δείχνει ανασφάλεια, και ότι με αυτόν τον τρόπο τον «μπερδεύουμε».
«Αν, για παράδειγμα, ένας σκύλος, μικρός σε ηλικία, δείχνει να μη νιώθει άνετα όταν ανοιγοκλείνουμε έναν κάδο σκουπιδιών, η ορθή αντιμετώπιση δεν είναι να «ταΐσουμε» τον σκύλο μας, αλλά να τον βοηθήσουμε να ξεπεράσει την ανασφάλειά του εκπαιδευτικά.
Πολλές φορές, βλέπουμε σκύλους να αντιδρούν με επιθετικές συμπεριφορές όταν κάποιος άγνωστος έρχεται σε επαφή μαζί τους. Πρόκειται για μία αυτο-επιβραβευόμενη συμπεριφορά, καθώς, κάθε φορά που ο σκύλος μας «αγριεύει» σε κάποιον άγνωστο, και εκείνος αποσύρεται, ο σκύλος μας θεωρεί πως αυτή η συμπεριφορά «τον σώζει»», διευκρινίζει ο εκπαιδευτής σκύλων.
Τέλος, ο κ. Πιτσικάλης υπογραμμίζει ότι: «Πριν ακόμα καταλήξουμε στο με ποιον σκύλο θα συμβιώσουμε, η καλύτερη πρόληψη είναι μια συζήτηση με τον εκπαιδευτή μας. Και, φυσικά, η παρουσία του από την πρώτη μέρα της κοινής μας συμβίωσης, ώστε να θέσουμε τις σωστές βάσεις».
Ο εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Πιτσικάλης |
● Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με 20ετή εμπειρία. Το 1994, σε ηλικία 16 ετών, πέρασε τις Εξετάσεις Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) με τον πρώτο του σκύλο, ένα θηλυκό Dobermanονόματι “Υβόν”. Η εξέταση Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) είναι μια εξέταση κατά την οποία ο σκύλος πρέπει να παρουσιάσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, αλλά και τη σχέση και υπακοή του προς τον ιδιοκτήτη του. Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, τόσο εκπαίδευσης σκύλων όσο και Κυναθλημάτων (Knut Fuchs, Peter Scherk, Ivan Balabanov, Bart Bellon, κ.ά). Το 2013 κατέκτησε τον τίτλο IPO III (IGP III), τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας του αθλήματος, που περιλαμβάνει καθήκοντα προστασίας, υπερπήδηση εμποδίου με επαναφορά αντικειμένου, αναρρίχηση τοίχου, υπακοή και ιχνηλασία. Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις μορφολογίας, παίρνοντας δύο φορές τον Τίτλο “Πρωταθλητής Ελλάδος” με τον σκύλο του Diesel – pedigree name: Dreaming abouttwister chaser o’bg. Έχει πιστοποίηση Ερεθιστή (IGP Helper) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Έρευνας και Διάσωσης με εισηγητή τον Borut Modic. Επιλέχθηκε και συμμετείχε ως Ιχνηθέτης (IGP Track Layer) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών που διεξήχθη τον Μάιο του τρέχοντος έτους (2022) στην Ελλάδα. Έχει ζήσει και εργαστεί ως εκπαιδευτής σκύλων στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μεγάλη εμπειρία σε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς και ιδιαίτερα με επιθετικές συμπεριφορές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Πηγή: ygeiamou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου