«Η βόλτα του σκύλου μας, που (θα πρέπει να) είναι άμεσα συνυφασμένη με την κοινωνικοποίησή του, είναι από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στη ζωή του!
Όταν βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα, δεν το κάνουμε μόνο για την τουαλέτα του. Η βόλτα θα πρέπει να είναι κυρίως μια ευκαιρία για δημιουργική διάδραση με το περιβάλλον και τον έξω κόσμο: τόσο εμείς όσο και ο σκύλος μας κοινωνικοποιούμαστε, παίζουμε, κάνουμε γνωριμίες, έχουμε ανοιχτές τις «κεραίες» μας για τα ερεθίσματα που θα δεχθούμε», αναφέρει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.
Καθώς οι ρυθμοί της ζωής μας είναι καταιγιστικοί και υπάρχει πολύ στρες και άγχος, η βόλτα με τον σκύλο μας, θα πρέπει να είναι, όπως μας προτρέπει η κα Γρυπάρη, μια καλή ευκαιρία για εμάς να «αδειάσουμε το μυαλό μας» και να «γεμίσουμε τις μπαταρίες μας». Και για εκείνον – τον σκύλο μας- να είναι μια ευκαιρία για να απολαύσει μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, που θα τον ενθουσιάσει!
«Μου προκαλεί λύπη το γεγονός ότι (ευτυχώς λίγοι) κηδεμόνες σκύλων θεωρούν – έπειτα από υποδείξεις κάποιων ειδικών-, ότι ο σκύλος στη βόλτα θα πρέπει να είναι ούτε λίγο ούτε πολύ… ρομπότ! Να βρίσκεται δηλαδή σε όλη τη βόλτα στη θέση «δίπλα», να λερώνει με εντολή σε ένα συγκεκριμένο σημείο, να μην ενδιαφέρεται να γνωρίσει άλλους σκύλους και γενικά να παρουσιάζει την εικόνα ενός «στρατιωτικού σκύλου σε αποστολή»…», λέει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων.
Η σωστή κοινωνικοποίηση, λοιπόν, θα ενισχύσει την οξυδέρκειά του. Επίσης, εάν έχετε την τύχη να μπορείτε να πάρετε τον σκύλο σας στη δουλειά, στην καφετέρια, στο εστιατόριο, στο ταξίδι, στις διακοπές και όπου αλλού πηγαίνετε, αυτό θα διευρύνει πολύ τους πνευματικούς του ορίζοντες.
3) Ο σκύλος δεν είναι ευτυχισμένος: Ο σκύλος είναι ένα πλάσμα ζωντανό, που θέλει να έχει διάδραση με διάφορα ερεθίσματα, τα οποία και θα διαμορφώσουν τον χαρακτήρα του. Εάν, λοιπόν, εμείς δεν του επιτρέπουμε να αλληλεπιδρά με άλλους σκύλους, να έρχεται σε επαφή με διάφορα ερεθίσματα και, τέλος, να κάνει πράγματα που θα τον χαροποιήσουν πραγματικά – όπως το να κυλιστεί στο χώμα ή τη λάσπη, ή να σκάψει λακκούβες-, τότε πραγματικά δεν θα είναι ευτυχισμένος.
Η βόλτα, λοιπόν, όπως τονίζει η κα Γρυπάρη, δεν είναι η κατάλληλη ευκαιρία, ώστε να κάνουμε επίδειξη την πειθαρχία του σκύλου μας – ναι, θα δουλέψουμε κάποιες εντολές της βασικής εκπαίδευσης, χωρίς ωστόσο υπερβολές, εμμονές και άστοχες απαιτήσεις.
Καταλήγει λέγοντας ότι: «Ο σκύλος μας, μας προσφέρει πάρα πολλά και δεν μας ζητάει σχεδόν τίποτα. Δικαιούται, λοιπόν, να του αφιερώσουμε λίγη ώρα και να του χαρίσουμε μια βόλτα ποιοτική, απαλλαγμένη από άγχος και στρες. Ας κάνουμε τη βόλτα έτσι όπως τη θέλει ο σκύλος μας για να είναι ευτυχισμένος!».
*Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.
Πηγή: ygeiamou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου