Το γαύγισμα είναι το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα των σκύλων και αποτελεί έναν από τους τρόπους επικοινωνίας. Οι σκύλοι γαυγίζουν, όταν θέλουν να επικοινωνήσουν κάτι με τους όμοιους τους, αλλά και με τους ανθρώπους.
Υπάρχουν, όμως, φορές που το γαύγισμα τους γίνεται έντονο και γεννά προβληματισμούς, ειδικά σε ώρες κοινής ησυχίας. Η διαπίστωση του λόγου που γαυγίζουν τα σκυλάκια θα μας λύσει τις απορίες.
Γιατί, λοιπόν, γαυγίζουν επίμονα τα σκυλάκια μας και τι θέλουν να επικοινωνήσουν;
Γιατί γαυγίζουν οι σκύλοι;
Οι λόγοι για τους οποίους γαυγίζουν τα σκυλάκια μας ποικίλουν ανάλογα με τη περίσταση.
- Προστασία – Φρούρηση.
Όταν ένα ξένο σκυλάκι ή άνθρωπος «εισβάλλει» σε έδαφος που ο σκύλος μας έχει υπό τη κατοχή του, τότε γαυγίζει έντονα. Όσο πιο κοντά πλησιάσει, τόσο πιο έντονο θα είναι το γαύγισμα. Μάλιστα, το σκυλάκι μπορεί να γίνει επιθετικό, διότι βρίσκεται σε ετοιμότητα.
- Φόβος – Επαγρύπνηση.
Είναι καθημερινή συνήθεια των σκύλων να γαυγίζουν στο άκουσμα ακόμα και αθέατων θορύβων και στη θέα πραγμάτων που κάνει εντύπωση. Αυτό γίνεται είτε εντός είτε εκτός του σπιτιού.
- Απομόνωση – Απραγία.
Οι σκύλοι είναι πλάσματα της αγέλης και από τη φύση τους έχουν μάθει να είναι μέλη μιας ομάδας. Αυτό σημαίνει ότι, αν μένουν για ώρες απομονωμένοι, βαριούνται και στεναχωριούνται, με αποτέλεσμα να γαυγίζουν, επιδιώκοντας να κεντρίσουν τη προσοχή μας.
- Παιχνίδι – Χαιρετισμός.
Όταν ένας σκυλάκος θέλει να χαιρετήσει έναν άνθρωπο ή σκύλο γαυγίζει από χαρά. Το γαύγισμα συνοδεύεται από κούνημα της ουράς και χοροπηδητό.
- Αναζήτηση – Εξερεύνηση.
Το γαύγισμα είναι τρόπος επικοινωνίας με την οικογένεια. Αν παραδείγματος χάρη το σκυλάκι μας θέλει να βγει έξω, να παίξει ή να κερδίσει μια λιχουδιά, θα γαυγίσει, για να μας ενημερώσει.
- Άγχος αποχωρισμού – γαύγισμα κατ’ εξακολούθηση.
Το άγχος του αποχωρισμού είναι ένα συχνό φαινόμενο που πολλά σκυλάκια το έχουν. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο γαυγίζουν, όταν μένουν μόνα.
Το άγχος του αποχωρισμού συχνά συνοδεύεται και από άλλες αντιδράσεις, φερ’ ειπείν νευρικό περπάτημα, αίσθημα εγκατάλειψης, αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και κατάθλιψη.
Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές το γαύγισμα δεν οφείλεται καν σε σοβαρό λόγο. Οι κατ’ εξακολούθηση τετράποδοι κράχτες μας και μόνο στο άκουσμα της φωνής τους γαυγίζουν. Επίσης, έχουν τη συνήθεια να κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως το να τρέχουν σε κύκλους και να περνάνε φράχτες.
Η αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης απαιτεί χρόνο, εξάσκηση και υπομονή. Αν το σκυλάκι γαυγίζει με το παραμικρό, αυτό δεν λύνεται μέσα σε μια μέρα. Με συγκεκριμένες μεθόδους και τεχνικές θα δείτε σύντομα πρόοδο.
Οι μέθοδοι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι:
1η) Κάθε φορά που το κατοικίδιο γαυγίζει έντονα και αναίτια, πείτε την εντολή «ήσυχα». Επαναλάβετε την εντολή, μέχρι να σταματήσει να γαυγίζει. Στη συνέχεια επαινέστε το και δώστε του μια λιχουδιά.
Μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε πολλές φορές αυτό το βήμα, μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι παίρνει λιχουδιά, όταν ακούει τη λέξη «ήσυχα». Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβει ότι αν γαυγίζει, δεν έχει κέρασμα.
2η) Μια άλλη μέθοδος εξίσου αποτελεσματική είναι η εξής: Επιτρέπουμε στο σκυλάκι να γαυγίζει και μόλις θέλουμε να σταματήσει, δίνουμε την εντολή «ήσυχα» και τοποθετούμε το χέρι μας στα χείλη μας.
Η κίνηση με το χέρι στο στόμα μας έχει σημασία, διότι οι σκύλοι μαθαίνουν καλύτερα μέσω της γλώσσας του σώματος. Καλό είναι να εκπαιδεύουμε το κατοικίδιο μας, όταν είναι ήρεμο. Με τον καιρό, θα σταματάει να γαυγίζει, όταν του δίνουμε την εντολή.
Μερικές συμβουλές που βοηθάνε και μπορούμε να εφαρμόσουμε για την εκπαίδευση του κατοικίδιου μας είναι οι εξής:
- Οι δυνατές φωνές και κραυγές ενθαρρύνουν το σκυλάκι να γαυγίζει περισσότερο, διότι νομίζει ότι παίζουμε μαζί του. Ο κανόνας λέει ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε σταθερό και ήρεμο λόγο, αντί για φωνές.
- Τα τετράποδα φιλαράκια μας συνήθως δεν καταλαβαίνουν τι εννοούμε, όταν τους λέμε τη λέξη «σταμάτα ή στοπ». Το καλύτερο είναι να τους εκπαιδεύουμε να υπακούν στην εντολή «ήσυχα».
- Η πνευματική και σωματική άσκηση έχει πολλά οφέλη στον οργανισμό του σκύλου, ενώ συγχρόνως, δημιουργεί αίσθημα κούρασης. Συνήθως, τα σκυλάκια γαυγίζουν έντονα, διότι είναι ξεκούραστα και θέλουν να εκτονώσουν περιττή ενέργεια. Με καθημερινή γυμναστική, παιχνίδι και δραστηριότητες, θα είναι φρόνιμα κα ήσυχα.
- Όσο πιο πολύ καιρό επιτρέπουμε στο σκυλί να γαυγίζει υπερβολικά είτε πρόκειται για μαλτέζ είτε για λαμπραντόρ, τόσο πιο δύσκολα θα το εκπαιδεύσουμε για το αντίθετο. Το γαύγισμα προκαλεί έκρηξη αδρεναλίνης στον οργανισμό και τελικά, γίνεται μια διασκεδαστική συνήθεια. Το καλύτερο είναι να το εκπαιδεύουμε, από τη στιγμή που διαπιστώσουμε αυτή τη συμπεριφορά.
- Υπάρχει το ενδεχόμενο το σκυλάκι να έχει κάποιο υποβόσκον πρόβλημα υγείας που του προκαλεί πόνο, με αποτέλεσμα να γαυγίζει υπερβολικά. Από ένα απλό τσίμπημα μέλισσας, μέχρι ένα σοβαρό πρόβλημα στον εγκέφαλο, το σκυλάκι μπορεί να έχει κάτι που αγνοούμε. Όπως και να έχει, είναι απαραίτητο να επισκεφθούμε τον κτηνίατρο, πριν προχωρήσουμε στην εκπαίδευση του σκύλου.
- Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στον μικρό μας φίλο το δικό του σκυλόσπιτο με σκοπό να υπάρχει ένα μέρος που θα μπορεί να νιώσει ασφάλεια.
Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι το έντονο γαύγισμα είναι σύνηθες στους σκύλους και μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Αφού έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο να ευθύνεται κάποιο ιατρικό πρόβλημα, στη συνέχεια, ακολουθούμε εκπαιδευτικές μεθόδους που αντιμετωπίζουν την κατάσταση ομαλά. Βέβαια, οι φίλοι μας χρειάζονται καθημερινή εξάσκηση σώματος και νου, για να μην εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου