Κάθε φορά που ο σκύλος μας θα ακούσει τη λέξη βόλτα, αρχίζει να χοροπηδάει και να κάνει σαν τρελός; Από αυτό πρέπει να καταλάβουμε το πόσο μεγάλη σημασία έχει η βόλτα για το σκύλο μας. Όσο απίστευτο και αν φαίνεται η βόλτα είναι πιο σημαντική ανάγκη ενός σκύλου και αν δεν υπερβαίνει αυτές της αγάπης και της τροφής τουλάχιστον είναι εφάμιλλη αυτών.
Οι λόγοι που καθιστούν σημαντικό το να βγαίνει ο σκύλος από το χώρο που περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του είναι:
Για να δέχεται καινούριες μυρωδιές, να εξερευνά καινούριους χώρους και γενικότερα να εκτίθεται σε ερεθίσματα διαφορετικά από αυτά που βιώνει όλη ημέρα.
Για να έχει επαφή με άλλα σκυλιά, είτε αυτά τα γνωρίζει από παλιότερες βόλτες είτε είναι καινούρια εντελώς για εκείνον.
Για να κοινωνικοποιηθεί με τον έξω κόσμο
Για να αποφύγει ενδεχόμενες φοβίες, μέσω της απόκτησης αυτοπεποίθησης
Να δουλεύει το μυαλό του και να φεύγει από το λήθαργο του σπιτιού
Για να μπορεί να εκδηλώσει συμπεριφορές και ένστικτα που είναι απαραίτητα για αυτόν όπως πχ το μαρκάρισμα του χώρου.
Για να εκτονώνει πολύ ενέργεια, τρέχοντας, περπατώντας ή με κάποια δραστηριότητα και όταν επιστρέψει στο σπίτι να είναι πολύ πιο ήρεμος και να νιώθει ικανοποίηση.
Κάθε πότε πρέπει λοιπόν να βγαίνει ο σκύλος βόλτα; Οι ειδικοί προτείνουν τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα. Αν δεν βγαίνει τόσο συχνά έξω τότε μπαίνουν οι πρώτες βάσεις για να αναπτύξει το ζωάκι μας προβληματική συμπεριφορά.
Από άποψη άσκησης, το σκυλί πρέπει να περπατάει τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα χωρίς να έχει σημασία η ράτσα, το μέγεθος που έχει, αν ζει σε κήπο ή όχι. Ο ρόλος της βόλτας όμως δεν σταματάει εδώ. Παρακάτω θα δούμε το πως πρέπει να βγαίνει ο σκύλος βόλτα ώστε αυτή η δραστηριότητα να είναι εξίσου ωφέλιμη τόσο για τον ίδιο όσο και για τον ιδιοκτήτη.
Εξάσκηση του μυαλού
Μια βόλτα πρέπει να στοχεύει εκτός από τη σωματική άσκηση και στην άσκηση του μυαλού του σκύλου αλλά και στην εξασφάλιση των σωστών ρόλων μεταξύ ζώου και ανθρώπου.
Όταν λοιπόν βγαίνετε βόλτα ο ιδιοκτήτης είναι ο αρχηγός και το σκυλί ο ακόλουθος. Η υπακοή είναι κάτι που χρειάζεται ο σκύλος ώστε να έχει ισορροπία καθώς είναι κάτι που είναι στη φύση του. Έτσι αν η βόλτα γίνεται με το σωστό τρόπο, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δηλώσουμε την αρχηγία μας σε όλα τα επίπεδα.
Η βόλτα του σκύλου μας ξεκινάει πριν καν βγούμε από το σπίτι. Έτσι πριν καν βγούμε βόλτα το σκυλί θα πρέπει να είναι ήρεμο και υποταγμένο καθώς του βάζουμε το λουρί του. Αν είναι ανήσυχο από πριν το πιθανότερο είναι και κατά τη διάρκεια της βόλτας να είναι υπερκινητικό και υπερενθουσιώδες.
Μερικές συμβουλές πριν ξεκινήσει η βόλτα:
Αρχικά θα πρέπει να είστε ήρεμοι.
Δεν πρέπει να είστε ενθουσιασμένοι, δεν πρέπει να του μιλάτε. Σηκωθείτε, πάρτε το λουράκι του και κατευθυνθείτε προς την πόρτα.
Αν αρχίσει να χοροπηδάει, να γαβγίζει ή να κάνει οτιδήποτε άλλο που να υποδηλώνει ότι δεν είναι ήρεμος, καθίστε μέχρι να ηρεμήσει χωρίς να του δίνετε προσοχή. Με αυτό τον τρόπο θα του δείξετε ότι αν δεν ηρεμήσει δεν πρόκειται να πάει βόλτα.
Εφόσον έχει παραμένει ήρεμος ο σκύλος, βάλτε του πάλι το λουρί, και δώστε του εντολή για να καθίσει. Εφόσον το κάνει τότε και μόνο τότε ανοίξτε την πόρτα.
Βγείτε από την πόρτα πρώτα εσείς και αφήστε το σκύλο σας να ακολουθήσει.
Εσείς πρέπει να είστε χαλαροί και το λουρί να είναι χαλαρό.
Αν προσπαθήσει να περάσει πρώτος τότε διορθώστε τον με ένα ελαφρύ τράβηγμα στο λουρί και συνοδέψτε το με ένα κοφτό θόρυβο, πχ "σσσσσσ", "επ', "μη".
Αν στην προσπάθειά σας κάτι δεν πάει καλά και το σκυλί σας δεν σας υπακούσει ξεκινήστε το κάθε βήμα από την αρχή. Μόνο με την επανάληψη θα δώσετε στο σκύλο σας να καταλάβει τι πρέπει να κάνει. Θέλει υπομονή η διαδικασία και όχι φωνές και εκνευρισμούς.
Κατά τη διάρκεια της βόλτας
Η βόλτα για το σκύλο δεν πρέπει να είναι απλά να βγαίνει από το σπίτι, να μυρίζει τα πάντα και να κάνουν την ανάγκη τους όπου θέλουν. Με αυτό τον τρόπο δεν δουλεύει το μυαλό του, απλά φορτώνεται με μη δομημένες πληροφορίες.
Η βόλτα είναι ένα μικρό καθημερινό ταξίδι τόσο για τον ιδιοκτήτη όσο και για το σκυλί. Εμείς είμαστε οι ταξιδιώτες και επειδή, και μόνο εμείς, το επιτρέπουμε ο σκύλος ο συνταξιδιώτης μας.
Γι' αυτό και θα πρέπει να ελέγχουμε εμείς την κάθε δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της βόλτας.
Όσο περίεργο και αν ακούγεται, στη βόλτα δεν έχει σημασία η συμπεριφορά του σκύλου αλλά αυτή του ιδιοκτήτη. Έτσι λοιπόν μόνο εφόσον η δική σας συμπεριφορά είναι σωστή τότε μόνο θα είναι και του σκύλου. Το ύφος που πρέπει να έχετε είναι αυτό του αρχηγού. Ένας αρχηγός χαρακτηρίζεται από σιγουριά, ηρεμία και δεν φοβάται τίποτα. Αν ο σκύλος αντιληφθεί ότι έχει δίπλα του ένα αρχηγό τότε θα ηρεμήσει και θα του παραδώσει τα ινία. Σε αντίθετη περίπτωση ενστικτωδώς θα αναλάβει αυτός το ρόλο του αρχηγού και ενδεχομένως να εμφανίσει προβληματικές συμπεριφορές όπως επιθετικότητα, φοβίες και εμμονές.
Το μήνυμα που πρέπει να περνάει στο σκύλο είναι ότι εσείς έχετε τον έλεγχο και να το πιστεύετε. Αν δεν το πιστεύετε τότε πρέπει να του δείξετε ότι το πιστεύετε ακόμα και αν δεν ισχύει αυτό.
Με ποιους τρόπους θα το δείξετε;
Πρέπει να είστε χαλαροί: τα χέρια να είναι χαλαρά στο πλάι του σώματος και όχι σφιγμένα
Το κεφάλι σας να είναι ψηλά, το κορμί σας και οι ώμοι σας ίσιοι και γενικά η γλώσσα του σώματος να είναι αυτή ενός ηγέτη.
Για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να έχει τη σωστή στάση να επαναλαμβάνετε από μέσα σας "Εγώ έχω τον έλεγχο" ξανά και ξανά, πιστεύοντάς το.
Ο φόβος και η ανασφάλεια είναι κάτι που ο σκύλος το καταλαβαίνει αμέσως. Δεν πρέπει να δείξετε αυτά τα συναισθήματα γιατί αλλιώς θα του τα μεταδώσετε χωρίς να το καταλάβετε.
Στη βόλτα ο σκύλος πρέπει να περπατάει πίσω ή έστω δίπλα σας. Μόνο ο αρχηγός δικαιούται να έχει την πρώτη θέση.
Αν θέλετε να διορθώσετε για κάτι το σκύλο, απλά τραβήξτε το λουρί ελαφρά και συνοδέψτε το τράβηγμα με ένα κοφτό και αυστηρό ήχο. Ποτέ μην αναφέρετε το όνομά του στις διορθώσεις. Η γλώσσα του σώματος και η ενέργεια που βγάζετε έχει σημασία όχι οι λέξεις.
Ο σκύλος δεν πρέπει να λερώνει όπου εκείνος θέλει. Φροντίστε να περνά κάποιο διάστημα πριν του επιτρέψετε να κάνει την ανάγκη του, χαλαρώνοντας το λουρί και δίνοντας εσείς την εντολή.
Για να ασκείται το μυαλό του σκύλου πρέπει κατά τη διάρκεια της βόλτας να έχει μόνο ένα πράγμα στο μυαλό του, "Τώρα ακολουθώ τον αρχηγό μου και δεν με ενδιαφέρει τίποτε άλλο" και να αγνοεί οτιδήποτε άλλο μπορεί να συμβαίνει γύρω του.
Η επιστροφή στο σπίτι
Επιστρέφοντας στο σπίτι ο σκύλος λογικά θα έχει εκτονώσει αρκετή από την ενέργεια που είχε, άρα τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα. Και εδώ θα πρέπει να δείξετε ποιος είναι ο αρχηγός:
Πριν ανοίξετε την εξώπορτα βάζετε το σκύλο να καθίσει
Ανοίγετε την πόρτα και μπαίνετε πρώτα εσείς και μετά ακολουθεί το σκυλί
Για να του βγάλετε το λουρί του ζητάτε πάλι να καθίσει
Γιατί να κάνετε όλα τα παραπάνω
Αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές στη βόλτα θα δείτε το σκύλο σας να χαίρεται περισσότερο τη βόλτα του, να είναι πιο συγκεντρωμένος, πιο ήρεμος αλλά και ισορροπημένος γενικότερα.
Όπως ίσως παρατηρήσατε δεν χρειάζεται ο σκύλος να έχει μάθει τη βασική υπακοή για να γίνουν όλα τα παραπάνω. Όλοι μπορούν να χαρούν τη βόλτα με το σκύλο τους αρκεί να τον αντιμετωπίσουν σαν σκύλο και όχι σαν ένα μικρό άνθρωπο. Τα πάντα στη βόλτα είναι θέμα ύφους και ενέργειας που μεταδίδουμε εμείς στο ζώο μας.
Τέλος κρατήστε το ακόλουθο - Για να μπορέσετε να περάσετε όσο το δυνατό καλύτερα με το αγαπημένο σας ζωάκι πρέπει εκτός από το να το εκπαιδεύσετε να φέρεται σαν άνθρωπος, να μπείτε εσείς περισσότερο στη δική του σκυλίσια ψυχολογία.
Πηγή: e-Petshop.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου