Πολύ λίγα είναι τα σκυλιά τα οποία χωρίς λόγο έχουν επιθετικές τάσεις. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να μιλάμε για επιθετική συμπεριφορά και όχι για επιθετικούς σκύλους, ιδιαίτερα όταν κάποιος προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις τάσεις του σκύλου του να γρυλίζει ή να δαγκώνει. Συνήθως, αυτή η συμπεριφορά σχετίζεται με συγκεκριμένα γεγονότα, σχέσεις ή περιβάλλοντα. Έχοντας αυτά κατά νου, μπορούμε να διακρίνουμε τους παρακάτω τύπους-ορισμούς που χαρακτηρίζουν την επιθετική συμπεριφορά και μπορεί να εμφανιστεί στις εξής περιπτώσεις:
Φύλαξη πόρων/αντικειμένων: Πολλοί σκύλοι θα εμφανίσουν επιθετικές συμπεριφορές κατά τη φύλαξη ενός πολύτιμου πόρου(μπορεί να είναι τροφή, παιχνίδι, το κρεβάτι τους ή ακόμη και ο ιδιοκτήτης τους). Συνήθως, οι σκύλοι αυτοί προειδοποιούν(με γρύλισμα ή γαύγισμα ή ανοιγοκλείνοντας το στόμα χτυπώντας τα δόντια τους), αλλά μπορούν να γίνουν και επιθετικοί δαγκώνοντας αν δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις.
Άστοχη επιθετικότητα ή και επιθετικότητα ‘’σύγχυσης’’ : Συχνά παρατηρείται όταν οι σκύλοι είναι υπερβολικά ενθουσιασμένοι, όπως όταν φτάνει ο ιδιοκτήτης σπίτι. Τότε, τα σκυλιά συναθροίζονται στην είσοδο, πηδούν το ένα πάνω στο άλλο και ίσως αυτό οδηγήσει σε πάλη.
Επιθετικότητα κατά την κλιμάκωση του παιχνιδιού: Παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα με την επιθετικότητα σύγχυσης και αναφέρεται σε σκύλο που είναι πολύ ενθουσιασμένος κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού(με άλλο σκύλο ή άτομο) και ξαφνικά ‘’μεταλλάσσεται’’ σε επιθετικός.
Χωροταξική ή οριοθέτησης περιοχής: Πολύ συχνό όταν τα σκυλιά αφήνονται χωρίς την παρουσία του ιδιοκτήτη σε κάποιο χώρο ή όταν ο ιδιοκτήτης δεν είναι σαφής στην επικοινωνία του με το σκύλο ότι αυτοί, οι ιδιοκτήτες, είναι τελικά οι υπεύθυνοι του χώρου.
Κατά την πρόκληση πόνου: Όταν τα σκυλιά θέλουν να ξεφύγουν από κάτι που τους προκάλεσε πόνο, υπάρχει πιθανότητα να επιτεθούν σε κάποιον παρευρισκόμενο ή ακόμη και στον ίδιο τους τον εαυτό(όπως όταν δαγκώνουν το πόδι τους αν αυτό πιαστεί σε παγίδα). Αυτός ο τύπος της επιθετικής συμπεριφοράς είναι μέρος του ενστίκτου επιβίωσης του σκύλου. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και οι περισσότερες επιθετικές συμπεριφορές.
Επιθετικότητα που σχετίζεται με τον φόβο: Αυτοί οι σκύλοι γίνονται επιθετικοί όταν φοβούνται και ίσως επιτεθούν και δαγκώσουν αν νιώσουν πως δεν έχουν κάποια διαφυγή. Κάποιες φορές τα τρομαγμένα σκυλιά παίρνουν μια επιθετική προς τον άνθρωπο στάση, αντί να υποταχθούν, αν αντιληφθούν ότι θα αναγκάσουν επιτυχώς με αυτόν τον τρόπο το άτομο να υποχωρήσει.
Επιθετικότητα κοινωνικής θέσης-εξουσίας: Περιλαμβάνει κυρίως τις συμπεριφορές που διαμορφώνονται στις σχέσεις μεταξύ άλλων συνομήλικων σκύλων. Μερικές φορές ,όμως, σκύλοι οι οποίοι δεν έχουν συνεχή και ευγενική ανθρώπινη μεταχείριση και καθοδήγηση, εμφανίζουν κοινωνικής προδιάθεσης επιθετική συμπεριφορά προς τους ανθρώπους (συχνά αποκαλούμενη και συμπεριφορά κυριαρχίας) .
Επιθετικότητα μεταξύ του ίδιου φύλου: Τα θηλυκά σκυλιά εμφανίζουν επιθετικότητα μόνο προς άλλα θηλυκά σκυλιά και τα αρσενικά προς άλλα αρσενικά.
Επιθετικότητα λόγω ορμονικών διακυμάνσεων: Αυτού του είδους η ορμονικής προδιάθεσης επιθετικότητα οφείλεται όταν ένα θηλυκό σκυλί βρίσκεται σε οίστρο. Περιλαμβάνει αρσενικά να μαλώνουν στην παρουσία ενός θηλυκού σε οίστρο ή το θηλυκό σε οίστρο να μαλώνει με σκύλους οποιουδήποτε φύλου.
Φαρμακευτικές αγωγές: Κάποιες φαρμακευτικές θεραπείες, όπως αυτές που περιλαμβάνουν στεροειδή, οδηγούν ορισμένα σκυλιά σε επιθετικές συμπεριφορές(είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται και στους ανθρώπους και αναφέρεται ως ψύχωση λόγω στεροειδών).
Επιθετικότητα που σχετίζεται με την κατάσταση της υγείας: Διάφορες παθήσεις, όπως αυτές του θυρεοειδούς ή ακόμη και λοιμώξεις του αυτιού, μπορεί να προκαλέσουν επιθετικές συμπεριφορές στους σκύλους.
Επιθετικότητα λόγω εκπαίδευσης: Η επιθετική συμπεριφορά μπορεί να ‘’διδαχθεί’’ είτε ηθελημένα είτε μη ηθελημένα. Ένας σκύλος, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί για να επιτίθεται σε ανθρώπους είναι ένα παράδειγμα ηθελημένης εκπαίδευσης επιθετικής συμπεριφοράς.
Ένας φοβισμένος σκύλος του οποίου η συμπεριφορά επιβραβεύεται(όταν για παράδειγμα γρυλίζει σε κάποιον και ο ιδιοκτήτης προσπαθεί να το ηρεμήσει χαϊδεύοντάς το, ενισχύοντας ουσιαστικά τη λάθος συμπεριφορά) είναι περίπτωση ακούσιας ‘’επιθετικής εκπαίδευσης’’.
Αν ο σκύλος σας παρουσιάζει επιθετική συμπεριφορά, μη βιαστείτε να τη χαρακτηρίσετε. Τις περισσότερες φορές η επιθετική συμπεριφορά δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ενός παράγοντα. Καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο σύμβουλο συμπεριφοράς σκύλων ή σε ηθολόγο ζώων ή στον κτηνίατρο, δίνοντάς τους ένα αναλυτικό ιστορικό της συμπεριφοράς του σκύλου σας. Στο ιστορικό να περιλαμβάνονται με λεπτομέρειες περιστατικά επιθετικής συμπεριφοράς(ακόμη και ασήμαντα, όπως το γρύλισμα), έτσι ώστε να εφαρμοσθεί ένα πετυχημένο πρόγραμμα αλλαγής συμπεριφοράς. Με προσεχτική διάγνωση, θεραπεία και διάθεση χρόνου, οι παραπάνω τύποι συμπεριφοράς μπορούν να εξαλειφθούν από το σκύλο σας.
-Επιμέλεια άρθρου-
Ελίνα Βατζιά
Φοιτήτρια Κτηνιατρικής Π.Θ.
Πηγή: American Animal Hospital Association , Diagnovet
Translate
For The Comments
Please write only in Greek or in English.In any other language will not be published.Thanks for the comprehension.
Διαβάστε για
Δημοφιλή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Follow us on Facebook
Follow us on Blogger
Διαβάστε Περισσότερα
-
ΣΚΥΛΟΙ ΦΥΛΛΟ ΘΥΛΗΚΟ Α: Abbie, Adelle, Aiza, Alma, Alpha, Alsie, Angy, Annet, Annie, Arlet, Atma. Β: Βalou, Bambie, bana, Bartie, Bea, Be...
-
ΣΚΥΛΟΙ ΦΥΛΛΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ Α: Α: Adam, Airton, Aizac, Akilla, Albert, Ali, Allou, Αmlet, Aragon, Asterix, Axel, AzorΒ: Back, Backie, Bart, Be...
-
Ποιός είπε οτι η αστρολογία είναι μόνο για τους ανθρώπους?Παρακάτω θα δείτε και τα 12 ζώδια για να διαβάσετε αυτό που αντιστοιχεί στο σκυλ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου