Puppy News☛

Ο σκύλος ως σύμμαχος στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου.

Από πολύ νωρίς στην κοινή ιστορία ανθρώπου και ζώων έγινε αντιληπτή η ξεχωριστή επίδραση των ζώων στην κοινωνική, ψυχική υγεία και αντίληψη του ανθρώπου αποδιδόμενη σε πνεύματα και υπερφυσικές δυνάμεις. Από την "λογική" των πνευμάτων περάσαμε στην υπόθεση ότι οι ξεχωριστοί δεσμοί πηγάζουν από τη μερική εξάρτηση της επιβίωσης του ανθρώπου στην ικανότητα του ζώου να αντιλαμβάνεται την ασφάλεια ή την απειλή, ως μέσο προειδοποίησης του ανθρώπου (Wilson – 1984). 

Φτάνοντας στο σήμερα, σε μια προσπάθεια αναζήτησης επιβοηθητικών παραγόντων στην αντιμετώπιση σοβαρών νοσημάτων, έχει εισαχθεί η έννοια της θεραπείας με τη βοήθεια των ζώων ( animal – assisting therapy ή ΑΑΤ ).

Διάφορα είδη ζώων όπως σκύλοι, γάτες, ιπποειδή ή ακόμη και δελφίνια εκπαιδεύονται με συγκεκριμένο τρόπο προκειμένου να προσφέρουν αίσθημα ασφάλειας στον ασθενή που συναναστρέφεται μαζί τους δρώντας ως αντι – στρεσσογόνος παράγοντας. Η αρχή του νήματος εντοπίζεται στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο όπου ένα Yorkshire Terrier, η Smoky, συμμετείχε επί 12 χρόνια στη θεραπεία στρατιωτών.

Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν πειραματικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν την έννοια της συμβολής των ζώων στη θεραπευτική. Η American Humane Association διενήργησε έρευνα προκειμένου να αποδείξει πειραματικά την ευνοϊκή επίδραση ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων σε παιδιά που υποφέρουν από καρκίνο και στις οικογένειές τους καθώς και τα ενδεχόμενα οφέλη απέναντι στον ίδιο τον σκύλο – θεραπευτή.

Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν 68 περιπτώσεις παιδιών, ηλικίας 3-17 ετών, που πάσχουν από καρκίνο. 

Οι ερευνητές σχημάτισαν δύο ομάδες όπου η μία, μεγέθους 39 ατόμων, έλαβε AAT ενώ η άλλη, μεγέθους 29 ατόμων αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου. Στατιστική ανάλυση αποτελεσμάτων από εβδομαδιαίες μετρήσεις δεικτών, όπως η πίεση του αίματος και ο αριθμός καρδιακών παλμών, κατέδειξε υψηλότερα επίπεδα ηρεμίας στην ομάδα παιδιών που έλαβε AAT.

Επιπλέον προηγούμενες μελέτες απέδειξαν προσωρινή επίδραση σε νευροδιαβιβαστές όπως η δοπαμίνη και στα επίπεδα της κορτιζόλης, διατηρώντας τα χαμηλά. Η συναναστροφή με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο πραγματοποιήθηκε σταδιακά περιλαμβάνοντας την αρχική γνωριμία, την άμεση επαφή όπως το χάδι και το χτένισμα, την εκμάθηση εντολών στο ζώο, φωτογραφίες με το ζώο και πληροφορίες σχετικά με τη φυλή του σκύλου.

Αναφορικά με τους γονείς των παιδιών, παρατηρήθηκε ότι αυτοί της ομάδας ελέγχου παρουσίασαν σοβαρές διακυμάνσεις στα επίπεδα άγχους και ανησυχία ενώ οι υπόλοιποι παρουσίασαν μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα με ελαφρά μείωση των επιπέδων του άγχους προς το τέλος της έρευνας.

Προηγούμενη μελέτη διερεύνησε την επίδραση σκύλων - θεραπευτών στην πορεία της θεραπευτικής διαδικασίας, μέσω χημειοθεραπειών και ακτινοβολίας, σε ενήλικες με σοβαρές περιπτώσεις καρκίνου με αισιόδοξα αποτελέσματα.

Επομένως, βήματα έχουν γίνει προς την επιστημονική θεμελίωση της ιδιότητας του σκύλου – θεραπευτή και μονοπάτια ανοίγουν για την περαιτέρω διερέυνηση της επίδρασης των ζώων στην κοινωνικοποίηση, στη ψυχική ισορροπία και κατ΄επέκταση στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε ασθενείς που υποφέρουν από μακροχρόνια νοσήματα, όπως ο καρκίνος.

-Επιμέλεια άρθρου-
Δάφνη Κοκάρα


Πηγή: Diagnovet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.