Puppy News☛

Οι 5 χρυσοί κανόνες για την υιοθεσία ενήλικου σκύλου.

Από την εκπαιδεύτρια Jean Glover

5 κανόνες που θα τον κάνουν μέλος της οικογένειας και θα μας απαλλάξουν από πιθανά προβλήματα στο μέλλον

1. Επιλέξτε τον σωστό σκύλο

Αν υιοθετείτε από καταφύγιο, σιγουρευτείτε ότι η απόφασή σας στηρίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία και όχι στο «αχ, κοίτα το πώς με κοιτάει…». Ξεχωρίστε τρία ή τέσσερα ζώα και επιλέξτε το δικό σας ανάμεσά τους. Μη νιώθετε ενοχές για τα ζώα που δεν πήρατε. Θα ήταν πολύ χειρότερο να τα επιστρέψετε λίγες εβδομάδες αργότερα επειδή δεν ταίριαξαν στο σπίτι και στη ζωή σας. Επιπλέον:

  1.     ∆ώστε τις ίδιες ευκαιρίες σε κάθε υποψήφιο.
  2.     Μη βιάζεστε να αποφασίσετε. Περάστε χρόνο μαζί τους, επισκεφτείτε τα μερικές φορές.
  3.     Υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει στη συμπεριφορά τους; Θα πρέπει ο σκύλος να ταιριάζει με τα δικά σας ενεργειακά επίπεδα καθώς και το χρόνο και το χώρο που έχετε γι’ αυτόν.
  4.     Στα καταφύγια πολλά ζώα ενθουσιάζονται υπερβολικά όταν έρχονται επισκέπτες. Για να ελέγξετε τα πραγματικά του ενεργειακά επίπεδα, κάντε μαζί του μερικές σύντομες βόλτες και συμβουλευτείτε τους ανθρώπους που το φροντίζουν σχετικά με τη συμπεριφορά του υπό κανονικές συνθήκες.
  5.     Αν στο σπίτι κατοικούν υπερήλικοι ή παιδιά ή αν σας επισκέπτονται συχνά, είναι σημαντικό ο σκύλος να νιώθει άνετα μαζί τους. Πάρτε τους μαζί στη δεύτερη επίσκεψη, για να δείτε πώς εξελίσσεται η σχέση.

2. Μην τον λυπάστε

Φτάνοντας στο σπίτι, ο σκύλος θα χρειαστεί να αποκτήσει εμπιστοσύνη σ’ εσάς, να αποδεχτεί ότι εσείς κάνετε κουμάντο και να νιώσει ευτυχισμένος και ασφαλής στο χώρο του. Αν τον λυπάστε, δύσκολα θα μπορέσετε να επιβληθείτε και θα πάρει ο ίδιος την κατάσταση στα χέρια του. Η θλιβερή προηγούμενη ζωή του δεν πρέπει να επηρεάζει την τωρινή· χρειάζεται αλλαγή σελίδας. ∆ιατηρήστε θετική στάση και σκεφτείτε πόσο τυχερός είναι που σας βρήκε.

3. Αφήστε τον ήσυχο για λίγο

∆ώστε του ένα λαχταριστό γεύμα. Επιλέξτε ένα μέρος όπου περνάτε πολύ χρόνο και βοηθήστε τον να εγκατασταθεί εκεί. Βάλτε του ένα κρεβατάκι και κάτι με τη μυρωδιά σας. Οχι όμως παιχνίδια ή κόκαλα· δεν θέλετε να παροτρύνετε ένα ζώο να «φυλάξει», όταν ακόμα νιώθει ανασφάλεια για το μέλλον του. Ενα-δύο μπισκοτάκια που τρώγονται γρήγορα θα του δώσουν το μήνυμα ότι θέλετε να βολευτεί εκεί. Μείνετε μαζί του στο δωμάτιο, κάνοντας κάτι ήρεμο, π.χ. διαβάστε ένα βιβλίο, δείτε τηλεόραση σε χαμηλή ένταση, δουλέψτε στο κομπιούτερ κ.λπ.

Επιβραβεύστε τον ήρεμα αν χαλαρώσει. Κυρίως αδιαφορήστε για την παρουσία του και σιγουρευτείτε πως και τα παιδιά θα κάνουν το ίδιο. Ειδικά τα μικρά δεν θα πρέπει να εισβάλουν στο χώρο του, ούτε να το ξυπνήσουν, ούτε να το στριμώξουν σε κάποια γωνία, ούτε να το ακολουθήσουν κάτω από το τραπέζι. Ο σκύλος θα ενταχθεί στην οικογενειακή ζωή μόλις ο ίδιος είναι έτοιμος.

Τις πρώτες μέρες κρατήστε τις επισκέψεις στο ελάχιστο. Εξηγήστε στους επισκέπτες ότι θα πρέπει να αδιαφορήσουν για το σκύλο. Αν τους πλησιάσει ο ίδιος, επιτρέπεται ένα χαδάκι πίσω από τα αυτιά, αλλά μέχρι εκεί. Αν ο σκύλος χοροπηδά γύρω τους ενθουσιασμένος, συγκρατήστε τον, βάζοντάς του λουρί. Τα χάδια επιτρέπονται μόνο όταν και οι τέσσερις πατούσες του πατάνε σταθερά στο έδαφος.

4. Μην τιμωρείτε τα «ατυχήματα»

Όλοι οι σκύλοι μπορεί να λερώσουν στο νέο τους περιβάλλον, ακόμη και οι πιο καθαροί. Αν το κάνει, μην τον αγχώσετε. Οδηγήστε τον σε μέρος όπου επιτρέπεται και καθαρίστε το «ατύχημα». Οι ενήλικοι σκύλοι μαθαίνουν γρήγορα, σε λίγες ημέρες. Ξεκινήστε μια ρουτίνα που θα του δίνει, στην αρχή, πέντε-έξι ευκαιρίες να λερώσει έξω. Μόλις γνωριστείτε καλύτερα, θα αρκούν τρεις έξοδοι την ημέρα. Για μία-δύο εβδομάδες κάντε σύντομες βόλτες κρατώντας τη διαδρομή σταθερή. Ετσι, θα γνωρίσει τη νέα του γειτονιά και θα νιώσει ασφάλεια. Σταδιακά, αυξήστε το χρόνο και το εύρος. Μην τον αφήσετε ελεύθερο στη βόλτα. Χρειάζεται να περάσει πρώτα αρκετός χρόνος και να δοκιμάσετε σε ελεγχόμενο χώρο.

5. Τα δικαιώματα κερδίζονται

Βάλτε κανόνες στην καθημερινότητα, φροντίζοντας οι σημερινοί να είναι πιο αυστηροί από τη συμπεριφορά που επιθυμείτε για το μέλλον. Για παράδειγμα, αν θέλετε να ανεβαίνει στον καναπέ για συντροφιά, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να βεβαιωθείτε πρώτα ότι σας αποδέχεται ως αφεντικό.

Είναι προτιμότερο να κερδίζει δικαιωματικά κάποιες ελευθερίες με την καλή του συμπεριφορά παρά να τον αφήσετε να παρεκτραπεί και να τεθούν οι περιορισμοί εκ των υστέρων. Θα πρέπει να δείξει καλή διαγωγή, εμπιστοσύνη και φιλική συμπεριφορά προς όλους τους ανθρώπους στο σπίτι πριν κερδίσει νέα δικαιώματα, όπως για παράδειγμα να κυκλοφορεί παντού, να κοιμάται όπου θέλει και να έχει τα «δικά του» παιχνίδια, όλη την ώρα.

Μόλις δείξει ότι προσαρμόζεται, μπορείτε να ξεκινήστε την εκπαίδευση με επιβράβευση. Θα σας δώσει την ευκαιρία να ενισχύσετε τη σχέση σας, να χτίσετε εμπιστοσύνη και να του δείξετε ότι η καλή συμπεριφορά και η υπακοή επιβραβεύονται. Ενθαρρύνετε το σκύλο να σας κοιτάζει στα μάτια. Μόλις μάθει να κάθεται, θα μπορείτε να του το ζητάτε προκειμένου να «κερδίσει» το γεύμα του.

Πηγή: ΤΡΙΧΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.