Puppy News☛

Πώς να διαλέξω σκύλο για το σκύλο μου; Και πώς θα συμπαθηθούν;

Για να πετύχει η συγκατοίκηση θα πρέπει να επιλέξουμε ένα ζώο που να ταιριάζει με το δικό μας και να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην πρώτη συνάντηση.

Με τι κριτήρια θα επιλέξω τον κατάλληλο σκύλο για τον σκύλο μου; Πώς θα τους πείσω  να συμπαθηθούν και τι κανόνες χρειάζεται να τηρώ στο σπίτι για να πετύχει η συγκατοίκηση και να αποφύγουμε τυχόν… επαναστάσεις, κόντρες, δολοπλοκίες ή αιματοχυσίες;

Ο παλιός είναι «αλλιώς», για αυτό…

1. Αν έχει κακές συνήθειες…
Πρώτα θα τις διορθώσουμε και μετά θα υιοθετήσουμε δεύτερο ζώο. Αν, για παράδειγμα, έχει άγχος αποχωρισμού ή γαβγίζει υπερβολικά ή κάνει ζημιές, ο νέος σκύλος δεν θα τον σταματήσει. Το πιθανότερο είναι να κάνει τα ίδια.

2. Αν είναι ηλικιωμένος
Συνήθως θα δυσκολευτεί να συμβιώσει με ένα κουτάβι, εκτός κι αν είναι πολύ ήρεμο κι εμείς έχουμε τον απαιτούμενο χώρο για να μένουν ξεχωριστά αρκετές ώρες. Ακόμη κι αν σήμερα είναι πιο ζωηρός και από κουτάβι, όταν γεράσει πιο πολύ, θα κουράζεται εύκολα και ο νεαρός φίλος του μπορεί τότε να γίνει ενοχλητικός. Ιδανικά, φροντίζουμε τα ζώα να έχουν μικρή διαφορά ηλικίας, 2 έως 3 χρόνια.

3. Αν είναι μικρόσωμος
Παρότι μπορεί να «τα βρει» με ένα μεγαλόσωμο ζώο, είναι προτιμότερο να μην έχουν μεγάλη διαφορά μεγέθους, για την ασφάλειά τους στο παιχνίδι και στη συμβίωση γενικά.

4. Ανάλογα με το φύλο
Οι ειδικοί μάς προτείνουν να επιλέξουμε το αντίθετο φύλο για δεύτερο σκύλο. Και επειδή δεν θέλουμε ανεπιθύμητες γέννες, φροντίζουμε να στειρωθούν. Αν δείξουμε προτίμηση στο ίδιο φύλο, και πάλι φροντίζουμε να στειρωθούν για να αποφύγουμε τους καβγάδες.

5. Ανάλογα με την προσωπικότητα και την ενέργεια
Ζώα από τη φύση τους κτητικά ή προστατευτικά μπορεί να μην ταιριάξουν μεταξύ τους. Ζώα με μεγάλες ανάγκες εκτόνωσης μπορεί να κουράσουν ή να καταπιέσουν ένα ζώο χαμηλών τόνων. Ίσως μάλιστα χρειαστεί να βγαίνουν βόλτα χωριστά, αφού θα δυσκολεύονται να ακολουθήσουν το ένα το ρυθμό του άλλου.

Σε γενικές γραμμές…
Είναι ευκολότερο να υιοθετήσουμε σκύλο λίγο πιο νεαρό από αυτόν που έχουμε ήδη και του αντίθετου φίλου.

Η πρώτη συνάντηση μετράει

     Αφήνουμε τον «παλιό» στο σπίτι, όταν πάμε να φέρουμε τον καινούργιο. Σε καμία περίπτωση δεν δοκιμάζουμε να τους βάλουμε μαζί στο αυτοκίνητο για πρώτη γνωριμία.
    Επιλέγουμε ένα ουδέτερο μέρος για να κάνουμε τις συστάσεις. Κάπου στη γειτονιά ή στο πάρκο. Ζητάμε από κάποιον φίλο να μας βοηθήσει. Καθένας μας θα κρατάει από ένα ζώο, πάντα με το λουρί.
    Δεν τραβάμε το λουρί, δεν χρησιμοποιούμε πνίχτες ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να αγχώσει και να πονέσει τα ζώα. Δεν θέλουμε να συνδέσει ο ένας την παρουσία του άλλου με πόνο και φόβο. Κρατάμε χαλαρά τα λουριά τους και περπατάμε παράλληλα, σε μικρή απόσταση.
    Δεν τους πιέζουμε να συμπαθηθούν. Τους δίνουμε όσο χρόνο χρειάζονται και δεν ανησυχούμε αν αγνοήσουν ο ένας τον άλλο ή αν ο ένας είναι διστακτικός. Υπομονή!
    Κάνουμε τη συνάντηση μια ευχάριστη εμπειρία. Όσο μυρίζονται, τους μιλάμε γλυκά και τους χαϊδεύουμε. Τους παροτρύνουμε ήρεμα να συνεχίσουμε τη βόλτα. Δεν επιτρέπουμε ακόμα να μυριστούν μύτη με μύτη. Αν δούμε ότι κοιτάζονται επίμονα στα μάτια, τους αποσπάμε με ήρεμες κινήσεις την προσοχή (π.χ. με κάποιον ήχο ή μια λιχουδιά) και συνεχίζουμε το περπάτημα, αυξάνοντας τη μεταξύ τους απόσταση. Το ίδιο ισχύει αν κάποιος γρυλίσει ή δείξει δόντια ή σηκώσει το τρίχωμα στη ράχη.

Στο σπίτι

    Για να αποφύγουμε διεκδικήσεις και καβγάδες, έχουμε ήδη μαζέψει όλα τα παιχνίδια και τα μπολ του φαγητού. Τους δίνουμε νερό ξεχωριστά και τους ταΐζουμε σε εντελώς διαφορετικούς χώρους. Φροντίζουμε στο μέλλον να έχουμε διαφορετικό μπολ νερού για τον καθένα, ειδικά όταν ο ένας σκύλος είναι κτητικός με το φαγητό του.
    Τους αφήνουμε να παίζουν με επίβλεψη και μόνο για λίγη ώρα στην αρχή. Έτσι θα αποφύγουμε καβγάδες λόγω υπερέντασης.
    Όταν λείπουμε όλοι από το σπίτι, τους αφήνουμε σε διαφορετικούς χώρους.
    Σε περίπτωση που γρυλίσουν ή δείξουν επιθετική συμπεριφορά, τους χωρίζουμε για λίγο μέχρι να ηρεμήσουν. Όταν παίζουν όμορφα, φροντίζουμε να τους επιβραβεύουμε με γλυκόλογα και λιχουδιές.
    Αν ένας σκύλος είναι ηλικιωμένος, του δίνουμε χρόνο, χώρο και τη δυνατότητα να αποσύρεται μακριά από τον νεαρό, για να ηρεμεί και να ξεκουράζεται.

Πηγή: trihes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.