Αν υποψιάζεστε ότι ανήκετε στο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού που παρουσιάζει αλλεργίες στα ζώα, βεβαιωθείτε, με μια εξέταση αίματος, ποιο από τα τέσσερα αλλεργιογόνα του σκύλου ή της γάτας είναι υπεύθυνο. Σε αυτά, αντίθετα από ό,τι πιστεύουν πολλοί, δεν συμπεριλαμβάνονται οι τρίχες. Στην πραγματικότητα, οι πρωτεΐνες -κυρίως από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος ή του σάλιου- είναι αυτές που εισβάλλουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα αλλεργικά άτομα έχουν υπερευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα, που θεωρεί αυτές τις πρωτεΐνες βακτήρια και τις πολεμάει, με αποτέλεσμα τα γνωστά συμπτώματα. Τα αλλεργιογόνα της γάτας βρίσκονται στο σάλιο της και, καθώς οι γάτες γλείφονται παντού, το σάλιο ξεραίνεται και έτσι αφθονεί στα επιθήλια του δέρματος.
Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή με αντιισταμινικά ή κορτικοστεροειδή που θα σας δώσει ο γιατρός, υπάρχουν και τα εμβόλια, τα οποία δημιουργούν απευαισθητοποίηση στα αλλεργιογόνα των ζώων. Πρόκειται για ανοσοθεραπεία με υπογλώσσιες σταγόνες ή ενέσεις, η οποία γίνεται αφού έχει εντοπιστεί η συγκεκριμένη πρωτεΐνη που προκαλεί τα αλλεργικά συμπτώματα. Χρειάζεται χρόνο, έχει καλά αποτελέσματα, αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.
Πώς θα κάνετε πιο εύκολη τη ζωή σας
- Καθαρίζουμε συχνά με ηλεκτρική σκούπα που έχει φίλτρο HEPA και ηλεκτροστατική σακούλα, αν είναι δυνατόν με διπλά τοιχώματα.
- Αποφεύγουμε χαλιά και μοκέτες στο σπίτι, γιατί παγιδεύουν τα αλλεργιογόνα. Προτιμάμε οτιδήποτε μπορεί να πλυθεί σε ζεστό νερό. Καθαρίζουμε τα χαλιά μας με διάλυμα τανικού οξέος 3%. Πλένουμε τις κουρτίνες.
- Προτιμάμε πατώματα με κεραμικό πλακάκι ή πλαστικό, που καθαρίζονται εύκολα.
- Επιλέγουμε υποαλλεργικά υφάσματα, που πλένονται στους 60 °C.
- Κρατάμε το κατοικίδιο μακριά από το υπνοδωμάτιο. Μπαίνουμε σε αυτόν το χώρο αφού πλυθούμε και βγάλουμε τα ρούχα που φορούσαμε με το ζώο μας.
- Κάνουμε μπάνιο το σκύλο μας με ειδικά προϊόντα. Οχι πολύ συχνά, γιατί, αν του προκληθεί ξηροδερμία, θα ξύνεται περισσότερο (άρα και περισσότερα αλλεργιογόνα στο χώρο). Η γάτα, αν εξοικειωθεί με το πλύσιμο, πρέπει να πλένεται μόνο με νερό.
- Πλένουμε συχνά τα κρεβατάκια, τις φωλιές, τα χαλάκια, ακόμη και τα παιχνίδια τους.
- Τοποθετούμε το κρεβάτι του σε στεγνό μέρος. Η υγρασία βοηθάει την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
- Βουρτσίζουμε συχνά τα ζώα μας, κατά προτίμηση σε εξωτερικό χώρο, φορώντας μάσκα.
- Πλένουμε τα χέρια μας μετά το παιχνίδι, ιδίως αν πιάσαμε αντικείμενα που έβαλε στο στόμα.
- Η καλής ποιότητας τροφή έχει ως αποτέλεσμα υγιέστερο δέρμα και τρίχωμα, άρα λιγότερη τρίχα.
- Για να ανακουφίσουμε τα πρησμένα μάτια μας, βάζουμε κρύες κομπρέσες και κρέμες ματιών με καφεΐνη, που ελαττώνουν το πρήξιμο.
- Υπάρχουν βότανα που λειτουργούν σαν αντιισταμινικά, όπως το butterbur (πετασίτης) και το stinging nettle (τσουκνίδα). Καλύτερα να τα παίρνουμε πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.
Υπάρχουν υποαλλεργικές φυλές;
Εφόσον τα αλλεργιογόνα βρίσκονται στα νεκρά κύτταρα και στο σάλιο, καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχουν φυλές που να μη δημιουργούν αλλεργίες. Αν είμαστε αλλεργικοί στα κύτταρα, μπορούμε να ψάξουμε για ζώα που δεν μαδάνε πολύ (σκύλους με συρματοειδές, κατσαρό ή μακρύ μεταξένιο τρίχωμα) και επίσης χάνουν λιγότερα νεκρά κύτταρα, όπως οι Πορτογαλικοί Σκύλοι Νερού (Portuguese Water Dog), τα Πουντλ (Poodle, ή Caniche – Κανίς), τα Μπισόν Φριζέ (Bichon Frisé), τα Μαλτέζ (Maltese), τα Σνάουτσερ (Schnauzer) κ.ά. Κάποιοι υποστηρίζουν πως τα μικρόσωμα σκυλιά δεν αποβάλλουν τόσα νεκρά κύτταρα λόγω διαφορετικού pΗ στο τρίχωμα – αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται απλώς στις περιορισμένες ποσότητες τρίχας, νεκρών κυττάρων και σάλιου που εκκρίνουν λόγω του μικρού μεγέθους τους.
Στις γάτες προτείνονται οι Σιβηρίας (Siberian) και οι Μπλε Ρωσικές (Russian Blue) – λέγεται ότι το σάλιο τους περιέχει μικρότερες ποσότητες της πρωτεΐνης Fel D1, που ευθύνεται για τα περισσότερα αλλεργικά προβλήματα.
Είστε σίγουροι ότι φταίει το ζώο;
Αν εμφανίσετε αλλεργικά συμπτώματα, κυρίως φτέρνισμα, μην ενοχοποιήσετε αμέσως το σκύλο ή τη γάτα σας. Το πιο πιθανό είναι να είστε αλλεργικοί στα ακάρεα σκόνης (dust mites), που φωλιάζουν εκεί όπου τα ζώα περνούν τις περισσότερες ώρες τους. Πλύντε τα υφάσματα με καυτό νερό και σαπούνι, καθαρίστε καλά αυτά τα σημεία, κάντε μπάνιο το σκύλο και πιθανόν τα συμπτώματα να εξαφανιστούν.
Πηγή: trihes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου