Puppy News☛

Η σημασία της βόλτας στην ψυχολογία των σκύλων.

Η βόλτα για τους σκύλους είναι το ίδιο σημαντική όσο και η διατροφή στη ζωή τους. Δεν είναι μόνο ανακούφιση από τις βιολογικές του ανάγκες, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στη ψυχολογία τους.

Όσοι βγάζουν τα σκυλιά τους μόνο και μόνο για να κάνουν την ανάγκη τους, ήδη στερούν πολλά από τον σκύλο τους και φτιάχνουν την βάση για προβληματική συμπεριφορά. Δεν έχει σημασία τη ράτσα ή τι μέγεθος έχει ο σκύλος μας ή αν ζει σε κήπο η όχι, κανένα σκυλί δεν πρέπει να βγαίνει βόλτα λιγότερο από 1 ώρα την ημέρα.

Η βόλτα είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζουμε και αυτό γιατί ο σκύλος πρέπει:

  •     Να έρχεται σε επαφή με άλλα σκυλιά
  •     Να κοινωνικοποιείται με τον έξω κόσμο
  •     Να αποκτά αυτοπεποίθηση για να μην αποκτήσει φοβίες
  •     Να δουλεύει το μυαλό του
  •     Να κάνει σκυλίσιες συμπεριφορές π.χ να μαρκάρει, να σημαδεύει
  •     Να δέχεται ερεθίσματα (καινούργιες μυρωδιές, σκηνές κτλ..) διαφορετικά από αυτά που τον τριγυρίζουν όλη μέρα.
  •     Να ξεδίνει και να αποβάλει μεγάλη ποσότητα ενέργειας έτσι ώστε να είναι πιο ήρεμο και υπάκουο μέσα στο σπίτι.

Πολλοί μου λένε «Γιατί να τον βγάζω βόλτα; Αφού έχει μάθει και τα κάνει στο μπαλκόνι. Παίζουμε σπίτι με το μπαλάκι του και περνάμε τέλεια!!!» Στην περίπτωση αυτή, είμαι σίγουρη ότι εσείς περνάτε τελεία, όχι ο σκύλος, δυστυχώς. Είναι σημαντικό να βγαίνετε βόλτα, να περνάτε χρόνο μαζί του και να παίζετε μαζί του έξω, χρησιμοποιήστε ένα μπαλάκι και παίξτε το παιχνίδι επαναφοράς. Έτσι ο σκύλος κάνει όλη τη δουλειά και εσείς απλά κάθεστε.

Για να σας δώσω να καταλάβετε καλύτερα τη σημαντικότητα της βόλτας, θα σας περιγράψω κάποια καθημερινά σενάρια που συναντάω συνέχεια στις επαφές μου με τον κόσμο. Δυστυχώς, δεν είναι μεμονωμένα παραδείγματα  τα ίδια λάθη κάνουν πολλοί.

     Ξυπνάτε το πρωί, πίνετε το καφεδάκι σας χαλαροί βλέποντας στη τηλεόραση τις πρωινές ειδήσεις, ετοιμάζεστε σιγά σιγά και κατεβάζετε το σκύλο μια βόλτα στο τετράγωνο ίσα ίσα να κάνει την ανάγκη του. Γυρνάτε σπίτι και φεύγετε για τη δουλεία. Στην επιστροφή και έτσι όπως είστε κατάκοποι από όλη την ημέρα στην εταιρία  αντικρίζετε ένα σπίτι λες και έχει ¨πέσει βόμβα¨. Τα ρούχα της απλώστρας διάσπαρτα σε όλο το σπίτι, ο κάδος της κουζίνας αναποδογυρισμένος και τα σκουπίδια μισοφαγωμένα και σκορπισμένα πάνω στους καινούριους καναπέδες σας.  Πριν το εγκεφαλικό και το μάλωμα του σκύλου σας, σκεφτείτε τι κάνατε λάθος…

Τι κάνατε; Απλά προτιμήσατε να πιείτε το καφεδάκι σας χαλαρά. Γι αυτό λοιπόν την επόμενη φορά, σηκωθείτε λίγο νωρίτερα, βγάλτε το σκύλο βόλτα για μεγαλύτερη διάρκεια και αποβάλλεται κάπου όλη την κρυμμένη ενέργεια του σκύλου σας, Εάν έχετε και κάποιο πάρκο σκύλων κοντά σας, τότε είστε οι τυχεροί της υπόθεσης  πάρτε το μπαλάκι και το καφεδάκι σας και πηγαίνετε εκεί. Θα κερδίσετε και λίγο παραπάνω χρόνο για τον ύπνο σας.

    Έξω βρέχει και κάνει κρύο και εσείς ούτε να το σκέφτεστε ότι θα βγείτε έξω με αυτήν την κακοκαιρία. Προτιμάτε να κάτσετε μπροστά στο τζάκι, πίνοντας μια καυτή σοκολάτα. Μετά όμως μην απορήσετε γιατί ο σκύλος σας είναι ανυπάκουος τις μέρες αυτές.

Τα σκυλιά δεν κρυώνουν, τουλάχιστον στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας. Προμηθευτείτε αδιάβροχα για εσάς και το σκύλο σας, ντυθείτε καλύτερα, βάλτε και στο σκύλο το πουλοβεράκι του και μόλις κοπάσει λίγο η βροχή, βγείτε έξω.

    Πάτε στο πάρκο και έχει μερικά άλλα σκυλιά, αλλά για κακή σας τύχη οι φίλοι του σκύλου σας φεύγουν και αυτά που έχουν μείνει δεν ασχολούνται με αυτόν. Ο σκύλος έρχεται και κάθεται δίπλα σας, εσείς του λέτε: « Άντε, πήγαινε να παίξεις, γι΄αυτό ήρθαμε στο πάρκο;», ο σκύλος σας κοιτάει, ξέρετε τι σας λέει από μέσα του… «με ποιόν να πάω να παίξω; Όλοι φύγανε και αυτοί που είναι εδώ δε με παίζουν, αλλά ούτε και εσύ.» Εσείς περιμένετε μπας και φανεί κάνα άλλο σκυλάκι  αλλά τίποτα… μετά από λίγο παίρνετε το σκύλο και γυρνάτε σπίτι. Έπειτα από λίγη ώρα ο σκύλος αρχίζει πάνω κάτω… να σας φέρνει το παιχνιδάκι του να παίξετε μαζί και εσείς απορείτε,  λέγοντας: Μα καλά τόση ώρα ήμασταν έξω και έπαιζες, δεν κουράστηκες.

Όχι, δεν κουράστηκε, γιατί τα 10΄ που έπαιξε με τους φίλους του δεν ήτανε αρκετά για να βγάλει την ενέργεια του και μην ξεχνάτε ότι όλη την επόμενη ώρα καθότανε δίπλα σας κάνοντας τίποτα. Την επόμενη φορά, αντί για να χάνετε το χρόνο σας περιμένοντας μπας και φανεί κανένας άλλος ή παίξτε μαζί του με την μπάλα ή πηγαίνετε ένα μεγάλο περίπατο.

    Έχετε φιλοξενούμενο στο σπίτι και τρέχετε δουλεία, σπίτι και έξω για να του δείξετε τα αξιοθέατα της πόλης σας. Μην αναρωτηθείτε γιατί ο σκύλος είναι ανήσυχος και δεν σας ακούει καθόλου.

Πριν ρίξετε το βάρος στο σκύλο σας, δείτε τι κάνετε εσείς λάθος. Από έρευνες που έχουν γίνει η βόλτα και μόνο η βόλτα είναι ικανή να βελτιώσει τη ψυχολογική κατάσταση του σκύλου.

Οπότε βγάλτε το σκύλο σας βόλτα για σχεδόν 1,30 ώρα την ημέρα. Πέρα από τη ψυχολογία του, βελτιώνει και τη σχέση του μαζί σας. Όταν εσείς είστε σωστοί απέναντι στο σκύλο, θα είναι και αυτός.

Θετική Εκπαίδευση Σκύλων Χανιά


Πηγή: Dogs Plus Training



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.