Puppy News☛

Η άσκηση προσφέρει υγεία.

Η άσκηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία του κατοικίδιου σας. Του δίνει ενέργεια, ενισχύει το ανοσοποιητικό και καρδιαγγειακό του σύστημα και το βοηθά να διατηρηθεί σε ένα ιδανικό βάρος αποφεύγοντας έτσι οποιαδήποτε προβλήματα σχετίζονται με την παχυσαρκία. Όμως, πάνω απ’ όλα, την προτιμούμε γιατί σας δίνει την ευκαιρία να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τον σκύλο σας και να ισχυροποιήσετε τους μεταξύ σας δεσμούς.
Εμπλουτίζοντας την ρουτίνα σας

Το να βοηθάτε το σκύλο σας να κρατιέται σε φόρμα δε χρειάζεται να αποτελεί αγγαρεία για κανέναν από τους δυο. Η άσκηση μπορεί να γίνει διασκεδαστική και να μην περιορίζεται πάντα στα πλαίσια μιας χρονοβόρας ανιαρής βόλτας. Σε κάθε περίπτωση, αν κάθε μέρα εφαρμόζετε το ίδιο πρόγραμμα, ο σκύλος σας μπορεί να βαρεθεί όπως ακριβώς και εσείς. Γι’ αυτό το λόγο,

    Προσπαθήστε να αλλάζετε το μονοπάτι-διαδρομή που ακολουθείτε τακτικά
    Προσπαθήστε να οργανώνετε «Ώρα παιχνιδιού» με διάφορες δραστηριότητες και προκλήσεις.

Προσέξτε όμως τις υπερβολές! Πάντα να προσαρμόζετε την ώρα της άσκησης ανάλογα με το δικό σας πρόγραμμα και του σκύλου.

Αν ο σκύλος σας έχει μεγαλύτερη ενέργεια από εσάς, παίξτε με ένα μπαλάκι ή ιπτάμενο δίσκο. Αυτή η δραστηριότητα γυμνάζει και διασκεδάζει τον σκύλο σας χωρίς να σας εξαντλεί. Όταν μάλιστα συνοδεύεται από ενθαρρυντικές αγκαλιές και χάδια, γίνεται ακόμα απολαυστικότερη (αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε μόνο σνακ ως επιβράβευση διότι μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα βάρους)! Ενδείκνυται ιδιαιτέρως για νέους σκύλους και κουτάβια. Δε συνίσταται το πέταγμα ξύλου καθώς λόγω σκληθρών μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα δόντια, λαιμό και στομάχι.
Ανάλογα με την ράτσα

Λόγω της φύσης τους, ορισμένες ράτσες επιθυμούν πιο συχνή και έντονη άσκηση σε σύγκριση με άλλες ενώ κάθε ράτσα προτιμά διαφορετικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, τα Τεριέ λατρεύουν να σκάβουν, τα κυνηγόσκυλα, λόγω της ανεπτυγμένης αίσθησης κυνηγιού, προτιμούν ασκήσεις εκτόνωσης, ενώ οι ποιμενικοί απολαμβάνουν τα σπορ για σκύλους.
 

Ξεκινήστε σταδιακά

 Αν δεν ήσασταν σε θέση να γυμνάζετε τακτικά το κατοικίδιο σας, αλλά αποφασίσατε να αρχίσετε τώρα, ξεκινήστε με αργούς ρυθμούς. Αρχίστε με ασκήσεις μικρής διάρκειας σε χαμηλές ταχύτητες, αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο, την ταχύτητα και την απόσταση. Επίσης, ξεκινήστε να περπατάτε ή να τρέχετε με τον σκύλο σε μαλακές επιφάνειες, π.χ. με χώμα, άμμο ή γρασίδι, προκειμένου να σκληρύνει το πέλμα του. Και μην ξεχνάτε…μην αφήνετε το σκύλο σας να ελέγχει τη βόλτα, εσείς είστε ο αρχηγός!
Εάν ο σκύλος σας έχει ιατρικό ιστορικό, είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας προκειμένου να σχεδιάσετε μαζί ένα κατάλληλο και εξειδικευμένο πρόγραμμα άσκησης.
 

Ώρες γευμάτων

Αποφύγετε την άσκηση πριν ή αφού έχει φάει ο σκύλος σας. Το γεμάτο στομάχι ενδέχεται να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές. Επίσης, διασφαλίστε ότι του έχετε πάντα διαθέσιμο φρέσκο και καθαρό νερό.
 

Ανεξαρτήτως καιρού
Οι σκύλοι χρειάζονται τακτική άσκηση ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι οι ακραίες περιπτώσεις ζεστού ή κρύου καιρού παρουσιάζουν επιπλέον προκλήσεις. Οι σκύλοι μπορεί υποφέρουν από κρυοπαγήματα όπως κι εμείς ενώ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού σκεφτείτε τα ενδεχόμενα θερμοπληξίας ή εγκαύματος.

Αλλά όποια και αν είναι η δραστηριότητα που τελικά θα επιλέξετε, πάντα να θυμάστε ότι ο σκύλος σας λατρεύει να περνάει χρόνο μαζί σας γι’ αυτό φροντίστε να είναι ιδιαίτερος παρά να τριγυρνάτε στο ίδιο πάρκο καθημερινά συναντώντας τα ίδια σκυλιά και τις ίδιες μυρωδιές.

Πηγή:  purina.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.