Puppy News☛

Επιληψία του σκύλου.

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΡΟΣΟΜΑΝΙΔΗΣ, κτηνίατρος

Στην ιατρική ορολογία, η λέξη επιληψία σημαίνει βλάβη -οξεία ή χρόνια ανωμαλία- του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), που χαρακτηρίζεται από ανώμαλες κινήσεις του σώματος (σπασμούς κ.λπ.), ανώμαλη συμπεριφορά, απώλεια συνείδησης, ακούσια διούρηση και αφόδευση κ.λπ. Η ανωμαλία αυτή συμβαίνει στον άνθρωπο, στον σκύλο και σε άλλα ζώα. Ειδικότερα, τα συμπτώματα στον σκύλο μοιάζουν πολύ με αυτά του ανθρώπου, μόνο που ο σκύλος έχει μεγαλύτερη αντοχή στις οργανικές βλάβες του φλοιού του εγκεφάλου του, δηλαδή είναι πιο ανθεκτικός. 


Ο φλοιός του εγκεφάλου στον σκύλο είναι πιο αναπροσαρμοστικό όργανο, με μια τρομερή ικανότητα να ξεπερνά σοβαρές παθοφυσιολογικές κατάστασεις. Ο μεγάλος αριθμός των νευρώνων στον φλοιό του εγκεφάλου προσφέρει μεγαλύτερη πλαστικότητα συγκρινομένη με άλλα μέρη του ΚΝΣ. Πολλές φορές, σοβαρές παθήσεις ή και παρουσία όγκου στον φλοιό του εγκεφάλου του σκύλου, δημιουργούν ένα minimum νευρικό έλλειμμα. Για τον λόγο αυτό, πολλές επιληπτικές κρίσεις μπορεί να αντιμετωπίζονται με πολλή επιτυχία, μερική επιτυχία ή χωρίς επιτυχία, εφόσον γίνει καλή διάγνωση της προέλευσης των επιληπτικών κρίσεων και εφαρμόσουμε την κατάλληλη θεραπεία. Εχουμε μιλήσει για την κλινική εικόνα των διάφορων τύπων της νόσου, τώρα θα περιγράψουμε και την προέλευση των διαφόρων τύπων. Εχουμε:

α) Την ιδιοπαθή επιληψία (περιέχεται στα γονίδια).

β) Την ανατομοπαθολογική επιληψία, που εκδηλώνεται με ψυχοκινητικές ανωμαλίες.

γ) Την επιληψία Petit mal.

δ) Την υστερική επιληψία, που χαρακτηρίζεται από υστερική συμπεριφορά. Σκοντάφτει το ζώο ασυναίσθητα πάνω σε διάφορα αντικείμενα ευρισκόμενο σε πλήρη σύγχυση και σαστισμάρα, όπως το άσκοπο τρέξιμο. Η δηλητηρίαση με μόλυβδο δημιουργεί τέτοιες καταστάσεις (αιτιολογικά), περίπτωση που και εγώ διέγνωσα σε σκύλο που ζούσε σε βιοτεχνία μπαταριών αυτοκινήτου.

Μια τελευταία αιτιολογική κατάταξη της νόσου:

Α) Επιληπτικές κρίσεις επίκτητες


1) Από ιούς ή άλλους μικροοργανισμούς (μόρβα - τοξοπλάσμωση κ.λπ.).

2) Μεταβολικές αιτίες: α) Υποξία (μείωση του οξυγόνου στο αίμα), β) υπογλυκαιμία, γ) χημικές ουσίες, όπως π.χ. ο μόλυβδος.

3) (α) Τραύματα στο κεφάλι (πολλές φορές οι συνέπειες εμφανίζονται έπειτα από 3-6 μήνες), β) όγκοι στον εγκέφαλο.

4) Μυκητιάσεις (π.χ. κρυπτοκόκκωση, βλαστομύκωση κ.λπ.).

5) Υδροκεφαλισμός (επίκτητος).

Β) Συγγενής επιληψία

Συνήθως σ' αυτή την κατηγορία υπάγονται περιπτώσεις που γεννιούνται με το γονίδιο και ορισμένες φυλές είναι επιρρεπείς.

Προγνωστικά:

Χρειάζεται μεγάλη εμπειρία για τη διάγνωση.

Πολλές φορές στο Grant Mal υπάρχει συμβατότητα με την καλή ζωή λόγω καλής χρήσης φαρμάκων.

Για επίκτητες περιπτώσεις, εκτός από όγκους, η πρόγνωση είναι καλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.