Puppy News☛

Καλή συμπεριφορά (Α Μέρος).

Βασικές εντολές

    Έλα – Η εντολή αυτή θα πρέπει να είναι η πρώτη εντολή που μαθαίνει. Μπορείτε να ξεκινήσετε από την έβδομη εβδομάδα ζωής του. Πείτε στο κουτάβι σας «Έλα» όταν είναι η ώρα να το ταΐσετε έτσι ώστε να συνδυάσει την εντολή με ανταμοιβή. Κάντε το να σας ακολουθεί λέγοντας του «έλα» με ζωηρή φωνή.

    Η μέθοδος του λουριού – Με το κουτάβι σας φορώντας το λουρί του να κάθετε λίγα εκατοστά μακριά σας, καλέστε το με μια υψηλών τόνων ενθουσιασμένη φωνή χρησιμοποιώντας το όνομα του και λέγοντας του «έλα». Τραβήξτε το ελαφρά προς το μέρος σας. Καλωσορίστε το γονατίζοντας και κρατώντας τα χέρια σας ανοιχτά. Όταν έρθει κοντά σας μπορεί από τον ενθουσιασμό του, να πηδήξει επάνω σας, να αρχίσει να κυλιέται στο έδαφος ή ακόμη και να ουρήσει. Τις πρώτες φορές αφήστε το να εκδηλώσει τον ενθουσιασμό του - μετά σταδιακά αρχίστε να το ενθαρρύνετε  να κάθεται μόλις έρχεται δίπλα σας.

    Κάθισε - Κρατήστε μια κροκέτα τροφής για κουτάβια ακριβώς πάνω από το μέτωπο του ενώ του λέτε «κάθισε». Μετακινήστε την κροκέτα πάνω από το κεφάλι και προς την πλάτη του κουταβιού σας ενώ αυτό κάθεται. Χαϊδέψτε το  και προσφέρετε του την κροκέτα για επιβράβευση.
    Η μέθοδος του λουριού. Με το κουτάβι  να στέκεται στα αριστερά σας, κρατήστε το λουρί με το δεξί σας χέρι. Σταματήστε έτσι ώστε το κουτάβι σας να σας κοιτάει και να έχετε την προσοχή του.  Για να τραβήξετε την προσοχή του κουταβιού σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τροφή.  Την ίδια στιγμή πείτε του «κάθισε». Όταν το κουτάβι σας κάτσει, επιβραβεύστε το. Μετά δώστε την ίδια εντολή τραβώντας το με το λουρί. Όταν επιτύχετε και το παραπάνω, δώστε απλά την εντολή έτσι ώστε το κουτάβι σας να υπακούει στην εντολή από μόνη της. Να θυμόσαστε πάντα να το συγχαίρετε και να το επιβραβεύετε για την υπακοή του.
    Μείνε – Με το κουτάβι σας να κάθεται στα αριστερά σας, κρατήστε το λουρί στο δεξί σας χέρι. Πείτε στο κουτάβι σας «μείνε» και κουνήστε το αριστερό σας χέρι μπροστά από το πρόσωπο του, με την παλάμη σας στραμμένη προς αυτό και με τα δάκτυλα σας κάτω. Κάντε ένα βήμα μπροστά του προσέχοντας  για την παραμικρή κίνηση. Εάν κινηθεί, θυμίστε του με ήπιο τρόπο να κάτσει και επαναλάβετε την εντολή «Μείνε». Στην αρχή, αφήστε το κουτάβι να «Μείνει» για 5 – 10 δευτερόλεπτα πριν τον ελευθερώσετε επιβραβεύοντας το. Αυξάνετε σταδιακά τον χρόνο παραμονής του και την απόσταση μεταξύ σας.
    Μαζί – Τοποθετήστε το κουτάβι στα αριστερά σας και φροντίστε να τραβήξετε  την προσοχή του. Κινηθείτε προς τα μπροστά με το αριστερό σας πόδι πρώτο, ενώ του λέτε «Μαζί». Χτυπήστε κάτω το πόδι σας για να δείξετε στο κουτάβι που ακριβώς θέλετε να βρίσκεται. Κάντε μερικά βήματα μαζί του και μετά επιβραβεύστε το.     

    Αφού αντιληφθεί την βασική ιδέα, σταδιακά προσθέστε περισσότερες στροφές και αυξήστε την απόσταση. Προσφέρετε του μια κροκέτα από την τροφή του ως επιβράβευση και κίνητρο.  

    Κάτω και Μείνε κάτω – Τις εντολές «κάτω» και «μείνε κάτω» μπορεί να τις μάθει ένα κουτάβι περίπου 6 μηνών. Με το κουτάβι σε καθιστή θέση, δώστε του την εντολή «Κάτω». Βοηθείστε το να παραμείνει στην σωστή θέση προσφέροντας του μια κροκέτα από την τροφή του. Μετακινήστε την κροκέτα προς τα κάτω και προς το έδαφος, κατόπιν προς το μέρος σας  λέγοντας του «Κάτω». Η μύτη του κουταβιού σας θα ακολουθήσει την κροκέτα. Επιβραβεύστε το όταν έχει κάτσει κάτω κανονικά, προσφέροντας του την κροκέτα.

    Αφού μάθει το κουτάβι σας τις εντολές «Μείνε» και «Κάτω» μπορείτε να του μάθετε την εντολή «Μείνε κάτω». Να το επιβραβεύετε πάντα με ένα ήρεμο χάδι και  μια κροκέτα από την τροφή του.
 

Οι παραπάνω βασικές εντολές λοιπόν μπορούν να αποτελέσουν την «ύλη» για τα μαθήματα εκπαίδευσης του σκύλου σας τα οποία βοηθούν και στην ενδυνάμωση της μεταξύ σας σχέσης. Κατά τη διάρκεια αυτών, ωστόσο, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ορισμένα πράγματα ώστε να είναι αποτελεσματικά.
 

  •     Πρώτα αφήστε το κουτάβι σας να παίξει , διαφορετικά  θα είναι δύσκολο να έχετε την προσοχή του. Τα μαθήματα εκπαίδευσης πρέπει να είναι σύντομα: τα κουτάβια δεν μπορούν να συγκεντρωθούν για πολλή ώρα . 5 – 15 λεπτά είναι συνήθως αρκετά. Προτιμήστε στην διάρκεια της ημέρας να κάνετε πολλές επαναλήψεις. 
  •     Για να καταλάβει το κουτάβι σας ότι εσείς έχετε τον έλεγχο, θα πρέπει να το υποβάλλετε σε ασκήσεις υποταγής. Σηκώστε το ψηλά και όταν σταματήσει να παλεύει, γυρίστε το ανάσκελα. Χαϊδέψτε την κοιλιά του για να του δείξετε ποιός έχει τον έλεγχο. Επιβραβεύστε το ήρεμα.
  •     Να είστε υπομονετικός. Συνεχίστε με μια εντολή όσες φορές χρειαστεί  μέχρι να την εκτελέσει και κατόπιν επιβραβεύστε το. Θυμηθείτε πως οι σκύλοι μαθαίνουν μόνον με την επανάληψη.
  •     Μην χάνετε την ψυχραιμία σας και  μην  χτυπάτε ποτέ το κουτάβι . Δεν θα καταλάβει γιατί είστε εκνευρισμένος ούτε θα μάθει από μια τέτοια συμπεριφορά. Αντίθετα,  μπορεί να αρχίσει να σας φοβάται.
  •     Όταν σας υπακούει, επιβραβεύστε το με ενθουσιασμό, χαϊδεύοντας το ή τυλίγοντας το χέρι σας γύρω από το στήθος του.
  •     Να είστε σταθερός και αποφασιστικός. Όταν εκπαιδεύετε το κουτάβι σας φροντίστε να μιλάτε και να κινείστε με τρόπο που δείχνει πως  έχετε τον απόλυτο έλεγχο. Σιγουρευτείτε ότι πάντα χρησιμοποιείτε τον ίδιο τόνο φωνής και την ίδια εντολή για κάποια συγκεκριμένη επιθυμητή συμπεριφορά.
  •     Πάντα να τελειώνετε κάθε μάθημα εκπαίδευσης με μια ευχάριστη νότα. Εάν το κουτάβι σας δεν έχει μάθει κάποια νέα εντολή, δώστε μια που γνωρίζει και επιβραβεύστε το όταν την εκτελέσει σωστά.

Πηγή:  purina.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.