Puppy News☛

Μίλα στον σκύλο σου σωστά, για να μην μιλάς τζάμπα.

Το πώς απευθύνεσαι στον σκύλο σου είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό όχι μόνο για την σωστή εκπαίδευσή του αλλά και για την ιδανική συμβίωσή σου μαζί του.

Παραδέξου το. Μιλάς και εσύ στον σκύλο σου και προσποιείσαι ότι σου απαντάει ή απαντάς εσύ γι’αυτόν. Μην νιώθεις όμως άσχημα, και εγώ το κάνω αυτό, όπως και πολλοί άλλοι. Το θέμα μας όμως δεν είναι αυτό (αν και ένας ψυχολόγος ίσως να διαφωνήσει). Το τι λες στον σκύλο σου είναι σίγουρα σημαντικό, όμως το ΠΩΣ το λες είναι υψίστης σημασίας. Δεν το ήξερες αυτό; Διάβασε λίγο ακόμα τότε γιατί έχω πολλά να σου πω.

ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΧΤΙΖΕΙΣ Η ΓΚΡΕΜΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΟΥ

Σίγουρα καταλαβαίνεις ότι ο τόνος της φωνής σου, ασυναίσθητα κιόλας, αλλάζει όταν πιάνεις επ’ αυτοφώρω το μικρό σου τετράποδο να έχει πάρει ένα αγαπημένο σου παπούτσι και να το μασουλάει σαν τσίχλα. Δεν θα του μιλήσεις με αυτόν τον μελιστάλαχτο τόνο φωνής που είχες όταν μπήκες στο σπίτι. Έτσι λοιπόν καταλαβαίνεις ότι χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τόνοι και χροιές φωνής για να γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ των διορθώσεων, των εντολών και των επιβραβεύσεων προς τον σκύλο.

Οι διορθώσεις πρέπει να γίνονται με αυστηρό τόνο φωνής και κοφτά ενώ οι εντολές με λίγα περισσότερα ντεσιμπέλ, καθαρή χροιά και επιβλητικό τόνο. Οι επιβραβεύσεις απ’την άλλη, όπως είναι φυσικό, γίνονται με εύθυμο τόνο φωνής και ενθουσιασμό. Όμως όχι με τόσο ενθουσιασμό ώστε να εξιτάρεις τον σκύλο σου σε τέτοιο σημείο, ώστε να χαλάσει μια εντολή που μόλις έκανε και να κάνει εσένα να μετανιώσεις που τον επιβράβευσες.

Το όνομα του σκύλου σου πρέπει πάντα να προηγείται της εντολής που του λες. Πως αλλιώς θα καταλάβει ο μικρός σου ότι μιλάς σε αυτόν; Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Όταν βάζεις το όνομα του σκύλου σου πριν από μία εντολή που του λες, αυτομάτως δίνεις μεγαλύτερη έμφαση στην εντολή.

Να ξέρεις ότι ο σκύλος σου συνδέει τις λέξεις με πράξεις ή θέσεις. Δεν έχει κάποιο εσωτερικό μεταφραστικό μηχανισμό, όχι. Έτσι λοιπόν θα ήθελα να σε συμβουλέψω όταν πρωτομαθαίνεις μία εντολή στον σκύλο σου, να τον δελεάζεις πρώτα στην θέση που θέλεις να πάρει και μετά να προφέρεις την εντολή με την οποία θα συνδέσεις την θέση. Να θυμάσαι βέβαια την εντολή να την λες καθαρά και επιβλητικά.

Μην επαναλαμβάνεσαι. Η μητέρα του αγαπημένου σου τετράποδου δεν επαναλάμβανε δέκα φορές αυτό που ήθελε να κάνει το κουτάβι της. Εσύ γιατί το κάνεις; Όταν θέλεις ο σκύλος σου να εκτελέσει την εντολή ΚΑΤΣΕ για παράδειγμα, πρέπει να του πεις να κάτσει μία φορά, αν δεν κάτσει, του το λες άλλη μία φορά (μήπως δεν άκουσε καλά βρε παιδί μου) λίγο πιο επιτακτικά. Αν πάλι δεν κάτσει τότε απλά τον πιέζεις ελαφρά χαμηλά στην πλάτη του ώστε να τον ξυπνήσεις και να τον οδηγήσεις στο να κάτσει. Εξυπακούεται ότι ο σκύλος σου γνωρίζει ήδη την εντολή ΚΑΤΣΕ βέβαια. Αυτό που δεν σου συνιστώ είναι να αρχίσεις να επαναλαμβάνεις ακατάπαυστα και σε παροξυσμό την εντολή πάνω απ΄το κεφάλι του και να πανηγυρίζεις που έκατσε στην τριακοστή όγδοη φορά. Όχι αυτό δεν χρήζει επιβράβευσης..

Όσον αναφορά τις προτάσεις που χρησιμοποιείς όταν μιλάς στον σκύλο σου, έχω να σου πω το εξής ένα. Μην χρησιμοποιείς προτάσεις! Όπως προανέφερα, ο σκύλος σου δεν κάνει μεταφράσεις μέσα του. Δεν μεταφράζει καν τις μονολεκτικές εντολές, οπότε σκέψου πόσο κινέζικες του ακούγονται οι μακροσκελείς προτάσεις. Ναι σε αυτό το σημείο μπορεί να τον δεις να γέρνει το κεφάλι του δεξιά ή αριστερά με απορία. Είναι σίγουρα πολύ χαριτωμένο αλλά δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό αν μέσα στα πλαίσια της πρότασης, εσύ περιμένεις από τον σκύλο σου να εκτελέσει κάτι για σένα.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η στάση του σώματός σου. Ναι, καλά διάβασες. Η στάση. Όταν ζητάς στον σκύλο σου να εκτελέσει μια εντολή, έχει τεράστια διαφορά αν θα είσαι ξαπλωμένος στον καναπέ ή όρθιος. Ξαπλωμένος, το καταλαβαίνεις και μόνος σου, εκπέμπεις χαλαρότητα και η εντολή το πιο πιθανό είναι να παζαρευτεί ή ακόμα και να αγνοηθεί από τον σκύλο σου. Ενώ όρθιος, ό,τι ύψος και να έχεις, στα μάτια του σκύλου σου φαίνεσαι θεόρατος και επιβλητικός. Δύσκολα δηλαδή (εφόσον γνωρίζει την εντολή ξαναλέω) θα σε αγνοήσει.

Άφησα σαν τελευταία επισήμανση το πιο συνηθισμένο λεκτικό λάθος που σχεδόν όλοι οι κηδεμόνες σκύλων κάνουν. Πονάνε τα αυτιά μου όταν ακούω αυτό το «ΚΑΤΣΕ ΚΑΤΩ!» Αν το λες και εσύ, θα ήθελα να σε ρωτήσω εκ μέρους του σκύλου, τι ακριβώς θέλεις να κάνει ο σκύλος σου? Να κάτσει? Ή να ξαπλώσει? Διαχώρισε αυτές τις δύο εντολές και μην τις χρησιμοποιείς μαζί γιατί προκαλούν σύγχυση στο σκύλο σου, ειδικά αν επιχειρήσεις να του μάθεις τις βασικές εντολές. Το ίδιο ισχύει όταν π.χ. τον πιάνεις στα πράσα να έχει ξαπλώσει κάπου που δεν θέλεις. Μην του λες ΚΑΤΩ! Γιατί στις βασικές εντολές είναι το ξάπλωσε. Οπότε καταλαβαίνεις ότι αν ο σκύλος σου έχει κάνει βασική εκπαίδευση, τότε το πιο πιθανό είναι να ξαπλώσει ακόμα πιο αναπαυτικά αντί να κατέβει. Προτίμησε το ΜΗ σε τέτοιες περιπτώσεις και οδήγησέ τον εσύ στην σωστή θέση.

Πάνω απ’ όλα, κράτα την επικοινωνία με τον σκύλο σου ευχάριστη. Εντάξει όσο γίνεται, δεν σου λέω να είσαι χαρούμενος όταν τον βλέπεις να μασάει το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης. Να θυμάσαι όμως ότι μέσω της σωστής επικοινωνίας, χτίζεις ή γκρεμίζεις την σχέση με τον σκύλο σου. Διάλεξε λοιπόν τι θες να πεις και μετά σκέψου πως θα το πεις για να φτάσει το σωστό μήνυμα στον σκύλο σου ώστε να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με λίγα λόγια.. θα είσαι και εσύ και ο σκύλος σου ευχαριστημένοι.

Η Μαριλένα Σαρίδη είναι εκπαιδεύτρια σκύλων και μπορείς να μάθεις περισσότερα για την δουλειά της στο www.happydogtrainer.gr  ή απ' την σελίδα της στο Facebook .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.