Ο σκύλος σου αγαπητέ σκυλογονέα, για να διατηρήσει την υγεία του σωματικά, και ψυχικά (για το καλό και της δικής σου ψυχικής υγείας), χρειάζεται από εσένα να κάνεις κάποιες σημαντικές κινήσεις.
Θέλησα να γράψω γι αυτό το θέμα γιατί παρατηρώ συχνά να γίνονται παρασπονδίες εις βάρος των τετράποδων μας και αυτό, έχω να σου πω, δεν μου αρέσει καθόλου. Αν έχεις δεθεί και εσύ με τον μικρό σου σύντροφο, τότε σίγουρα θα θες να με ακούσεις ώστε να ξέρεις τι δεν πρέπει να ξεχνάς.
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ «ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ» ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ
Αν θες ο μικρός σου να είναι δίπλα σου για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια τότε δεν θα πρέπει να αρκείσαι στο ότι του δίνεις φαγητό, νερό και στέγη. Υπάρχουν πολλά παραπάνω που χρειάζεται ένας σκύλος για να είναι «νους υγιής εν σώματι υγιεί».
1. Τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο
Πόσο να σου τονίσω ότι ο κτηνίατρος πρέπει να γίνει φίλος σου; Αν όχι φίλος, καλός γνωστός σίγουρα. Η πρώτη επίσκεψη ειδικά στον κτηνίατρο είναι και η σπουδαιότερη. Δεν έχει σημασία αν από εκεί που τον υιοθέτησες τον έχει ήδη ελέγξει κάποιος κτηνίατρος, πρέπει να τον πας και εσύ μέσα στην πρώτη βδομάδα που τον έχεις ώστε να τον εξετάσει εξωτερικά, να δει το βιβλιάριό του με τα εμβόλια, να σου σημειώσει πότε πρέπει να κάνει το επόμενο και να σου δώσει τις πρώτες απαραίτητες συμβουλές για την σωστή περιποίησή του. Εννοείται ότι εσύ ΔΕΝ πρέπει να ξεχάσεις να παρουσιαστείς στην καθορισμένη ημερομηνία για το επόμενο εμβόλιο. Ειδικά τα 5 πρώτα εμβόλια του μικρού σου είναι αυτά που θα προφυλάξουν την ζωή του από θανατηφόρες νόσους.
Η αποπαρασίτωση του μικρού σου παίζει εξίσου σοβαρό ρόλο. Μην ξεχνάς να ακολουθείς τις οδηγίες του κτηνιάτρου σου. Επίσης πρέπει να θυμάσαι πως μία φορά τον χρόνο, καλύτερα μέσα στους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο (ωπ τώρα δηλαδή!) να του κάνεις μια γενική εξέταση αίματος ώστε αν έχει κάτι, να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
2. Σωστή διατροφή
Αν έχεις κουτάβι, ειδικά εσύ πρέπει να δώσεις πολύ βάση στις πρώτες τροφές του μικρού σου. Υπάρχουν στο εμπόριο πληθώρα τροφών, επίλεξε την καλύτερη βάση των οδηγιών του κτηνιάτρου σου και βέβαια ποτέ την φθηνότερη. Φαντάζομαι γνωρίζεις την παροιμία, «ό,τι πληρώνεις παίρνεις». Καλό είναι να ξέρεις να διαβάζεις και τις ετικέτες των τροφών. Δώσε βάση στο ποσοστό πρωτεΐνης. Μια καλή ξηρή τροφή θα πρέπει να περιέχει πάνω από 25-26% πρωτεΐνη και να αναγράφει σαν πρώτο συστατικό της το είδος του κρέατος που περιέχει. Πρόσεξε να μην γράφει αόριστα κρέας ή χειρότερα, υποπροϊόντα κρέατος ή κρέας και παράγωγα. Τάιζε με ένα σταθερό πρόγραμμα τον σκύλο σου, τις ώρες που πρέπει δηλαδή ώστε να μπορείς να ρυθμίσεις και την τουαλέτα του μετά. Εκπαιδευτικά, πίστεψέ με, είναι πολύ χρήσιμο.
3. Κοινωνικοποίηση και άσκηση
Ναι το ξέρω σου έχω ήδη μιλήσει για το θέμα της κοινωνικοποίησης αρκετά. Όμως οφείλω να το συμπεριλάβω στα must της ψυχικής υγείας τόσο του σκύλου σου, όσο και της δικής σου. Ένας μη κοινωνικοποιημένος σκύλος, είναι σχεδόν σίγουρο ότι στην πορεία της ζωής του θα βγάλει κάποια προβλήματα συμπεριφοράς. Από φοβίες έως επίμονα γαυγίσματα σε ανθρώπους, σκυλιά ακόμα και αντικείμενα. Γιατί; Γιατί ό,τι δεν γνωρίζει θα το φοβάται. Όπως καταλαβαίνεις φίλε κηδεμόνα η ζωή σου με έναν μη κοινωνικοποιημένο σκύλο μάλλον θα δυσκολέψει.
Η άσκηση επίσης είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής του σκύλου σου το οποίο επηρεάζει την σωματική του υγεία καθώς και την δική σου ψυχική. Θα μου πεις, καλά την δική μου ψυχική υγεία πως την επηρεάζει; Να σου πω αμέσως. Κάθε φυλή σκύλων, έχει τις δικές της ανάγκες άσκησης. Αν ο σκύλος σου ανήκει σε φυλή με αυξημένες ανάγκες άσκησης, όπως παράδειγμα τα ριτρήβερς (καθόλου τυχαίο παράδειγμα) τότε πρέπει να είσαι έτοιμος να το ασκείς αρκετά με βόλτες, παιχνίδι και φυσικά αρκετό τρέξιμο για να εκτονώνεται. Αν δεν τα κάνεις αυτά, τότε κινδυνεύεις να βρεθείς με ένα σκύλο ο οποίος θα βρει δικούς του τρόπους εκτόνωσης μέσα στο σπίτι σου.
Θερμή παράκληση, μην διαλέγεις τον σκύλο που θέλεις να πάρεις βάση του πόσο χαριτωμένος είναι σαν κουτάβι, αλλά βάση των αναγκών του, του τρόπου ζωής σου και του χρόνου που θα μπορείς να του διαθέσεις.
4. Μην διστάζεις να χρησιμοποιήσεις το κέννελ. Όχι δεν είναι φυλακή
Οι περισσότεροι κτηνίατροι πλέον και εκπαιδευτές θα σου το προτείνουν. Το κέννελ ή κλουβάκι είναι ένα πολύ χρήσιμο αντικείμενο που πρέπει να έχεις μέσα στο σπίτι σου. Προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο στον σκύλο σου και αποτελεί ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο σκύλος σου να έχει τον δικό του χώρο μέσα στο σπίτι σου όπου θα μπορεί να ξαπλώνει χωρίς να τον ενοχλεί κανείς.
Έρχομαι αντιμέτωπη με πολλές περιπτώσεις όπου άνθρωποι που δεν έχουν κάποιο μέρος να περιορίσουν τον σκύλο τους, απελπίζονται και ο σκύλος καταλήγει στο μπαλκόνι. Δεν είναι λύση αυτή. Η απομόνωση αυτή δεν κάνει καθόλου καλό για τον σχηματισμό ενός υγιούς χαρακτήρα με άμεσο αποτέλεσμα πολλές προβληματικές συμπεριφορές και μια γενικότερη δυσφορία τόσο για τον σκύλο σου όσο και για σένα. Ο σκύλος σου πρέπει να ζει μαζί σου. Αυτό, τους πρώτους μήνες ειδικά, είναι δύσκολο να γίνει χωρίς κάποιον περιορισμό. Οπότε ξανασκέψου το θέμα κέννελ και μην αφήνεις τον όρο «κλουβί» να σε τρομάζει. Προσοχή φυσικά στην ορθή χρήση του κέννελ!
5. Καλλώπισε τον σκύλο σου
Όταν λέω καλλώπισε, δεν εννοώ να του βάλεις φιόγκους. Εννοώ να φροντίζεις τακτικά το τρίχωμά του, τα νύχια, τα δόντια και τα αυτιά του. Όσο νωρίτερα το μάθεις ότι είναι κάτι το συνηθισμένο η διαδικασία του βουρτσίσματος ή του ελέγχου των αυτιών του, τόσο πιο εύκολα θα δέχεται αυτές τις περιποιήσεις και ενήλικος. Με το να ελέγχεις τακτικά αυτά τα σημεία στον σκύλο σου, μπορεί να εντοπίσεις τυχόν ανωμαλίες στα νύχια του ή στα μάτια του που μπορεί να κρύβουν ύπουλες παθήσεις. Το ίδιο ισχύει και για το τρίχωμά του. Αν τον βουρτσίζεις τακτικά, μπορείς να ελέγχεις αν έχει τίποτα δερματικά θέματα ή ψύλλους. Θα το εκτιμήσει, πίστεψέ με.
6. Ο ύπνος δεν θρέφει μόνο τα παιδιά
Ναι, καλή η άσκηση, το παιχνίδι και οι βόλτες αλλά η στιγμές της ξεκούρασης είναι το ίδιο πολύτιμες για τον σκύλο σου. Εάν έχεις κουτάβι, θα έχεις ήδη καταλάβει πόσο ανάγκη έχει τον ύπνο. Ένα κουτάβι μπορεί να κοιμάται κατά μέσο όρο 14 ώρες την μέρα. Περίπου τις ίδιες ώρες έχει ανάγκη να κοιμάται και ένας ενήλικος σκύλος αναλόγως φυσικά και το είδος της φυλής στην οποία ανήκει καθώς και το πόσο χρόνο ασχολείσαι μαζί του. Φρόντισε να έχει έναν άνετο χώρο να κοιμάται (τι είπαμε πιο πάνω για το κέννελ;) και άσε τον να κοιμηθεί όσο θέλει. Ότι ισχύει για σένα, ισχύει και για τον σκύλο σου. Ο ύπνος είναι υγεία. Κατά την διάρκεια του ύπνου αναπλάθονται κύτταρα που συμβάλουν στην αποκατάσταση της σωματικής υγείας του σκύλου σου. Νομίζω δεν χρειάζεται να σου πω ότι είναι κακό να ταράζεις τον σκύλο σου όταν κοιμάται βαθειά, επειδή σου ήρθε να τον τσιγκλήσεις. Αλλά στο λέω.
Η παντελώς ανιδιοτελής αγάπη είναι δύσκολο να επιτευχθεί στις συντροφικές σχέσεις. Η σχέση με τον σκύλο σου όμως είναι η επιτομή της ανιδιοτελούς αγάπης. Γι” αυτό μην είσαι φειδωλός στα χάδια, στο ενδιαφέρον και την ασχολία σου μαζί του. Η αγάπη που του δίνεις σίγουρα τον κάνει ευτυχισμένο. Και ένας ευτυχισμένος σκύλος έχει πιο πολλές πιθανότητες να είναι και υγιής. Φρόντισε την υγεία του όπως θα φρόντιζες και την δική σου. Πραγματικά το αξίζει.
Η Μαριλένα Σαρίδη είναι εκπαιδεύτρια σκύλων και μπορείς να μάθεις περισσότερα για την δουλειά της στο happydogtrainer.gr ή απ’την σελίδα της στο Facebook
Translate
For The Comments
Please write only in Greek or in English.In any other language will not be published.Thanks for the comprehension.
Διαβάστε για
Δημοφιλή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Follow us on Facebook
Follow us on Blogger
Διαβάστε Περισσότερα
-
ΣΚΥΛΟΙ ΦΥΛΛΟ ΘΥΛΗΚΟ Α: Abbie, Adelle, Aiza, Alma, Alpha, Alsie, Angy, Annet, Annie, Arlet, Atma. Β: Βalou, Bambie, bana, Bartie, Bea, Be...
-
ΣΚΥΛΟΙ ΦΥΛΛΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ Α: Α: Adam, Airton, Aizac, Akilla, Albert, Ali, Allou, Αmlet, Aragon, Asterix, Axel, AzorΒ: Back, Backie, Bart, Be...
-
Ποιός είπε οτι η αστρολογία είναι μόνο για τους ανθρώπους?Παρακάτω θα δείτε και τα 12 ζώδια για να διαβάσετε αυτό που αντιστοιχεί στο σκυλ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου