Puppy News☛

Κοινές ανωμαλίες εγκεφάλου σε σκύλους και ανθρώπους με ψυχαναγκαστική διαταραχή.

Ένα ακόμη κομμάτι του παζλ για την καλύτερη κατανόηση και  θεραπεία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής –ΙΨΔ (Obsessive–compulsive disorder – OCD) έρχεται να προστεθεί μετά από τη δημοσίευση έρευνας ότι οι δομικές ανωμαλίες του εγκεφάλου των Doberman pinscher με ψυχαναγκαστική διαταραχή (canine compulsive disorder – CCD) είναι παρόμοιες με αυτές των ανθρώπων με ΙΨΔ. Η έρευνα δείχνει ότι η περαιτέρω μελέτη των διαταραχών στους σκύλους μπορεί να οδηγήσει στην εξεύρεση νέων θεραπειών για την ΙΨΔ και παρόμοιες παθήσεις στον άνθρωπο.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε online πρόσφατα και είναι υπό εκτύπωση στο επιστημονικό περιοδικό Neuro-Psychopharmacology & Biological Psychiatry και τα ευρήματα προήλθαν με συνεργασία των ερευνητών από την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts (ΗΠΑ) και των ερευνητών από το Νοσοκομείο McLean στο Belmont της Μασαχουσέτης.
Τα αίτια της ΙΨΔ, η οποία επηρεάζει περίπου το 2% του πληθυσμού, δεν είναι απόλυτα κατανοητά και η διαταραχή συχνά καθοδηγείται από τους ειδικούς χωρίς κάποια ιδιαίτερη θεραπεία. Οι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή συχνά παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή επίμονες σκέψεις με μεγάλη διάρκεια και πολλές φορές με μορφή καθημερινής ρουτίνας. Από την άλλη, οι σκύλοι με ψυχαναγκαστική διαταραχή προβαίνουν σε επαναλαμβανόμενες και πολλές φορές ακατανόητες συμπεριφορές, όπως κυνήγημα ή και δάγκωμα της ουράς, πιπίλισμα αντικειμένων κ.α. Ωστόσο, τόσο ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή των ανθρώπων όσο και η ψυχαναγκαστική διαταραχή των σκύλων συχνά ανταποκρίνονται σε παρόμοιες θεραπείες.
Όπως αναφέρουν και οι ερευνητές της εργασίας παρόλο που το δείγμα σκύλων ήταν μικρό (και είναι σαφές ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να ταυτίσουμε σκυλιά και ανθρώπους με ψυχαναγκαστική διαταραχή) παρόλα αυτά τα μέχρι τώρα δεδομένα μας δείχνουν πως άνθρωποι και σκύλοι έχουν παρόμοιες διαταραχές συμπεριφοράς, ανταποκρίνονται στις ίδιες φαρμακευτικές αγωγές, εμφανίζουν κοινά γενετικά χαρακτηριστικά ενώ η παρούσα έρευνα προσθέτει ακόμη ένα στοιχείο και αποκαλύπτει πως οι εγκέφαλοι εμφανίζουν και τις ίδιες δομικές ανωμαλίες.
Η δομική εκτίμηση των εγκεφάλων των σκύλων με ψυχαναγκαστική συμπεριφορά έγινε με μαγνητικό τομογράφο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι σκύλοι αυτοί έφεραν μεγαλύτερη ποσότητα εγκεφάλου και φαιάς ουσίας, παρόλα αυτά το ποσό της φαιάς ουσίας στον φλοιό της πρόσθιας ραχιαίας μοίρας της έλικας του προσαγωγίου καθώς και στον νησιδιακό φλοιό ήταν μειωμένο. Τέλος, παρατηρήθηκε κλασματική ανισοτροπία του μεσολόβιου του εγκεφάλου. Όλα τα παραπάνω ευρήματα στους σκύλους με ψυχαναγκαστική διαταραχή ήταν ίδια με αυτά που παρατηρούνται στους ανθρώπους.
Όλα μαζί συνηγορούν ότι άνθρωποι και σκύλοι προφανώς μοιράζονται μια ίδια διαταραχή χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο η περαιτέρω έρευνα στους σκύλους να ανοίξει νέους ορίζοντες στην αντιμετώπιση της ψυχαναγκαστικής διαταραχής στους ανθρώπους.
Δείτε εδώ την εργασία με θέμα: Brain structural abnormalities in Doberman pinschers with canine compulsive disorder 

Πηγή: diagnovet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.