Puppy News☛

Τα τετράποδα γίνονται «γιατροί».


«Ρet therapy» ονομάζεται η θεραπεία σωματικών και ψυχικών παθήσεων μέσω της σχέσης ανάμεσα στον άνθρωπο και το ζώο

Πριν από 2.400 χρόνια, ο Ιπποκράτης συνιστούσε στους φίλους του που του παραπονούνταν για αϋπνίες να τις καταπολεμούν κάνοντας μια βόλτα με το άλογο.
Ήταν ίσως η πρώτη pet therapy, όπως αποκαλείται η θεραπεία σωματικών και ψυχικών παθήσεων μέσω της σχέσης ανάμεσα στον άνθρωπο και το ζώο.Ακολούθησαν κι άλλοι. Το 1792 στην Αγγλία ένας προοδευτικός Κουάκερος, ο Ουίλιαμ Τακ, έβαζε τους ασθενείς του που αντιμετώπιζαν ψυχικά προβλήματα να ασχολούνται με τα ζώα.

Και διαπίστωσε πως τα ζώα έκαναν καλό στους ασθενείς του.Ωστόσο, μόνο στην εποχή μας η pet therapy έγινε ευρέως αποδεκτή. Στην Ιταλία, πάνε μερικές δεκαετίες που χρησιμοποιούν τα ζώα για θεραπευτικούς σκοπούς σε ένα πλήθος παθήσεων. Στις ΗΠΑ, η «pet therapy» έκανε την είσοδό της στον επιστημονικό κόσμο τη δεκαετία του 1960, χάρη στον ψυχοθεραπευτή παιδιών Μπόρις Λέβινσον. Στα νοσοκομεία, τα ζώα έχουν περάσει επισήμως πλέον στα ιατρικά πρωτόκολλα. Στη Βρετανία δραστηριοποιείται η φιλανθρωπική οργάνωση Ρet as Τherapy, η οποία πηγαίνει σκύλους και γάτες σε νοσοκομεία, άσυλα, χώρους φροντίδας ηλικιωμένων, ειδικά σχολεία. Ιδρύθηκε το 1983, εξηγεί στον «Ιντιπέντεντ» η διευθύντριά της Μορίν Ίνις, από μια ομάδα ανθρώπων που είχαν ζώα συντροφιάς και ήταν πεπεισμένοι πως τα ζώα τους μπορούσαν να βοηθήσουν και άλλους ανθρώπους.

Το ζώο που χρησιμοποιείται περισσότερο στην pet therapy είναι ο σκύλος. Στην Ιταλία για παράδειγμα, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου χρησιμοποιείται στο 77% των περιπτώσεων θεραπείας μέσω της συντροφιάς ενός ζώου, έναντι 4% όπου χρησιμοποιούν τις γάτες, 9% τα κουνέλια, 4% τις κατσίκες και 6% άλλα ζώα, ανάμεσα στα οποία άλογα, γαϊδούρια, αγελάδες, πουλιά, χελώνες. Χάρη στις μικρές απαιτήσεις της φροντίδας τους, οι γάτες ενδείκνυνται για τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι και δεν μετακινούνται εύκολα. Τα χάμστερ και τα κουνέλια ταιριάζουν στα παιδιά. Έχει αποδειχθεί πως, παρατηρώντας και χαϊδεύοντας αυτά τα ζώα, ωφελούνται πολύ οι μικροί που περνούν μια δύσκολη φάση στην ανάπτυξή τους.

Γάτα για την καρδιά, σκύλος για την πίεση

Τα άλογα χρησιμοποιούνται για την ιατρική ιπποθεραπεία, για θεραπεία αποκατάστασης και για ψυχολογική - εκπαιδευτική θεραπεία Η σημασία της τακτικής επαφής με οικιακά ζώα υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου της Μινεσότας. Σύμφωνα με την έρευνα, η παρουσία γάτας στο σπίτι μπορεί να μειώσει σχεδόν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.


Αφού μελετήθηκαν σχεδόν 4.500 ενήλικοι ηλικίας 30- 75 ετών επί 10 χρόνια, διαπιστώθηκε πως όσοι είχαν γάτα εμφάνισαν κατά 40% μικρότερες πιθανότητες να υποστούν μοιραία καρδιακή προσβολή. Επίσης σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι, η δρ Ντέμπορα Ουέλς του Queen΄s University στο Μπέλφαστ διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων αρρωσταίνουν λιγότερο, έχουν χαμηλότερη χοληστερίνη και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.


Για τα άλογα γνωρίζουμε περισσότερα. Χρησιμοποιούνται για την ιατρική ιπποθεραπεία, για θεραπεία αποκατάστασης και για ψυχολογική- εκπαιδευτική θεραπεία. Αυτοί που ωφελούνται ιδιαίτερα από την ιπποθεραπεία είναι τα παιδιά με σύνδρομο Ντάουν και αυτά με σύνδρομο αυτισμού, άνθρωποι με αναπηρίες, αλλά και εν γένει με κινητικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς. 

Αντίθετα, η φροντίδα των πουλιών- ιδιαίτερα των παπαγάλων- κάνει πολύ καλό στους ηλικιωμένους, ενώ έχει τεκμηριωθεί πως η παρατήρηση των ψαριών σε ενυδρείο συμβάλλει στη μείωση της ταχυκαρδίας και της μυϊκής έντασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.