Puppy News☛

Ομοιοπαθητική.


Ο φυσικός, ασφαλής και ήπιος τρόπος θεραπείας

Γνωρίστε τα οφέλη της ομοιοπαθητικής για το σκύλο σας, μέσα από 10 καίριες ερωταπαντήσεις.
Στην εποχή που ζούμε, η δυνατότητά μας να έχουμε πολλές επιλογές σε όλα τα θέματα, αλλά κυρίως στο σημαντικό ζήτημα της θεραπείας, αντί να διευκολύνει ή να βελτιώνει την "υγεία" στο σύνολό της, έχει μάλλον αυξήσει τα ερωτηματικά μας και συχνά οδηγεί σε θεραπευτικά αδιέξοδα.
Έτσι, ενώ τα διαγνωστικά μέσα πολλαπλασιάζονται και βελτιώνονται, οι εξειδικεύσεις αυξάνονται και εδραιώνονται στην κοινή γνώμη, οι ασθενείς (άνθρωποι ή ζώα) συνεχίζουν να υποφέρουν με την ίδια συχνότητα, βαρύτητα και διάρκεια.
Είναι αλήθεια ότι το επίπεδο υγείας, αλλά και ο μέσος όρος ζωής του ζώου μας έχει αυξηθεί σημαντικά με τα σύγχρονα προληπτικά μέσα (εμβολιασμοί, αποπαρασιτισμοί, ετήσιοι αιματολογικοί έλεγχοι). Οι ασθένειες, όμως, εμφανίζονται παράλληλα πιο ασαφείς, πολυπλοκότερες και πιο επίμονες από παλιά.


Ο οργανισμός πεδίο μάχης

Τα αντιβιοτικά και τα αντιφλεγμονώδη, για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση, γίνονται επομένως όλο και πιο επιθετικά για τα μικρόβια, καθώς βεβαίως και για τον ίδιο τον οργανισμό.
Είναι γνωστό ότι οι νοσολόγοι μικροοργανισμοί (ιοί, μικρόβια κ.λπ.) είναι ιδιαίτερα "έξυπνοι" και "ανθεκτικοί". Μεταλλάσσονται πολύ γρήγορα, που σημαίνει "μαθαίνουν" να αντιμετωπίζουν τους εχθρούς τους και επανακάμπτουν "ανθεκτικότεροι" και "εξυπνότεροι".
Αυτός ο φαύλος κύκλος αλληλοεξόντωσης μικροβίων και αντιβιοτικών γίνεται μέσα στον ίδιο οργανισμό ο οποίος, όπως είναι φυσικό, υφίσταται τις συνέπειες αυτής της "μάχης", που είναι άλλοτε ανακουφιστικές και άλλοτε ιδιαίτερα καταστροφικές.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα αρνητικά αποτελέσματα δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά και συχνά ούτε οι ίδιοι οι γιατροί δεν τα συνδέουν με την αιτία που τα προκάλεσε, όπως π.χ. αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών ή αντιφλεγμονοδών ουσιών.
Έτσι συχνά οξείες ασθένειες μετατρέπονται σε χρόνιες με ό,τι αυτό σημαίνει θεραπευτικά.


Ενιαίο αλληλοεξαρτώμενο σύνολο

Η συμβατική ιατρική εξαιτίας του ότι έχει μάθει να εστιάζει στο σύμπτωμα, αγνοώντας πολλές φορές τον οργανισμό στο σύνολό του, έχει επιτύχει να ανακουφίζει μεν τα συμπτώματα, αλλά να επιβαρύνει τον ασθενή μεταφέροντας συχνά τη νόσο σε πιο βαθύ επίπεδο.
Η ομοιοπαθητική αντίθετα θεωρεί τον οργανισμό ένα ενιαίο αλληλοεξαρτώμενο σύνολο που προσπαθεί, μέσω των συμπτωμάτων, να διατηρήσει την ισορροπία του στο περιβάλλον που ζει. Στόχος της είναι η ενίσχυση του αμυντικού συστήματος (ζωτικής ενέργειας) ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε εξωτερικό παράγοντα (μικρόβια, ιούς, περιβαλλοντολογική μόλυνση, υπερκόπωση, στρες κ.λπ.).
Έτσι η υγεία αποκαθίσταται στο σύνολό της με ήπιο, αβλαβή και μόνιμο τρόπο.


1. Τι είναι η ομοιοπαθητική;

Η ομοιοπαθητική είναι μια φυσική θεραπευτική μέθοδος. Έχει τις ρίζες της στον Ιπποκράτη, αλλά θεμελιώθηκε ως θεραπευτικό σύστημα από τον γερμανό γιατρό Samuel Hanemann (1755-1843).
Στόχος της είναι η διέγερση, κινητοποίηση και υποστήριξη του αμυντικού συστήματος του οργανισμού ώστε να αντιμετωπίσει την ασθένεια και να αποκαταστήσει την υγεία στο σύνολό της.


2. Τι είναι και πώς παρασκευάζονται τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα παρασκευάζονται από ουσίες που προέρχονται από τη φύση (φυτά, ορυκτά, ζωικές ουσίες).
Οι ουσίες αυτές λειοτριβούνται και κατόπιν υφίστανται μία σειρά διαδοχικών αραιώσεων και δονήσεων ώστε να επιτευχθεί η κατάλληλη κάθε φορά δυναμοποίηση.
Σήμερα υπάρχουν περί τα 2.000-2.500 ομοιοπαθητικά φάρμακα. Τα περισσότερο συχνά συνταγογραφούμενα στην καθ' ημέρα πράξη είναι περί τα 250-300 φάρμακα.


3. Τι θεραπεύει η ομοιοπαθητική;

Η ομοιοπαθητική είναι αποτελεσματική σε όλα τα προβλήματα υγείας στο σωματικό ή στο συναισθηματικό επίπεδο, τόσο σε οξέα όσο και σε χρόνια περιστατικά, όπως επίσης και σε προβλήματα συμπεριφοράς.
Βέβαια, δεν μπορεί κανείς με την ομοιοπαθητική θεραπεία να υπερβεί τα όρια των φυσικών δυνατοτήτων ενός οργανισμού, μπορεί όμως να τα αγγίξει και να τα διατηρήσει.
Η ομοιοπαθητική δεν μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει χειρουργικά περιστατικά, μπορεί όμως να βοηθήσει στη γρήγορη μετεγχειρητική αποκατάσταση.
Είναι σαφές ότι τα θεραπευτικά αποτελέσματα είναι καλύτερα και μεγαλύτερα όσο νωρίτερα ξεκινήσει κανείς να κάνει ομοιοπαθητική.


4. Τι είναι το ομοιοπαθητικό ιστορικό;

Το ακριβές, σαφές και πλήρες ιστορικό είναι απαραίτητο σε όλες τις θεραπευτικές μεθόδους.
Για την ομοιοπαθητική, πέραν των κλασικών διαγνώσεων (αιματολογικούς, ακτινολογικούς, κλινικούς ελέγχους), έχουν μεγάλη αξία πληροφορίες που δείχνουν πως το ζώο βιώνει στο περιβάλλον του, όπως προβλήματα συμπεριφοράς, κληρονομικότητα, φόβοι, φοβίες, είδος και δυνατότητα σχέσεων με τους ανθρώπους και με άλλα ζώα, διατροφικές προτιμήσεις ή ιδιαιτερότητες.
Όσο πιο παράξενο είναι ένα σύμπτωμα τόσο μεγαλύτερη αξία έχει για την ομοιοπαθητική.
Η παρατηρητικότητα επομένως και η σχέση που έχει ο ιδιοκτήτης με το ζώο του συμβάλλουν καθοριστικά στην ομοιοπαθητική θεραπεία.


5. Τι εμποδίζει την ομοιοπαθητική θεραπεία;

Η ομοιοπαθητική θεραπεία δυσκολεύεται ή αντιδοτείται από:
-Κακή διατροφή
-Χαμηλό επίπεδο διαβίωσης, ανθυγιεινό περιβάλλον
-Χρόνια υπερκόπωση
-Επιπλοκή και χρονιότητα μιας νόσου
-Μακροχρόνια χορήγηση αντιβιοτικών ή κορτιζόνης, η οποία έχει ακινητοποιήσει ή καταστρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα του ζώου.
-Μη καλή συνεργασία ιδιοκτήτη-γιατρού.


6. Συνδυάζεται η ομοιοπαθητική με άλλες θεραπευτικές μεθόδους;

Σε πολλές περιπτώσεις μπορούμε να χορηγούμε παράλληλα ομοιοπαθητικά και χημικά φάρμακα.
Χρόνιες θεραπείες καρδιοπάθειας, αντιεπιληπτικές κ.λπ. δεν διακόπτονται. Αντικαθίστανται σταδιακά με ομοιοπαθητικά φάρμακα εφ' όσον ο οργανισμός του ζώου το επιτρέψει. Όπως, επίσης, μαγνητοθεραπείες, βελονισμός, ενεργειακές θεραπείες μπορούν να χορηγούνται παράλληλα εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Σε όλες τις περιπτώσεις, στόχος του γιατρού οφείλει πάντα να είναι η ανακούφιση, η θεραπεία ή η ίαση του ασθενούς. Οι διάφορες θεραπευτικές μέθοδοι είναι απλά εργαλεία στα χέρια του, ώστε να επιλέγει την κατάλληλη κάθε φορά για τον ασθενή του.


7. Έχουν παρενέργειες τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν καμία παρενέργεια ούτε στον οργανισμό ούτε στο περιβάλλον. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται αλόγιστα, ανεξέλεγκτα και χωρίς τη συμβουλή του γιατρού, αν επιθυμούμε τα αποτελέσματα να είναι σταθερά, βαθιά και χρόνια.


8. Είναι δαπανηρή η ομοιοπαθητική θεραπεία;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι συνήθως πιο οικονομικά από τα χημικά φάρμακα.


9. Σε τι μορφή κυκλοφορούν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα και πώς συντηρούνται;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα κυκλοφορούν σε μορφή σακχαρόπηκτων χαπιών, σε σκόνη, σε υγρό για χορήγηση από το στόμα, ενώ υπάρχουν επίσης σε βάμματα ή αλοιφές για τοπική χρήση.
Συντηρούνται σε ξηρό, σκοτεινό χώρο, μακριά από έντονες οσμές.


10. Πόσος χρόνος απαιτείται για μια ομοιοπαθητική θεραπεία;

Ανάλογα με τη χρονιότητα του προβλήματος, αναμένουμε και τα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Αν ο οργανισμός παραμένει υγιής στο σύνολό του, τα θεραπευτικά αποτελέσματα εμφανίζονται γρηγορότερα. Βέβαια και σε οξέα περιστατικά, η δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων είναι γρήγορη και άμεση.
Σε όλες τις περιπτώσεις η σωστή επικοινωνία ιδιοκτήτη-γιατρού και ιδιοκτήτη-ασθενούς ζώου φέρνει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Επειδή πιο σημαντικό από το να δίνονται απαντήσεις είναι το να τίθενται ερωτήματα, περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον όσες ερωτήσεις γεννήσουν συζήτηση πάνω στην ομοιοπαθητική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.