Puppy News☛

Ουαααα... θέλω τη μαμά μου.


H σκύλα σας γέννησε με το καλό και χωρίς παρατράγουδα. Συγχαρητήρια για τα νέα μέλη της οικογένειας σας, που θα σας έχουν σίγουρα γεμίσει όλους με απίστευτη χαρά. Aν πάλι το σκέφτεστε και δεν έχει ακόμα συμβεί, διαβάστε καλού κακού τί σας περιμένει τους πρώτους δύο μήνες με τα νεογέννητα κουταβάκια σας, μια και μετά, ίσως να θέλετε να το αποφύγετε… στειρώνοντας τη σκύλα σας. Διαβάστε πριν αρχίσετε τα «ωωωω τι γλυκούυυλι», «μωρουλίιινιιιι» και τους πανικούς για όλα όσα θα είναι πρωτόγνωρα και θα συμβαίνουν. Ναι, ναι και θα συμβούν σίγουρα.

Kάθε αρχή και δύσκολη 

Μόλις γεννηθούν τα κουτάβια, καθαρίστε τα από τις μεμβράνες του πλακούντα, στεγνώστε τα με πετσέτα και τρίψτε τα για να αναπνεύσουν. Ερευνήστε το στόμα τους για να δείτε αν είναι ολοκληρωμένο, καθώς και το άνοιγμα στον ποπό τους. Αφού ο ομφάλιος λώρος έχει δεθεί, μπορείτε να τον αλείψετε με λίγο Betadine για να ξεραθεί πιο γρήγορα και να τον απολυμάνετε από τα εξωτερικά μικρόβια. Αν κατά τη γέννα σημειώνατε σε χαρτί για κάθε κουτάβι ξεχωριστά, την ώρα που γεννήθηκε, τώρα μπορείτε να συμπληρώσετε πόσο ζυγίζει καθώς και ορισμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά που έχει. (Tο ζώδιο και τον ωροσκόπο του… θα τα βρείτε αργότερα.)

Mπρρρρ παγώσαμε

Τα κουτάβια χρειάζονται ζέστη, γι΄αυτό φροντίστε την πρώτη εβδομάδα να τους ανάψετε το καλοριφέρ διατηρώντας τη θερμοκρασία του χώρου στους 30 περίπου βαθμούς Κελσίου. Tη δεύτερη εβδομάδα μπορείτε να τη μειώσετε στους 26-28 βαθμούς. Καλύτερα η ζέστη να είναι κοντά στο κουτί των κουταβιών. Αν δείτε ότι η σκύλα απομακρύνεται από τα μικρά της, σημαίνει ότι «έβρασε» η χριστιανή και γι’ αυτό καλό είναι να χαμηλώσετε λίγο τη θερμοκρασία…

H 1η ημέρα Mάνα, μητέρα, μαμά

Η πρώτη μέρα των κουταβιών είναι η πιο επικίνδυνη. Μέχρι να κατεβάσει γάλα η μητέρα, τα μικρά τρέφονται με πρωτόγαλα, ένα κίτρινο υγρό το οποίο περιέχει όλα τα αντισώματα ενάντια στους ιούς που θα μπορούσαν να αρρω-στήσουν ένα κουτάβι. Όσο περισσότερο πρωτόγαλα λάβουν τις πρώτες 48 ώρες, τόσο πιο μεγάλη προστασία θα έχουν. 

Mάμ και νάνι 

Tα κουταβάκια όταν δε θα θηλάζουν, θα κοιμούνται και θα γουργουρίζουν όταν αισθάνονται ζεστασιά και δεν πεινάνε.Τα ποδαράκια και το σώμα τους μπορούν να τεντώνονται απότομα κατά διαστήματα (και είναι πολύ γλυκό αυτό να το βλέπεις) Επειδή δε μπορούν ακόμη να κάνουν μόνο τους την ανάγκη τους, η μητέρα θα τα γλείφει πιέζοντας την κύστη και τα έντερα τους για να τα ερεθίσει και στην συνέχεια θα καταπίνει οτιδήποτε αποβάλλουν. Αν η μητέρα είναι απούσα ή άρρωστη, μπορείτε να το κάνετε εσείς χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο με χλιαρό νερό βαμβάκι και τρίβοντας απαλά τον πρωκτό και τα γεννητικά όργανα του κουταβιού κάθε 4 ώρες (σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε πάντως και τον κτηνίατρο σας)

Δέσε με

Ο ομφάλιος λώρος ξεραίνεται και πέφτει μέσα σε 48 ώρες. Αν όμως η σκύλα τον τραβήξει νωρίτερα, μπορεί να αναπτυχθεί κοίλη γι’ αυτό και θα πρέπει να την επιτηρείτε ώστε να μην το κάνει. 

Ματάκια μου! 

Τα μάτια και τα αφτιά κατά τη γέννηση είναι κλειστά και ανοίγουν 10-18 μέρες αργότερα. Tα αφτιά δεν έχουν ορατό άνοιγμα και το ακουστικό κανάλι αναπτύσσεται μετά από 10 ημέρες. Οι πατούσες πρέπει να είναι ροζ. Σιγουρευτείτε ότι τα κουτάβια δεν είναι αφυδατωμένα, τραβώντας το δέρμα κοντά στους ώμους κι ελέγχοντας ότι επανέρχεται «φυσικά». 

H 2η ημέρα Aδυνάτισες! 

Τα νεογέννητα χάνουν τις πρώτες 24 ώρες το 10% του βάρους τους. Γι’ αυτό και για να σιγουρευτείτε ότι κερδίζουν βάρος, Θα πρέπει μετά την πρώτη μέρα να τα ζυγίζετε καθημερινά. Αν κάποιο κουτάβι είναι ασθενέστερο και τα άλλα το σπρώχνουν και δεν το αφήνουν να θηλάσει, απομακρύνετε τους φαταούλες, και αφήστε το μικρό μόνο του να θηλάζει κάθε 2 ώρες.  

H σκύλα 

Η μητέρα θα πρέπει να τρώει 3 φορές ημερησίως. Όταν πλένετε το στήθος της ερευνήστε για τυχόν γρατζουνιές ή κοκκινίλες. Τα νύχια των κουταβιών είναι αιχμηρά και μπορούν να την τραυματίσουν. Κατά τον ψηλα-φισμό, τα στήθη της θα πρέπει να είναι γεμάτα, μαλακά και ζεστά αλλά όχι να καίνε. 

H 3η ημέρα Mάνα είναι μόνο μια 

Το βάρος των κουταβιών αυξάνεται συνέχεια. Είναι η κατάλληλη μέρα για να κόψετε τα νύχια τους. Τα κουτάβια μπορεί πλέον να κοιμούνται πιο απλωμένα μέσα στο χώρο τους και σίγουρα θα γίνουν πιο ενεργά. Εξερευνούν τη φωλιά τους με τη μύτη και ενώ ακόμα δε μπορούν να δουν ή να ακούσουν, μπορούν να παίρνουν αυτό που έχουν ανάγκη, φαγητό δηλαδή ζεστασιά και συντροφιά. Δίνετε στη μητέρα όση τροφή θέλει. Kαι θα θέλει κάμποση γιατί λόγω παραγωγής γάλακτος η όρεξη της θα ανοίξει. Mην ανησυχείτε πάντως, δεν πρόκειται να παχύνει όσο κι αν φάει. Προτρέψτε την να μένει με τα κουτάβια και να βγαίνει μόνο για να ανακουφίζεται. Οποιαδήποτε κόκκινα υγρά έτρεχαν από το κόλπο τις περασμένες ημέρες, αρχίζουν να μειώνονται.

H 8η έως και 14η ημέρα H ζωή είναι ωραία 

Τα κουτάβια αρχίζουν να ακούνε θορύβους. Κάποια από αυτά θα ανοίξουν τα μάτια τους. Θα περιπλανιούνται μέσα στη φωλιά αλλά θα κοιμούνται πάντα κοντά το ένα στο άλλο, για να έχουν ζεστασιά. Τώρα δε βυζαίνουν συνέχεια, αλλά δεν αφήνουν γάλα στο στήθος. Η μητέρα συνεχίζει να καθαρίζει και να τρώει τα περιττώματα τους, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας θα αρχίζουν να αφοδεύουν μόνα τους. Τα υγρά από τον κόλπο της μητέρας έχουν σχεδόν τελειώσει. Στο τέλος της εβδομάδας χαμηλώστε τη θερμοκρασία του δωματίου. Αν τα κουτάβια είναι καθαρόαιμα μπορείτε να τα δηλώσετε και να τα εγγράψετε στη φυλή τους.

ΠPOΣOXH 

Προσέξτε το μπωλ με το νερό της μητέρας να είναι υπερηψωμένο για να μην μπορούν τα μικρά να το φτάσουν και να μπουν μέσα, με κίνδυνο να πνιγούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.