Puppy News☛

Πολιτειακή απαξίωση για τα ζώα.

Ενδεικτικά τα ευρήματα έρευνας της Οργάνωσης «Φωνή των Ζώων»

Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και Αστυνομία δεν ανταποκρίνονται, όπως θα έπρεπε, σε περιπτώσεις που αφορούν τα ζώα, αδιαφορώντας γι' αυτά. Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα έρευνας της Οργάνωσης «Φωνή για τα ζώα της Κύπρου», τα οποία σύμφωνα με την ίδια, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Σε ενημερωτικό δελτίο της Οργάνωσης τονίζεται πως βιώνουν την απαξίωση της πολιτείας, σε σχέση με την κατάρτιση ενός σωστού προγράμματος ελέγχου των ζώων, αλλά και ενός συστήματος εφαρμογής της Νομοθεσίας για την Προστασία των ζώων.

Πιο ενδεικτικά, η «Φωνή των Ζώων» σημειώνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποτύχει σε ό,τι αφορά τον έλεγχο, ειδικά των κατοικίδιων ζώων, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός σκύλων να εγκαταλείπονται και να καταλήγουν στην ευθανασία και μεγάλοι αριθμοί γάτων να δηλητηριάζονται με σκοπό την απαλλαγή τους. Παρόλο, υποδεικνύει, που ειδικά για τους σκύλους εισπράττεται παγκύπρια ένα αρκετά μεγάλο ποσό (φόρος κατοχής σκύλου), αντί να χρησιμοποιείται για τους σκοπούς που πρέπει, δεν γίνεται.


Αδιαφορούν και οι Κτηνιατρικές

Σύμφωνα με την Οργάνωση, υπάρχουν πολλές καταγγελίες για κακές συνθήκες κράτησης σκύλων, οχληρίες κ.λπ, τις οποίες η Τοπική Αυτοδιοίκηση αδυνατεί να ελέγξει. Ενδεικτική της απαράδεκτης κατάστασης, είναι επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα, ημερομηνίας 9 Μαΐου 2011, η οποία ψέγει την αδιαφορία που επιδεικνύουν οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των αδέσποτων σκύλων στους χώρους κράτησης που διαθέτουν, κάτι που αποτελεί, όπως υπογραμμίζει, «προσβολή του πολιτισμού και απαράδεκτη συμπεριφορά, αλλά και ποινικό αδίκημα κατά παράβαση της νομοθεσίας, όχι μόνο για τους σκύλους, αλλά και γενικότερα της ευημερίας των ζώων».

Πέραν τούτου, ο Γενικός Εισαγγελέας ψέγει, επίσης, και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες που ανέχονται την ύπαρξή τους ως λύση ανάγκης και πληροφορεί και τους μεν και τους δε, ότι την επόμενη φορά που θα περιέλθει στην αντίληψή του οποιαδήποτε καταγγελία για μη τήρηση οποιασδήποτε διάταξης του Νόμου που αφορά στην ευημερία ζώων, θα δώσει οδηγίες για ποινική δίωξη των υπαιτίων, ανεξάρτητα του αν είναι δημόσιοι λειτουργοί ή αξιωματούχοι δήμων ή κοινοτήτων.


Το Α και το Ω η στείρωση

Επίσης, η «Φωνή των Ζώων» θίγει και το θέμα της στείρωσης των ζώων. Όπως αναφέρει στο Ενημερωτικό της Δελτίο, η στείρωση είναι το άλφα και το ωμέγα στον έλεγχο των σκύλων και γάτων. Το γεγονός, υποδεικνύει, ότι η Κυβέρνηση έχει διακόψει το επιδοτούμενο πρόγραμμα στείρωσης γάτων, έρχεται σε απευθείας αντίθεση με τις επιθυμίες των πολιτών να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και είτε επιλέγει σκόπιμα να αγνοήσει το κοινό αλλά και επιτρέπει την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή γάτων και σκύλων, με αποτέλεσμα να γεμίζουν ασφυκτικά τα καταφύγια.

Όνειρο απατηλό…

Η Οργάνωση, στη συνέχεια, θίγει και το θέμα της Αστυνομίας Προστασίας Ζώων. Όπως αναφέρει, ο θεσμός αυτός παραμένει όνειρο απατηλό και πάλι λόγω οικονομικών και της αυξημένης δυσαρέσκειας των πολιτών, όσον αφορά τις αστυνομικές Αρχές, και γι' αυτό πρέπει να προβληματίσει σοβαρά το Υπουργείο Δικαιοσύνης και κατ’ επέκτασιν την Κυβέρνηση. «Δεν φτάνει να κάνουμε νομοθεσίες στα χαρτιά, να τις ψηφίζουμε, αλλά να μην τις εφαρμόζουμε», υπογραμμίζει.
Καταλήγοντας, η Οργάνωση καλεί την Πολιτεία να μελετήσει σοβαρά τα αποτελέσματα της έρευνας και να προβληματιστεί ως προς το τι θα πρέπει να γίνει, άμεσα, για διόρθωση της τρέχουσας ανεπίτρεπτης κατάστασης. Τονίζει δε, πως «η "Φωνή για τα Ζώα" της Κύπρου έχει διενεργήσει παγκύπρια έρευνα με σκοπό να διαπιστωθούν τα φιλοζωικά αισθήματα των Κυπρίων πολιτών, αλλά και των ξένων πολιτών οι οποίοι διαμένουν στην Κύπρου, τη δημιουργία ταμείου για υπηρεσία ελέγχου και ευημερίας των κατοικίδιων ζώων και εισηγήσεις για τη βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος».

Τι έδειξε η έρευνα

Το 86% των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα απάντησαν πως διαθέτουν κάποιο ζώο συντροφιάς, με το 69% εξ αυτών να λένε ότι έχουν σκύλο και το 31% γάτα. Στην ερώτηση, τώρα, κατά πόσον τα ζώα συντροφιάς και τα ζώα εκτροφής απολαμβάνουν καλές συνθήκες διαβίωσης, οι περισσότεροι απάντησαν όχι (60% για τα ζώα συντροφιάς και 62% για τα εκτροφής). Η συντριπτική, δε, πλειοψηφία των συμμετεχόντων (88%) πιστεύει πως η Κύπρος δεν διαθέτει καλό σύστημα για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων.

Στο ερώτημα κατά πόσον είχαν καταγγείλει παραμέληση ή κακοποίηση ζώων στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, και αν ναι, κατά πόσον οι υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά, το 56% απάντησαν πως δεν έχουν ζητήσει βοήθεια ποτέ. Απ’ αυτούς, όμως, που ζήτησαν βοήθεια, το 80% αισθάνονται ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς, το 16% θεωρούν πως οι υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν σχετικά καλά και μόνο το 4% πιστεύουν πως ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά.

Το 70% των συμμετεχόντων, επίσης, δεν είναι ικανοποιημένο με την εφαρμογή και του Περί Προστασίας και Ευημερίας Νόμου από την Αστυνομία, η οποία είναι μια από τις δύο εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Μόνο 1% ανέφεραν πως είναι ικανοποιημένοι με την εφαρμογή των νόμων από την Αστυνομία. Στο ερώτημα, δε, εάν ανταποκρίθηκε επαρκώς όταν ζήτησαν οποιαδήποτε βοήθεια που σχετίζεται με τα ζώα, το 49% απάντησαν πως δεν ζήτησαν ποτέ βοήθεια, ενώ απ’ αυτούς που ζήτησαν, το 80% δήλωσαν πως η Αστυνομία δεν ανταποκρίθηκε σωστά, το 17% ότι ανταποκρίθηκε επαρκώς μερικές φορές και το 4% ότι ανταποκρίθηκε επαρκώς.
Να σημειωθεί πως στην έρευνα συμμετείχαν 1072 άτομα (74% γυναίκες, 26% άντρες) από 18 έως 61 ετών και άνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.