Puppy News☛

Κλουβί για σκύλους ή πλέγμα. Αποκατάσταση της αλήθειας..(Β Μέρος)

Ένα νεογέννητο κουτάβι, μπορεί σχεδόν αμέσως να χρησιμοποιήσει την μύτη του. Γύρω στις δυο εβδομάδες της ζωής του, αρχίζει να συλλαμβάνει ήχους και περίπου στις τέσσερις εβδομάδες, αρχίζει να βλέπει και να αναγνωρίζει αντικείμενα και παρουσίες στο οπτικό του πεδίου. Ένα νεογέννητο μωρό, μπορεί σχεδόν αμέσως μετά την γέννηση του να δει, να ακούσει και περίπου στις εφτά ημέρες μετά τη γέννηση του, μπορεί να διακρίνει τις διαφορές μεταξύ των οσμών. Αυτές είναι οι διαφορές, ενός βρέφους και ενός κουταβιού, όσον αφορά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, σε λειτουργικό επίπεδο και σε σχέση με τις αισθήσεις.

Οι ανασφάλειες ενός βρέφους, οι κίνδυνοι που διατρέχει όταν προσπαθεί να καλύψει το αίσθημα της περιέργειας του, η ανάγκη που έχει στο να νιώθει ασφαλές στην παρουσία ενός ενηλίκου και ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος του, επεξεργάζεται, αποτυπώνει και τέλος καταγράφει σαν θετική ή αρνητική μια κατάσταση, μοιάζουν με όλα τα ανάλογα ενός νεογέννητου κουταβιού. Σε επίπεδο ανάπτυξης του εγκεφάλου σε σχέση με το συναισθηματικό ή ψυχικό υπόβαθρο ενός βρέφους και ενός κουταβιού, βλέπετε πως δεν υπάρχουν και πολλές διαφορές.

Ο τρόπος διαπαιδαγώγησης, προστάζει να έχετε για το μωρό σας μια κούνια για να κοιμάται με ασφάλεια, ένα πάρκο για να παίζει με ασφάλεια μέσα σε αυτό, ένα πορτ μπεμπέ για να το μεταφέρετε με ασφάλεια και τέλος όταν έρθει η στιγμή που το μωρό μπορεί να κινηθεί μέσα στο σπίτι σας, ή έξω από αυτό, η λογική είναι εκείνη που σας κάνει να αποσύρετε από το οπτικό του πεδίο, όλα εκείνα τα αντικείμενα, που θεωρούνται επικίνδυνα ή να ορίσετε τα απαγορευμένα σημεία του χώρου σας, ώστε να μην έρθει σε επαφή με αυτά και να κρατήσετε το μωράκι σας από το χέρι, για τον περίπατο ώστε να έχετε την πλήρη επίβλεψη κάθε του κίνησης ώστε να μπορείτε να το προφυλάξετε από ενδεχόμενους κινδύνους. Επίσης ένα μωρό φοράει πάνες ώστε να μπορεί να ουρεί και να αφοδεύει μέσα σε αυτές, ώσπου να φτάσει στην ηλικία, όπου θα μπορεί να ειδοποιήσει πως χρειάζεται να πάει στην τουαλέτα.

Φανταστείτε τώρα πως το μωράκι σας, μπορεί να κινηθεί έστω μπουσουλώντας μέσα στο σπίτι. Εσείς πρέπει να λείψετε και να γυρίσετε μετά από τρία λεπτά. Δεν έχετε προβλέψει ώστε να μην έχει πρόσβαση σε επικίνδυνα σημεία ή αντικείμενα και το έχετε αφήσει ελεύθερο, να περιφέρεται μέσα στο διαμέρισμά σας.

Γυρνάτε από την μικρή έξοδό σας και βρίσκετε το μωράκι σας, να κρατάει και να βάζει στο στόμα ένα κομμάτι γυαλί από το τασάκι που έσπασε, τραβώντας το υπέροχο τραπεζομάντιλό σας. Πιάνετε το μωρό σας, το επιπλήττετε με οποιονδήποτε τρόπο και το κλείνετε στο μπάνιο για δέκα λεπτά, ώστε να καταλάβει το λάθος του. Είμαι απολύτως σίγουρος πως η αντίδραση αυτή, σας φαίνεται εξωφρενικά παράλογη. Τι νομίζετε πως μπορεί να μάθει με αυτόν τον τρόπο, ένας εγκέφαλος μωρού παιδιού ή ενός κουταβιού με την ανάλογη αντίληψη και πόσο ξεκάθαρη είναι μια τέτοιου είδους συμπεριφορά από άποψη ψυχολογίας τους;

Ένα μωρό σε βρεφική ηλικία, απλώνει το χέρι να πιάσει οτιδήποτε του κινεί την περιέργεια και έπειτα αντανακλαστικά τις περισσότερες φορές, βάζει το εν λόγω αντικείμενο στο στόμα του. Η ανάλογη συμπεριφορά ενός κουταβιού ακριβώς για τον ίδιο λόγο, είναι να το μυριστεί, έπειτα το βάλει στο στόμα του και πιθανότατα να το καταπιεί.

Ας ξεκινήσω με τον λάθος τρόπο σκέψης των ενηλίκων για την απόκτηση ενός κατοικίδιου σκύλου, είτε ενήλικου είτε κουταβιού και της διακυναγώγησης του, που μοιάζει απίστευτα με τον λάθος τρόπο διαπαιδαγώγησης που προανέφερα και δεν απέχει καθόλου από τις πρακτικές που εφαρμόζονται στα νεοφερμένα στο σπίτι σκυλιά, ανά τον κόσμο καθημερινά, λόγω άγνοιας των ιδιοκτητών.

Για να έρθει ένα μωρό στο σπίτι οι άνθρωποι προετοιμάζονται για το γεγονός περίπου εννιά μήνες πριν. Σκέφτονται τις ευθύνες και τις συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος, πριν προχωρήσουν στην σύλληψη του, προσαρμόζουν το πρόγραμμά τους, έτσι ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο μεγάλωμα του, ετοιμάζουν το περιβάλλον, φροντίζουν να ενημερωθούν και τέλος, αγοράζουν τα απαραίτητα που θα τους βοηθήσουν στο μεγάλωμα και την διαπαιδαγώγηση του.

Το βασικό λάθος είναι η επιφανειακή σκέψη για την απόκτηση ενός σκύλου, που κρατάει συνήθως από λίγα λεπτά της ώρας έως καθόλου. Έτσι μετά από μια καθόλου ώριμη σκέψη, ένα κουτάβι είναι μέσα στο σπίτι σας μακριά από την έως τότε παρηγοριά της μητέρας του και των άλλων κουταβιών της γέννας, ταλαιπωρημένο από τη μεταφορά όποια και αν είναι αυτή και γεμάτο ανασφάλειες. Γύρω του άγνωστα πρόσωπα που απλώνουν χέρια, το αγγίζουν και μιλούν μια γλώσσα και λεκτική και σωματική που δεν κατανοεί. Ο χώρος που βρίσκεται σε σχέση με τον χώρο που ήταν, είναι τεράστιος και γεμάτος άγνωστα αντικείμενα, που θα καθυστερήσει να συνηθίσει.

Το πρόγραμμα σας, προστάζει να βρίσκεστε στην δουλειά σας από την επόμενη το πρωί και να πρέπει να λείπετε απαραιτήτως, κάποιες ώρες ημερησίως. Το κουτάβι, κατά συνέπεια, μένει ελεύθερο όσο λείπετε, είτε μέσα στο σπίτι σας είτε σε κάποιον εξωτερικό χώρο που με τον καιρό θα θεωρήσει δικό του. Θα κάνει ζημιές πειράζοντας πράγματα, που δεν φροντίσατε να πάρετε από το οπτικό του πεδίο και θα ενοχλεί όσους μένουν γύρω, με το κλάμα του. Εσείς θα γυρνάτε κουρασμένοι και αντί να δείτε όσα φανταζόσασταν, στην διαδρομή κατά την επιστροφή σας στο σπίτι, θα βλέπετε ένα χάος. Κατεστραμμένα αντικείμενα, ούρα και κόπρανα παντού και το κουταβάκι σας λερωμένο και εξουθενωμένο, από όλα όσα έκανε όσο λείπατε. Η αντίδραση σας προβλέψιμη και συνηθισμένη, είναι όμοια με εκείνη την αντίδραση της λάθος διαπαιδαγώγησης. Το αποτέλεσμα της αντίδρασης σας, φόβος, άγχος, ψυχολογικά προβλήματα του σκύλου σας ,είτε άμεσα είτε στην πορεία προς την ενηλικίωση του.

Δεν έχω σκοπό να υποδείξω σε κανέναν τι θα κάνει με το σκυλί του, απλά λόγω της ενασχόλησης μου επαγγελματικά με την εκπαίδευση σκύλων και με κριτήρια τις γνώσεις και την εμπειρία μου, για την ψυχολογία και τη φύση αυτού του υπέροχου πλάσματος, θα σας παραθέσω μια εναλλακτική μέθοδο διακυναγώγησης, με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Το κουτάβι έρχεται στο σπίτι σας, έστω και μετά από όχι και τόσο ώριμη σκέψη. Έχετε προμηθευθεί ένα κλουβάκι ύπνου ή ένα πλέγμα με ένα καλαθάκι ύπνου, που θα τοποθετήσετε μέσα σε αυτό. Το πλέγμα συνιστάται σε κουτάβια που θα πρέπει να μείνουν αρκετές ώρες μόνα μέσα σε αυτό, ώστε να έχουν μια κάποια ελευθερία κινήσεων.

Τις ώρες που δεν θα μπορείτε να επιβλέπετε το σκυλάκι σας, δεν θα έχετε την αγωνία για το αν έκανε κάτι άσχημο ή αν πρόκειται λόγω της περιέργειας του, να καταστρέφει πράγματα και να κινδυνεύει. Θα ασχολείται με τα παιχνίδια του, μέσα στο κλουβάκι του ή θα παίζει με αυτά μέσα στο πλέγμα του.

Θα πηγαίνετε εσείς το σκυλάκι σας να λερώσει, στο σημείο που θα έχετε ορίσει πως μπορεί να το κάνει, που θα πρέπει να είναι για αρχή κοντά στο κλουβάκι του, ώστε μέσα σε μια εβδομάδα να μπορεί να πάει μόνο του στο μέρος που πρέπει και να μην λερώνει όπου βρει.

Το σκυλάκι σας μεγαλώνοντας, δεν θα έχει κάνει ζημιές στο σπίτι σας, αφού όταν είναι έξω από τον προσωπικό του χώρο, θα είναι υπό την επίβλεψη σας και δεν θα μπορεί να κάνει ότι θα έκανε, αν ήταν μόνο και χωρίς κανέναν έλεγχο. Κατά συνέπεια, θα έχετε αργότερα έναν σκύλο που μεγάλωσε χωρίς να χρειαστεί να τον μαλώσετε και άρα έναν σκύλο με πολύ σεβασμό και προσκόλληση στο πρόσωπό σας που δεν θα σας φοβάται, έναν σκύλο που, από κουτάβι, έμαθε ποιος ηγείται της αγέλης του, αφού εσείς ορίζατε που θα λερώνει, πότε θα τρώει, του προσφέρατε τροφή και βάλατε τους όρους και τους κανόνες, μέσα στην αγέλη που ανήκει και στον χώρο που αυτή η αγέλη ζει.

Χωρίς νεύρα, χωρίς φωνές, χωρίς βία ούτε σωματική ούτε ψυχική είστε σε θέση να μεγαλώσετε το σκυλί σας με τέτοιο τρόπο, ώστε αργότερα να απολαύσετε τα οφέλη μιας απίστευτα αρμονικής και ήρεμης σχέσης.

Σημειώσεις;
1) Το κλουβάκι ή το πλέγμα θα πρέπει να θεωρείται από τον σκύλο σας, ότι καλύτερο συνέβη ποτέ στη ζωή του. Μην τα χρησιμοποιήσετε ποτέ σαν τιμωρία και μην αφήσετε τον σκύλο σας μέσα σε αυτά, τόσες ώρες ώστε να του δημιουργήσετε την εντύπωση, πως είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγει.
2) Τα κλουβιά υπάρχουν στο εμπόριο σε πολλές παραλλαγές και είδη, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε πoιο είναι το κατάλληλο για τον δικό σας σκύλο και για τον χώρο, στον οποίο σκοπεύετε να το τοποθετήσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.