Puppy News☛

Η ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΗ ΜΥΤΗ

Είναι γνωστή ως μύτη του χειμώνα ή του χιονιού. Πρόκειται για την ξεθωριασμένη μύτη που αποκτούν, στα μεγάλα κρύα, αρκετές, ανοικτόχρωμες συνήθως, φυλές σκύλων και εικάζεται πως οφείλεται σε έλλειψη ήλιου. Τεχνικά, πρόκειται για έλλειψη χρωστικής στην περιοχή της μύτης.

Γιατί ξεθωριάζει η μύτη του;

Όταν το ξεθώριασμα δε συνοδεύεται από ερεθισμούς, ξηρασία ή απολέπιση στην περιοχή της μύτης και η υφή του δέρματος παραμένει λεία και η υγρασία φυσιολογική πρόκειται πιθανώς για…

Χιονισμένη μύτη (Snow nose,  Winter nose): πρόκειται για το εποχιακό ξεθώριασμα που εμφανίζεται συνήθως το χειμώνα και οφείλεται, πιθανώς, σε έλλειψη ηλιοφάνειας ή θερμοκρασιακές μεταβολές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μαύρο χρώμα επανέρχεται την άνοιξη (μαζί με τα χελιδόνια). Παρουσιάζεται συνήθως σε ανοιχτόχρωμες φυλές και το ξεθώριασμα μπορεί να μονιμοποιηθεί, σε ηλικιωμένα ζώα. Η χιονισμένη μύτη είναι συνηθισμένη και αποδεκτή στα Λαμπραντόρ, στα Γκόλντεν Ριτρίβερ, στα Χάσκι, και στους σκύλους Βέρνης. Δεν υπάρχει θεραπεία, όπως ούτε και λόγος ανησυχίας. Κάποιοι κτηνίατροι χορηγούν βιταμίνη Ε, κάτι που μπορείτε να δοκιμάσετε με ασφάλεια. Μια άλλη θεωρία θέλει τον αποχρωματισμό της μύτης να οφείλεται σε έλλειψη βιταμίνης Β, και συγκεκριμένα τύπου «PABA».

Βιτιλίγκο (Vitiligo): σε αυτήν την περίπτωση ο αποχρωματισμός της μύτης συνδυάζεται, συνήθως, με ξεθώριασμα των χειλιών και παρουσίαση λευκών τριχών, είτε σε τούφες είτε διεσπαρμένες σε όλο το τρίχωμα. Οφείλεται, πιθανώς, σε κάποιο πρόβλημα του ανοσοποιητικού και είναι συνηθισμένο σε κάποιες φυλές όπως τα Ροτβάιλερ. Συχνά εκδηλώνεται σε συνδυασμό με υποθυρεοειδισμό (μπορεί να αποτελέσει ένδειξη υποθυρεοειδισμού σε κάποια ζώα, αλλά είναι εύκολο να παρασύρει σε λανθασμένη διάγνωση). Δεν υπάρχει θεραπεία. Επειδή η περιοχή της μύτης αποκτά ευαισθησία στον ήλιο, καλύψτε τη με κρέμα ηλιοπροστασίας όταν το ζώο βγαίνει έξω, για να αποφύγετε εγκαύματα.

Δερματίτιδα του Πλαστικού Σκεύους (Plastic dish dermatitis): παρουσιάζεται σε περιπτώσεις που ένας σκύλος, με ευαισθησία στο πλαστικό, χρησιμοποιεί πλαστικό ή λαστιχένιο μπολ για το φαγητό ή το νερό του. Πρόκειται για μορφή δερματοπάθειας και προκαλείται από την εξ επαφής αλλεργική αντίδραση της μύτης σε ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται μέσα στο πλαστικό.  Συχνά παρουσιάζεται ταυτόχρονα ερεθισμός ή ξεθώριασμα των χειλιών, όταν αυτά είναι σκούρα, αλλά και ελαφρύς ερεθισμός του δέρματος. Αντικαταστήστε το μπολ με κεραμικό ή ανοξείδωτο.

Μύτη του Ντάντλεϊ (Dudley nose): όταν η μύτη ξεθωριάζει χωρίς να συνδυάζεται με εποχιακές μεταβολές, αλλεργική αντίδραση ή κάποια ασθένεια ονομάζεται έτσι, χωρίς να ξέρουμε από πού προήλθε η ονομασία αυτή, ούτε φυσικά και ο αποχρωματισμός. Η μύτη είναι κατά τα άλλα υγιής - πέραν του χρώματος.

Μη θεωρείτε πως οι κτηνίατροι αδιαφορούν για την ξεβαμμένη μύτη του σκύλου σας. Στην πραγματικότητα σπάνια μπορούν να επιδιορθώσουν το «πρόβλημα». Χαλαρώστε και θυμηθείτε πως η ροζ μυτούλα δε βλάπτει την υγεία του σκύλου σας ούτε τον επηρεάζει ψυχολογικά.

Παιχνίδια μύτης…

Ένας σκύλος που ψάχνει για το παιχνίδι του, το μεζεδάκι ή το αφεντικό, χαίρεται την επικοινωνία με την οικογένεια και σπάνια γίνεται καταστροφικός, όταν μένει μόνος. Θα το διασκεδάσετε άνθρωποι και σκύλοι, αρκεί να το δοκιμάσετε.

Ξεκινήστε βάζοντας ένα παιχνίδι του σε σημείο ορατό. Μόλις ο σκύλος κατανοήσει την εντολή «ψάξε», τοποθετείστε το μακρύτερα. Απώτατος στόχος να μπορείτε να το κρύψετε εντελώς, ανάμεσα σε μαξιλάρια, μέσα σε ένα παπούτσι, κάτω από μια πολυθρόνα, κάπου στο διπλανό δωμάτιο, και να στέλνετε το σκύλο να το βρει. Μια διασκεδαστική παραλλαγή αποτελεί το σκυλίσιο «πού είναι ο παπάς;»: Τοποθετείστε ένα σκυλίσιο μπισκότο κάτω από ένα αναποδογυρισμένο κύπελλο. Μπερδέψτε το με άλλα 3-4 και παρακινήστε το σκύλο να ψάξει.

Ο σκύλος μπορεί να μάθει να βρίσκει το λουρί του, το Σπύρο ή το παιχνίδι που παράτησε στην αυλή. Αν αυτά τα παιχνίδια σας διασκεδάζουν, έχετε τη δυνατότητα να διευρύνετε το πεδίο, προχωρώντας σε πιο σύνθετες ασκήσεις ιχνηλασίας πεδίου, με τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

2 σχόλια:

  1. hello! our sweet friend Joanna. how are you? how have you been? We miss you! by the way belated happy valentine's day. I got so busy that I can't manage to get online as much as I want. :( Though I'm not always around, my daughter and I always thinking of you. I really hope someday we gonna meet each other. Have a blessed weekend!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.